MIKINKA: Já mám ekzém v poměrně vážné formě již odmala a vím, že úplně zvítězit se nad tím nedá nikdy, dá se pouze remizovat. Pokud Ti to propuklo nyní, tak to třeba začalo u Tebe teprve teď. Bývá to tak. Viděl jsem několik lidí, kteří ekzém začali mít až kolem 18 let, do té doby ho neměli a mají ho dodnes.
Většinou tomu nepomáhá nějaký stres a nervy, to je to největší svinstvo, co to všechno ještě zhoršuje. Je fajn, že Ti pomůže Protopic, pro mě je třeba naprosto nepoužitelný. Ale jinak Tě chci upozornit, že Balneum Hermal a podobné věci se, pokud vím, používají až ve chvíli, kdy to nemáš tak rozbouřené. Můj názor je, že kortikoidy jsou v určité fázi prostě potřeba a zbytek pak člověk používá, aby se to nevrátilo. Mimochodem pokud jsi provedla tak zásadní změnu životního stylu ze dne na den, tak jsi si tím spíše asi také moc nepomohla. Tělo reaguje v tomto ohledu velmi citlivě. Ale samozřejmě je dobře, že jsi přestala kouřit, to je jeden z nejhorších faktorů ovlivňujících kůži. Druhá věc je také oblečení, pokud obsahuje třeba nějaké uměliny, tak Ti to nemusí také dělat dobře, tělo se pak více v tom potí a tak.... A co také make-up ? Zkrátka je toho hrozně moc, co to ovlivňuje....Hodně štěstí