zdravim mistni ekzematiky! ted jsem nahodou narazila na diskusi, takze pridavam svou subjektivni zkusenost:
Ekzem se mi objevil az v dospelosti, nejdriv jako maly lozisko na jedny ruce, pak vetsi, plizive druha ruka, pak taky obe nohy (vnitrni strana nad chodidlama, pak i vnejsi) - ruzny mastickovy a dalsi reseni (kalciova mast, prehlidka kortikoidnich masti vcetne elo-comu, koupani v hypermanganu atd.) se stridavejma uspechama, ale celkove spis neuspechama (po mirnym zlepseni se vetsinou vsechno postupne vratilo do puvodniho nebo jeste o neco horsiho stavu).
Nakonec jsem se dostala do stadia, kdy to byly takovy ty nechutne mokvajici, svedivy uzemi na celejch dlanich a obou nohach z obou stran a zacalo me to i trochu vyrazovat z provozu (zvlast ty loziska na rukach). Jjediny, co mi pak pomohlo na trochu delsi dobu bylo vzdycky more...
V soucasny dobe jsem s ekzemem uz asi rok v pohode (velky tuktuk na futra) - nohy mam v mistech bejvalyho nejhorsiho loziska porad trochu cerveny a na ruce se mi objevi sem tam neco minimini (a vetsinou zase za par dnu zmizi). Po rozvaze, cim to mohlo byt to prikladam hlavne prechodu k veganstvi (vylouceni veskerejch zivocisnejch produktu z jidla i kosmetiky) a obecne venovani zvyseny pozornosti jidlu (snazim se vic bio, nic v cem jsou ecka z kategorie jedovatejch apod.).
Neprechazela jsem k veganstvi kvuli ekzemu, takze jsem si to nejdriv uplne nespojila (jsem v tomhle spis flakac a vzdycky jsem verila predevsim klasicky medicine, takze i v casech nejvetsiho ekzematickyho zoufalstvi jsem se omezovala na chozeni na kozni), ale kdyz jsem pak nekde narazila na zminku, ktera davala ekzem do souvislosti s jidlem a mlecnyma produktama, tak se mi to spojilo. Rozhodne si nemyslim, ze je to vselek a ze je to pro kazdyho, ale me osobne to myslim hodne pomohlo.
z kremu (kdyz pominu kortikoidy, ktery jsem uz nastesti vsechny vyhazela) mi asi nejvic pomohlo tohle
http://www.ahava.cz/ahava-dermud-vyzivny-krem-na-ruce-125-ml-akce,44.html
Doporucila mi kozni doktorka na denni uzivani. Je to teda drahy jak valka (navic mi to nekdo okomentoval jako eticky hodne problematickej produkt - jednak v souvislosti s ekol. a jednak v souvislosti s tim, ze to je produkt firmy, ktera se aktivne podili na rozrustani izrealskejch osad na palestinskym uzemi), ale s vycitkou svedomi se tim teda mazu doted. Subjektivne zvlastni smes, ktera promasti i vysusi zaroven, v nejhorsich dobach mi prislo, ze to zatahovalo praskliny a trochu vyhlazovalo takovou tu vrascitou ekzematickou kuzi...