• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIEkzém

    Pomohla vám tato diskuze při léčení exému?

    22 hlasy od 22 respondentů
      Trápí vás tato nemoc? Chcete pomoct nebo poradit? Jste tu správně...

      Pošlete prosím pozvánku do klubu (vedle spřízněných) všem přátelům, ať je nás tu co nejvíc a můžeme si navzájem poradit:)



      1) Vyloučení dráždivých látek
      čistící prostředky, které jsou dráždivé
      vodní sporty, koupel v horké a studené vodě
      oděvy ze syntetických materiálů a vlny
      omezit pocení

      2) Omezit kontakt s alergeny
      vytvořit bezprašné prostředí – odstranit tzv.lapače prachu, koberce, závěsy
      domácí zvířata
      pyl z rostlin

      3) Péče o kůži
      sprchování vlažnou vodou
      pečlivé promazání kůže, šetrné mycí přípravky
      rozbalit záhlaví
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MOIRAIN: Na praní se dá používat mýdlový sliz z mýdla s jelenem nebo moje žena používá Bonux 2v1, který voní prostě jako čisté prádlo a nepoužíváme žádnou aviváž. Normální prášky i aviváže mimo toho Bonuxu jsou mi dost nepříjemné...
      MOIRAIN
      MOIRAIN --- ---
      DALEEN: jo, parfemace mi vadí taky, kéž by se dala běžně koupit nepředražená kosmetika, prací věci a tak bez parfemace
      u mne se na příčinu ekzému nepřišlo, přešel postupně sám
      DALEEN
      DALEEN --- ---
      MOIRAIN: Jo, tuhle informaci vím. Peru v nich, protože mi u běžných prášků vadí parfemace. Ocet používám.
      Dneska kožařka potvrdila atopický ekzém, takže už jen přijít na to co mu vadí...
      MOIRAIN
      MOIRAIN --- ---
      DALEEN:podle nezávislých testů mýdlové ořechy neperou lépe, než samotná voda, klidně normální prášek (stačí i 1/4 doporučované dávky) + už klasika do máchací vody dávat deci octa
      (jako samozřejmě, kkyž ti to vyhovuje, proč ne, že, ale je to imho spíš pro dobré svědomí, než cokoli jiného - viz zcela nezávislý test http://www.ptacek.name/Zachyceno-v-letu/mydlove-praci-orechy-miron-vs-cista-voda-nebo-praci-prasek.html)
      (btw já měla ekzém od šesti týdnů)
      PFAUST
      PFAUST --- ---
      ahoj, mohl bych sem s drobnou prosbou? chystám text o alergii do tohoto tohoto časopisu a rád bych udělal krátkou anketu o daném fenoménu. Byl byste někdo ochotný mi pomoci, prosím? Jednalo by se o pár otázek v poště. Napište. Moc děkuji :)
      JOHNY115
      JOHNY115 --- ---
      BALAENA: o tehle teoriich se muzu nekde neco vic docist? alergii na brizu mam extremni ... o souvislosti s jablky nic nevim
      STARF
      STARF --- ---
      BALAENA: ok, diky za vysvetleni :) nerikam, ze neci pristup je spatny, protoze kazdy clovek je jiny, me momentalne vyhovuje tohle a jsem rad, ze mam po letech cisty telo (byl jsem posledni roky osypanej skoro od hlavy az k pate)

      jinak alergii na brizu zjistenou mam, ale celer mi, zda se, nevadi
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      MEDOULKA: ono tak kolem tří měsíců vylezou taky ekzémy na věci, které vadily od začátku, jen ještě tělo neumělo udělat ekzém :)

      STARF: podívej, mně je vcelku jedno, jak se v Číně chová celer. každopádně miříkovité (celer, petržel) mají termostabilní bílkovinu, takže se ani varem nerozpadne na tvar, který by nevadil (na rozdíl od většiny rostlin; naopak velká část živočišných bílkovin je termostabilní), a celer je zkřížený alergen k pylu jarních stromů (mají podobný tvar bílkoviny, takže kdo reaguje na břízu, bude pravděpodobně reagovat i na celer a syrová jablka - jablka jsou termolabilní, takže po uvaření nevadí). takže zejména teď, kdy začíná sezóna pylu jarních stromů (dneska bylo v pylovém zpravodaji, že v nížinách začíná líska a olše), je podávání celeru jen zbytečné dráždění kobry bosou nohou.
      a mimochodem, syn, poměrně těžký atopik, musel naposledy použít imunomodulancia nebo kortikoidy vloni v dubnu. a to od té doby absolvoval se školou dvě sady lekcí plaveckého výcviku v chlorovaném bazénu. takže na mém/našem přístupu k věci asi taky něco bude :)
      MEDOULKA
      MEDOULKA --- ---
      DALEEN: moje dcera to ma taky od tri mesicu, cimz te nechci nijak strasit, jen ze postupem casu jsme zjistili, ze ji vadi mleko, lepek a brambory a bram. skrob, i kdyz neni drazdivy. Tak jen jako tip. Hodne stesti!
      DALEEN
      DALEEN --- ---
      Díky moc všem. Osobně si myslím, že viníkem jsou Pampers pleny co jsem dostala od tchýně. Běžně používám látkové pleny, ale na noc jsem dávala jednorázovku. Tyhle měl tak týden a potom se mu udělal ekzém.
      Oblečení má bavlněné, pleny bavlněné, všechno peru v mýdlových ořeších. Já se stravuju pořád stejně. Pravda, tím že neměl problémy s prdíky nemusela jsem omezovat konzumaci nadýmavých jídel, takže jsem se vlastně nemusela omezovat vůbec. Zkusím na nějaký čas vyřadit všechno dráždivé ze stravy i když to vypadá, že budu o rýži a krůtím mase....nedá se nic dělat.
      STARF
      STARF --- ---
      BALAENA: Proc bez celeru? Podle cinsky mediciny celer odvadi horkost z tela a me po jeho konzumaci ekzem vymizel (konzumuju ho posledni 3 mesice tak 3x tydne, obvykle k obedu/veceri), v poslednich 2 mesicich se snizila moje potreba kortikoidu cca na 1/7 - tesim se, az je nebudu potrebovat vubec; za posledni 3 roky moje pokozka nebyla klidnejsi, nez je ted.

      Matersky mleko bych taky nevysazoval, vzdyt jde o nejvyzivnejsi potravu pro maly dite.... problem je imho mleko kravsky, ktery obsahuje ziviny pro tele a ne pro cloveka (jsou samozrejme lide, kteri ho treba snasi dobre, ale me osobne vzdy akorat zahleni a nevidim v nem zadny prinos pro moje telo).

      Pokud jde o moje zkusenosti, tak vim, ze moje telo nema rado neprijemny materialy - preferuju bavlnu - jakmile na sebe oblecu neco, co jen trochu skrabe, hned zrudnu. Promazavam se hlavne vazelinou a kokosovym olejem. Kortikoid uzivam jednou tydne (ve vazelinovym zakladu). Neuveritelne mi taky pomaha kazdodenni meditace, ale to se bohuzel asi trimesicniho ditete bohuzel netyka. Snazim se jist hlavne stravu, ktera moc nezahriva organismus - hodne konzumuju ovoce, zeleninu. Nekonzumuju naopak maso, protoze to telo hodne unavi a zahrejete. Hlavne po cervenym mase vnimam obrovsky zahrati organismu a muj ekzem zacne byt aktivnejsi.
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      OUBI: No, z alergologickeho hlediska je trochu rozdil mezi mlekem lidskym a kravskym.
      A taky mezi dospelym organismem a trimesicnim mladetem.

      IMHO kojeni rozhodne nevysazovat, ale
      1. zamyslet se, zda byla nejaka zmena - neco noveho ve strave matky, jiny praci prasek, vyprano u babicky v jine vode, pobyt u tety, ktera ma kocoura... Pokud se na neco prijde, zkusit navrat k minulemu stavu.
      2. pocitat s tim, ze se taky nic najit nemusi, mohl proste jen "nazrat cas", aby se vysypal kvuli necemu, co mu vadi uz dyl.
      3. aspon do zklidneni zkusit co nejmin rizikovou stravu u matky - drzet co nejvic z tech doporuceni bezmlecna, bezvajecna, lepe i bezlepkova, dale bez celeru, petrzele, ostrych koreni... Je mi jasny, ze to neni sranda, ale aspon co to pujde...
      OUBI
      OUBI --- ---
      DALEEN: Co jsem tak ruzne cetla tak to muze byt tim mlikem. Ale takle male miminko je asi tezky zivit necim jinym. Cetla jsem pripady kdy melo miminko ekzem vsude po tele a kdyz vyloucili ze stravy vsechny mlecne vyrobky tak ekzem zmizel.
      U me to same. Je mi 23 a mela jsem ekzem vsude, prestala jsem jist mlecne vyrobky a ekzem zmizel.
      JOHNY115
      JOHNY115 --- ---
      DALEEN: no nemusi jit asi jen o stravu, jsou dalsi vnejsi vlivy ... obleceni (material, praci prasek), dalsi dotykane predmety (myci prostredky), vzduch (rostliny, prach, zvirata, neidealni vlhkost) atd. ... taky bych asi zkusil mazat toho min abych videl jak reaguji individualni kremy, tj. promazavat jen jednim po obdobi (me zadny z uvedenych nikdy moc nesedel) ... jinak nejak zamezit skrabani, nejake rukavicky, neco (pres noc hlavne) ... s detmi zkusenost ale nemam, takze to jen tak navrhy co zkusit :/
      DALEEN
      DALEEN --- ---
      Ahoj, mám tříměsíčního chlapečka, který se mi osypal ekzémem. Má zarudlý celý obličejíček včetně víček a oušek, krk, ručičky, hrudník, záda a nožičky kolem kotníků. Dostává Fenistil kapičky a pomazávám Lipobase, Infadolanem, Excipial dětským.
      Co víc můžu dělat? Je plně kojený. Takže jde zřejmě o reakci na něco co jsem snědla/jím já. Vím že bych neměla nic kořeněného, citrusy, čokoládu....
      Nikdy bych nevěřila jak se může tříměsíční miminko drbat :(
      KACHNY
      KACHNY --- ---
      jeste me napadlo k ekzemu a obleceni, objevila sem ted bambusova tricka ( na doporuceni kamarada ekzematika sem je ozkousela ) a je to super odvadi to pot, jsou mekoucka a jemna nekousou, ba naopak sou hrozne prijemne .. stoji sice vic, ale za zkousku to stoji jedinou nevyhodu vydim ze maji zatim jenom cerna a bila a jenom tricka .. kupovala sem tady http://www.bambusovatricka.cz/
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      OUBI: Mléčné věci jsou asi klasika u všech ekzematiků. Rozhodně nedělá dobře ve velké míře lepek a tučná masa. Moje alergoložka říká, že kůže je obrazem střeva. A sedí to...
      Taky v poslední době pozoruju, že mi nedělá dobře ani obyčejný pepř, takže nesolit, nepepřit, nekořenit a nesladit bílým cukrem...
      OUBI
      OUBI --- ---
      U me to bude asi mlecnyma vyrobkama..protoze ted vubec ale vubec nejim. A to jsem driv zila na jogurtech. A vcera jsem si dala sklenicku bileho vina a zaclo me svedit cele telo takze taky uz ne. A dal se vyhybam olivam a olivovemu oleji..nevim jesi to s tim nejak souvisi, ale na podrobnym alergologickym rozboru mi vyslo ze jsem alergicka na olivovy pyl..tak radsi nic z oliv.
      IKSIK
      IKSIK --- ---
      GREGI
      GREGI --- ---
      BOO: zacinam prichazet na to ze exem je u me nejspis zpusobeny hlavne kyselejma potravinama.... nejhorsi je VINNY OCET! ten kdyz si dam na salat a snim ho do pul hodiny mam na rukou pod kuzi takove vodnate pupinky ktere popraskaj a dal to zname zeano... takze ne plisen ale ty rajcata!
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam