Zdravím podobně prokleté jako já. Rád bych přihodil svá pozorování, když čtu ta Vaše.
Kožní problémy mám od narození. Aktuálně posledních asi deset let se to nejvíce projevuje na obličeji (loupání kůže a zarudlé skvrny - v poslední době se to dost zhoršilo, takže především po ránu vypadám jako komparz z resident evil), kožní klasicky neví co s tím. Když už vidím, že tady řešíte ty příčiny, napadlo mě napsat, čeho jsem si letos všiml. Můj problém zmizel (a zmizel zcela) asi po třech dnech, kdy jsem byl v Gruzii týden v horách mimo civilizaci. Konkrétně při hranici s Tureckem, jsou to subtropy, velmi vlhký vzduch a horko, strava sice nezdravá (většinou lovecký salám a instantní polévky), ale zato střídmá. Myl jsem se ve vodě z potoků a taky i pil (po příjezdu mě napadlo, jestli na vině u nás nemůže být třeba chlór). Zcela bez stresu to nebylo, ale byly to trochu jiné nervy, než ty každodenní doma. Po první noci v ČR se vše samozřejmě vrátilo.
Jsem z Ostravska, nevím, kolik toho může ovlivnit vzduch na kůži, i když možná dost. Tak nějak to po letošním výletě za černé moře začínám připisovat životnímu prostředí...