• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIEkzém
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    BEBERA: Přesně jak píše UMIAKI. Já si pravidelně zabrušuju nehty aby nebyly v žádném směru ostré, to docela pomáhá abych si to nerozškrábaa tolik. Když jsem byla malá maminka mi totálně stříhala nehty a ještě je dobrušovala pilníkem.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    UMIAKI: dík, zkusím mu to navrhnout...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BEBERA: Bříšky je to na nic. Dá se škrábat proti "ostří" nehtů jakoby v opačném směru než normálně, to ujde, ale stejně to není ono. A ideální je, když to nesvědí vůbec :(
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PLACHTA: DIABOLUS: Vás to svědí tak, že nestačí intenzivně drbat jen bříšky prstů? Mám syna ekzematika a když se drbe, peskuju ho, ať nepoužívá nehty. Ale samozřejmě nevím, jaké to je. Jak to tu čtu, nejspíš ho chudáka nutím dělat něco, co je na nic...
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    PLACHTA: já potřebuju nehty k práci, ale pravidelně si je piluju aby nebyly ostrý.
    PLACHTA
    PLACHTA --- ---
    DIABOLUS: Já jsem se kvůli ekzému prostě vzdala nehtů, mám je zapilovaný až do masa, takže prostě není možné si s nimi něco rozškrábat. Je to hnusný, trochu to i bolí, ale výsledek je skvělý. A vždycky, když je zapomenu zapilovat, tak to na kůži okamžitě poznám.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    tak me zkusenosti za posledni dva mesice s ekzemem v tehotenstvi..
    jsem momentalne 3 tejdny pred porodem a zhruba pred dvemi mesici se mi ekzem rozlezl po loketnich jamkach a pod koleny.. vetsinou jsem na nej trpela pres zimu, letos se ale s tehotenstvim neobjevil.. az koncem ledna a pak nastalo totalni peklo podporene prazskymi doktory..

    nejdrive se mi zacal rozlejzat po predlokti a prstech na rukou, tak jsem mazala ruznymi nekortikoidy, oplachovala repikem.. kdyz to zacalo bejt nesnesitelny, vydala jsem se ke kozni, ta na me koukla z dalky, ze prej mam hrozne suchou kuzi, at si koupim v lekarne Lipikar a michla nejakou mast s ichtyolem. Za tejden se zacal ekzem rozsirovat po celem tele - nohy, bricho, zadek, zada.. proste vsude.. takze alergologie, tam me hned poslali na kartouzske k dalsi kozni - ta mi pichla vzhledem k velmi pokrocilemu tehotenstvi kortikoidovou injekci, ktera se ma uvolnovat cca ctyri tydny tedy temer do porodu.. a bum, po injekci total raus.. uz jsem myslela ze skocim z vokna, nebejt mimca ve mne tak se asi zcvoknu..

    dnes me rodice od pritele vzali ke sve zname kozni v Lomnici a ta diagnostikovala infekci v kuzi, takze atb a atb masticku.. k tomu pridavam akupunkturu, klid a odpocinek a modlim se, aby to co nejdrive zmizelo.. protoze takovy skrabaci psycho jako posledni dva mesice jsem nikdy nezazila.. a pevne doufam ze mimco z toho vyjde bez nasledku..
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    GREGI: to by nefungovalo, musím vstávak k miminku :-D
    GREGI
    GREGI --- ---
    DIABOLUS: jojo chapu rada nad zlato... jestli se skrabes i v noci tak to je bad no... bondage mozna?;D
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    GREGI: rada dobrá, ale v noci ani rukavice nepomáhaj.

    Tak pokrok, z čeho můj ekzém pramení po téměř dvou letech intenzivního zkoumání se ubírá k závěru, u mě je to na 95% hormonální činností. Ještě teď pár testů a zkoumání a snad bude se vědět (což je stejně tak na další rok). Nicméně to znamená, že to neovlivním ani stravou ani cvičením a kondicí ani ničím jiným.

    Chilli umí působit i na žlázy s vnitřní sekrecí? Kdyby jo bylo by to super :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    DIABOLUS: to skrabani je nejvetsi pruser. dostavas do toho bakterie ktere to jeste zhorsuji... chce se to naucit odolat ono to po chvilce prestane. Treba si to aspon poklepavat...
    DIABOLUS: ja take nemam rad vsechna jidla ostra. chce si to najit neco u ceho ti to vylozene nebude vadit a zacit na malych davkach. pokud ho budes jist pravidelne a davky pomalu budes zvetsovat za chvilku das to po em by si ze zacatku "umrela". Trvalo mi tak rok nez sem se dostal do faze ze sriracha mi prijde lehce paliva;)
    STARF
    STARF --- ---
    DIABOLUS: tohle potvrzuju... minuly leto pro me bylo taky priserny... pot mi nedela vubec dobre, pokud se brzo nesmyje

    chilli mi z kratkodobeho hlediska taky spis pritizi, ale dlouhodobe pomaha
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    za sebe musím říct, že konkrétnš loňký léto bylo hrozný, ve chvíli kdy jsem se spotila musela jsem si dát okamžitě sprchu jinak bych se udrbala k smrti. al letos začínáme rok mnohem lépe a zářivěji, tak uvidíme jak ¨to bude vypadat..
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    UMIAKI: obávám se že i přes svědění se k čili neuchýlím. nemám ráda ostrá jídla. opravdu hodně :)... lepší dětský krém a mazat :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DIABOLUS: Primární je ten zánět, to je to, co svědí. Jako podporu můžeš zkusit to ostré jídlo:
    Třeba tady (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139917/):
    "Topical capsaicin, which activates TRPV1 on cutaneous sensory nerves triggering release and then depletion of neuropeptides such as substance P, and thereby limiting neural transmission from these fibers over time, has been used to treat itching in various pruritic disorders."
    A skutečně potrvzuju, že použití chilli dlouhodobě snižuje svědění. Jednak jde o tu reakci zmíněnou nahoře, ale taky o to, že se prostě potíte a tím kůže udržuje sama sebe. Podobně v létě často ekzému ubývá, protože je celkově větší vlhkost vzduchu a i my se potíme a tím pádem není kůže suchá a podrážděná.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ja jsem letos uplne dobra a vubec nevim, cim to je...teda nabizi se ze je to novym bytem, novou posteli, matraci a hlavne zakazem kocek v posteli...taky ubyly wavky, to mozna taky bude mit vliv, vubec to nechapu, ale je to samozrejme super
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    UMIAKI: děkuji. jo to jo. škrabání je hrozný a bez něho to teda neumim. když přijde záchvat tak to prostě neustojim a drbu se.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DIABOLUS: No, dlouhodobě ano. Nejvíce hrozí třeba Cushingova choroba, ale když to nepoužíváš denně dlouhou dobu, tak nic nehrozí. Přečti se něco o kortizolu/hydrocortizonu a jak jeho hladina ovlivňuje tělo.

    Navíc všechno ti poškozuje tělo, život ti poškozuje tělo:-) Musíš si jenom vybrat tu správnou balanci, co ti přijde přirozená. Celý život se škrábat taky celkem poškozuje tkáně:/
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    UMIAKI: aha. to jsem nevěděla. A nepřetěžují kortikoidy játra? To by byl proplém...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DIABOLUS: To se nedá vzít polovinu z toho, co píšu a říct, že jsi to taky zkoušela. Nezkoušela ;) Ty systémové kortikoidy jsou mnohem důležitější. Když máš ekzém, tak máš někde v těle zánět nebo celotělový zánět, masti jsou vždcky jen doplněk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam