• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    agromanual.cz shop to este ma v sortimente -- aj 1 L balenie -- kupte si to, kym nie je neskoro. spravne skaldovane to vydrzi plne ucinne aj 10 rokov.
    RADU
    RADU --- ---
    SASOS: resp. pokud je v seznamu přípravků, který se už nesměj používat-jak to vlastně je, netušíte?můžou ho ještě prodejci doprodat s tim že výrobce to má zakázaný produkovat nebo už je to zakázaný celkově nabízet?
    SASOS
    SASOS --- ---
    RADU: nekde jsem ho tusim jeste zahlidnul, jen bude otazkou, jestli bude i fyzicky na sklade...
    RADU
    RADU --- ---
    Nurelle D už je letos myslim zakázanej ne?resp. pokud ne letos tak určo za rok bude..
    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: na Nurelle D jsem zapomnel. Mas pravdu vyborna chemka.

    jinak s tim EU srackoidnim zakonem je to dost na hovno... to myslim do slova... jsem maly amatersky pestitel, ktery tu chemii do kytek leje fakt az kdyz je to potreba. A pokud nebudu mit prisun maleho baleni, tak se dostaneme do dob a komunistu, kdy se bude zebrat chemie na statcich apod. Uz takhle je treba problem sehnat pro jednotlivce Topsin.

    Ad puklice... ja mam jeste problem v tom, ze je nicim na masozravych rostlinach a to je trochu problematicke. Protoze masozravky chemii snasej o poznani hur nez treba obycejne pokojovky ... Takze je treba vzy tu vrazednou kombinaci vyzkouset na nejake casti kytek, ktere kdyz to neudychaji, tak to nebude takova ztrata z pohledu sbirky ...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    inak moj tip namiesto Sumithion Super, ako "posledna linia", ked treba vyhubit zvlast odolne mrchy, je kupit si na agromanual.cz shope vacsie balenie (0.5 alebo 1 L) Nurelle D, ak to este tuto sezonu bude dostat kupit, je totiz dost mozne, ze je to sezona posledna (urobit si strategicku zasobu na pripadny krajny chemicky utok).
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RADU: to je zeleny vyblitok len z casti. ide tam dost aj o prachy (alebo, dajte nam lacny pocit "bezpecnosti" a este na tom dobre vsetci zarobime).
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: tak systemovy z tych "starych dobrych" by bol napriklad Metasystox R postrekom alebo uz spominany Furadan 5/10G do pody.
    ak na puklice nestaci Mospilan, odporucal by som Calypso ako zalievku a postrekom, nasledovany po 2 - 4 dnoch pyretroidovym postrekom (Decis, Karate, Agrion Delta, Cyper, Talstar). v tejto postupnosti posobi neonikotinoid a pyretroid synergicky (puklice ktore event. preziju Calypso, nadobro vyhynu po naslednej otrave pyretroidom).
    RADU
    RADU --- ---
    LIBRIUM: sem na to fakt zvědavá jak tohle dopadne...si myslim že už to každopádně dost přeháněj, jakože integrovaná ochrana sem pro ale zakázat skoro všechno??myslim že chemie jo ale pokud selže veškerá prevence a nejde už jinak...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RADU: program sa vola REACH a je to svinstvo...
    ide o to, ze ucinne latky, ktore su uz po vyprsani patentovych prav (teda prakticky vsetky organofosfaty a karbamaty) tym procesom neprejdu, lebo nie je firma, ktora to bude ochotna utiahnut za svoje (stoji to miliony eur) a potom by to vyrabalo X vyrobcov (lebo vyprsany patent --> ziaden monopol na vyrobu a distribuciu).
    tympadom sa vyplati cez REACH pretlacit len latky, ktore su este chranene patentom (napriklad neonikotinoidy a niektore pyretroidy), a iste firmy si u nich udrzia este nejaku dobu monopol (a tympadom navrat nakladov na REACH a dalsi zisk). viz porovnanie ceny napriklad Calypso a stareho dobreho Sumithionu.
    je pravda, ze niektore organofosfaty a karbamaty su vysoko toxicke a inak nebezpecne (napriklad parathion, azinfos alebo karbofuran), ale su i take, ktore su relativne malo toxicke (porovnatelne napr. s neonikotinoidmi), maju desiatky rokov informacii z praxe, su dobre biologicky odburatelne a velmi uzitocne (a lacne). tych sa, zial, v EU clovek nedostane. ja to vidim tak, ze behom 10 rokov nebude na trhu ziaden stary dobry organofosfat. uz aj Diazinon/Basudin a Chlorpyrifos/Dursban stahuju z trhu, okrem spominaneho Sumithionu, Actellicu, ci trichlorfonu, propoxuru, karbarilu a dalsich uzitocnych insekticidov.
    RADU
    RADU --- ---
    tybláho sem něak nesledovala politický dění a ona se EU rozhodla že postupně zakáže jakoukoli chemii pro hobby pěstitele a nechá jí jen pro velkoproducenty.slyšeli ste o tom taky?je to součástí tematický strategie udržitelnýho používání OR co má začít platit od tušim 2010 nebo 2011...
    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: diky za opravu. O tom, ze Actellic a Sumithion uz se nedovazi jsem taky nevedel. a tu systemovost jsem si tez neoveril, ale jel jsem podle toho co kolega pouzival v botanicke zahrade v praxi. Jinak Mospilan sam pouzivam (Tebou uvedeny acetamiprid), na msice super, na smutnice taky, ale na puklice je to nejak neucinne a cervce na kaktusech to taky nepobije.
    Jinak Mospilan je vyborny do citlivych kytek, jako jsou treba rosnatky a potvrzuji, ze nesmrdi.

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: ani jeden z tych (eradikativnych) insekticidov nie je systemovy. Sumithion a Actellic sa uz nedovaza (Sumithion urcite, Actellic myslim). systemovy je napriklad acetamipirid a ten nesmrdi vobec.
    SASOS
    SASOS --- ---
    BUBLINATOR: no na msice by to jeste slo, ale puklice se ti u toho bude asi chechtat.
    Na puklice je optimalni nejdriv Aplaud, prerusi jejich rozmnozovani, takze uz jich nebude pribejvat a pak nejakej systemovej driak. Decis, Karate, Actelic, Sumithion Super nebo nejakou jinou jedovatou a smradlavou namku ...
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    RADU: no my jsme jednou na puklici pouzili "udelej si sam" recept od kamarada: nasbirali jsme koprivy (bylo zrovna jaro) a smichali je s objemove priblizne stejnym mnozstvim vody a hrsti tabaku. necha se to zavrene asi shnit tak na dva tydny. pak se to sleje do rozprasovace, ze, a aplikuje se to na rostlinu. ted vlastne nevim jestli jsme to pouzili i na puklice, ale msice to umlcelo bezvadne.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ALKUSKA: trochu OT tu, odpoved mas v klube Medicina.
    ALKUSKA
    ALKUSKA --- ---
    ahoj, nevite kde by se dalo sehnat nebo stahnout video o tom jak se vyrabeji leky? Potrebuju to jako vyukovy material pro mediky, takze aby tam byl popsany a ukazany proces vyroby (vyroba smesi, lisovani pilulek, potahovani, baleni) popr. vyroba i jinych lekovych forem? Nasla jsem jenom asi 5 min video z national geographic o vyrobe pilulek. Je to v anglictine (takze fajn pro zahranicni studenty), ale bylo by fajn mit i neco ceskeho a delsiho. diky
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    a cistou nahodou odporuca tuez acetamiprid. :)
    RADU
    RADU --- ---
    TUILE: jo??juknu na něj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam