LEMS: Dimilin nie je ziaden vseliek na klinenku, je to ihnibitor syntezy chitinu s velmi uzkym aplikacnym oknom, aby bol ucinny. nema systemovu ucinnost, je nutne ho aplikovat v dobe ked sa liahne maximum lariev 1. generacie koncom jari; larvy musia Dimilinom postriekanu listovu hmotu pozrat a hynu v takomto skorom vyvinovom stadiu v zavislosti od prijatej davky a teploty behom ca. 2 - 5 dni.
pokial si koncom aprila/zaciatkom maja, proti prvej liehnucej sa generacii klinenky nezasiahol inhibitorom sytezy chitinu, nema zmysel to nasadzovat teraz.
ak chces pokracovanie doteraz sposobenych skod na korune zastavit a zdecimovat druhu generaciu klinenky o ca. 90%, da sa pouzit Calypso 480 SC v uvedenej davke (4 resp. 3.8 mL/10 L vody + optimalne zmacadlo, napr. Silwet 5 mL/10 L). potrebny objem postrekovej kvapaliny vypocitas podla
(0.4 x obvod kmenu v cm) - 6 = objem postreku v L
pri kosatej, hustej korune event. trochu viac.
nutne je ale postriekat celu korunu, vsetky listy vnutri aj na okrajoch, hore aj dolu, vsade. Calypso ma oproti Dimilinu vyhodu systemovej ucinnosti, tj. je zelenymi rastlinnymi pletivami vstrebavane a rozvadzane xylemovym prudom, zaroven ma dlhsiu rezidualnu ucinnost, obvykle 4 - 6 tyzdnov, dalej usmrcuje kontaktom aj pozerom vsetky vyvojove stadia klinenky, vajicka, larvy, kukly/miny, aj adulty, usmrti aj uz zaminovane larvy. ucinkuje rychlejsie nez Dimilin, po vstrebani letalnej davky prestavaju larvy behom 15 - 45 minut s pozerom, adulty stracaju koordinaciu a schopnost lietat a parit sa, idu k zemi a hynu do 24 hodin v paralyze.
Dimilin si nechaj na nasledujucu sezonu na april/majovy postrek.
celorocny plan na minimalizaciu skod klinenkou by som navrhol april/maj, liahnuca sa 1. generacia = Dimilin, koncom juna, resp. liahnuca sa 2. generacia = Calypso, potom a medzi tym mozes pouzit biologicky insekticid, napriklad NeemAzal T/S v konc. 0.3 - 0.5%, ale u toho preparatu odporucam najskor na niekolkych vetvach skusit znasanlivost, u niektorych kultivarov byvaju hlasene problemy, aj ked mne zatial nerobil na drevinach problemy.
pripadne opadane listie treba zhrnat a likvidovat priebezne, nenechavat to lezat na zemi dlhsie nez 1 - 2 tyzdne. najlepsie by bolo to listie palit, ak mate nejaku pec kde by sa s tym dalo prikurit.