SASOS: Polyversum mozes kazdopadne skusit, problem bude ze aby Polyversum zabralo, musi byt dlhsiu dobu teplo a vlhko.
ja by som tu hubu resp. rastliny napadnute a ohrozene teraz v zime osetril mednatym fungicidom (Kuprikol 50, Champion 50 WP) v davke odporucanej na predjarny postrek, do postrekovej kvapaliny prip. pridat trochu emulgujuceho oleju, ako Istroekol alebo Breakthru.
na jar ked sa to rozrastie by som im zadelil Amistar Xtra 15 mL/10 L postrekom vsetkych napadnutych drevin a min. 10 m okolo, postriekat dobre aj povrch ody pod/okolo drevin (aby boli ucinne latky splavene ku korenom, asi by sa dala urobit aj zalievka, ale to by bola mega spotreba, radovo 200-800 L/100 m²), v lete potom opakovane aplikacie Polyversum.
napadnute casti rastlin radikalne prerezat teraz v zime, rany zabalzamovat balzamom s prisadou fungicidu (v Nemecku dostat napr. Celaflor Wund-Balsam Plus s 1% thiabendazolu). ked nedostat ziaden fungicidny balzam na rany, tak sa da napr. Amistar Xtra rozmiesat v lanovom oleji 1 mL na 100 mL a tou suspenziou ten stumpf zlahka potriet bezprostredne pred zabalzamovanim.
zrezane drevo a mrtve drevo spalit, zhrabat aj listie a spalit. prihnojit v zime este rozpustnym hnojivom s zelezom, borom a medou.
nastroje (pilka, klieste, noznice atd) po prerezavani rastlin vydezinfikovat 70% izopropanolom, pracovne rukavice vyprat pri 95°C alebo vymocit 2 hodiny v roztoku Savo a vyprat pri normalnej teplote.