ELLEANNOR: molice su velmi tvrdohlavy a plodni skodci...
ked nechces pouzivat insekticidy, pomoze (viac alebo menej, ale moc by som si od toho nesluboval)
kombinovany pristup s pouzitim technologickych opatreni a mechanicky resp. fyzikalne ucinnych insekticidov (bez toxickeho ucinku)
z opatreni je to v prvom rade zabezpecenie optimalnych podmienok, tj. takych ktore moliciam nevyhovuju. to su v prvom rade nizsie teploty, tah vzduchu, nizsia vlhkost vzduchu (obmedzit zalievku na potrebne minimum, dobre vetrat, nerosit pokial mozno vodou).
dalej lapaky/pasce (zlte lepove dosticky, dostat v kvetianrstvach, Baumaxoch apod., je na obale napisane ze su vhodne na monitoring a lapanie molic), tieto sa umiestnuju zvislo zavesene do porastu na vysku listov/kvetov, ca. kazdch 20-30 cm riadku/kochliku 1 ks, menia sa co 7-14 dni resp. podla polepenia skodcami ci prachom.
osetrovat mozes bioidentickymi insekticidmi s fyzikalnym ucinkom, tj. napriklad prirpavky s repkovym olejom (napr. Biool v davke 20-30 mL/L vody postrekom do skanuti -- pozor je mastny, okolie pri osetreni zakryt starymi novinami apod) a jemnym draselnym mydlom na hubenie hmyzu (napr. pripravok Neudosan, dava sa 20 mL/L vody, opät postrek do skanuti). tieto postreky je nutne vzhladom k rychlemu reprodukcnemu cyklu molic opakovat co 5-7 dni (monitorovat lepove dosticky, ked vyrazne pribudne uchytenych molic, osetrit olejovym alebo mydlovym postrekom).
ja by som sa nebal pouzit ani vhodne insekticidy, ale tak ked nechces, mozes to skusit s olejom a mydlom + tie technologicke opatrenia...