• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    DREDKKA
    DREDKKA --- ---
    ILLUZE: ahoj sem ochotna prijet se na stromy podivat sem kvalifikovany rostlinolekar ....cena dohodou
    DREDKKA
    DREDKKA --- ---
    AILINN: cervec to stejne ma kolega na paprikach horni fotka .....
    DREDKKA
    DREDKKA --- ---
    MRNOUS: koupis na to postrik moje zkusenost ...bio postriky nezabiraji pokud si neporidis boiagens kteri se v malem mnozstvi nevyplati kupovat
    DREDKKA
    DREDKKA --- ---
    MRNOUS: to je jasny to je cervec
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    MRNOUS:


    LIBRIUM

    na paprike mozes skusit (nechemicke) mechanicke odstranenie (asi dosiahnes len redukciu populacie), z bioident prostriedkov Biool 2-4 % postrek vecer.

    systemove pripravky prichadzaju do uvahy Mospilan 20 SP v davke 2 g/5 L na 100 m² s kvapkou zmacadla, och. lehota 7 dni (to by zahubilo aj tie vosky).
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    ty jo, dneska mám celou úrodu škůdců - nevíte co je tohle? bydlí to na paprice (též v květníku na terase) s mšicema, vypadá to jako bílej brouček přilepenej ve vatě na list ..

    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    FEFERONIE: trochu stín má (od horní konstrukce terasy) .. myslím, že bud na ní bydlí nějaký breberky (druhá fotka, ten bílohnedý flíček vpravo) .. a nebo má nějakou chorobu. problém se objevil na spodních dvou listech, zbytek je v pořádku (pokud teda nepočítáme klasický bělavý povlak na listech, co s eběžně objevuje)
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    MRNOUS: neni spalena? on ten beton kolem nebude uplne ideal. supla bych ji do polostinu
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    moje cuketa na terase (v květníku, otevřená terasa na větru, dešti, slunci, sedmé patro) něčím trpí, zahnědávají/zasychají a kroutí se jí listy, viz foto .. netušíte, co to může být?

    lícová strana


    rub
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    tie olejove postreky (Biool, Spruzit) su mastne, cize pred osetrenim rastliny je dobre ju umiestnit niekam na balkon alebo docasne von a okolie oblozit starymi novinami, aby nebolo vsetko zamastene od repkoveho oleju.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    AILINN: to bude Wolllaus (cs. vlnatka? plstanty cervec?).

    vyhubit sa to bude dat aplikaciou pripravku Calypso 480 SC v davke 0.4 mL/L vody resp. 1 mL Calypso na
    2.5 L vody + kvapka zmacadla.
    tak pripravena postrekova kvapalina sa aplikuje na cele rastliny do dokonaleho zmacania vsetkych povrchov, treba s tym postriekat aj povrch substratu resp. so zvyskom postrekovej kvapaliny rastliny zaliat.

    uhynut by tie skodce mali behom ca. 2-7 dni, na rastline mozu zostat uchytene aj dlhsie. po nejakom 1-2 tyzdnoch mozes zvysky tych hmyzov odstranit s vatovou tycinkou navlahcenou s liehom.

    na preventivne osetrovanie rastliny po vyhubeni skodcu mozes raz za 14 dni aplikovat postrekom Biool (=repkovy olej + emulgator) v davke 15-20 mL na L vody, pripadne Spruzit Neu (=repkovy olej + pyretrum + emulgator) v davke 10-15 mL na L vody.
    AILINN
    AILINN --- ---
    zdravím, poradíte prosím, co tohle je a případně jestli se toho dá zbavit? Bílé chumáče čehosi na kytkách - jen na těch dužnatějších...???

    YOCCI
    YOCCI --- ---
    LIBRIUM: moc děkuji, po tomhle musí ty potvory cucavé zmizet...:))
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    YOCCI: kazda organicka latka ma nejaky polcas odburavania, niektore dlhy (chlorovane uhlovodiky napriklad), niektore skor kratky (pyretrum, nikotin napriklad).
    dolezite je dodrzat tu ochrannu lehotu, tj. pri tom spreji co mas aspon 7 dni po osetreni, po aplikacii pymetrozinu aspon 14 dni po osetreni, plus pri nutnosti osetrenie opakovat striedat rozne ucinne latky, aby si tie vosky nebudovali rezistenciu.

    sprej s pyretrom/PBO a pymetrzinove pripravky mozes aplikovat prakticky na akekolvek rastliny, potravinove (tam tie OL 7 resp. 14 dni), aj okrasne (tam OL odpada, respektive je 1 den).

    postrek ci uz pyretrom alebo pymetrozinom aplikuj vzdy vecer, pocas/po zapade slnka a ked nema prsat.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    LIBRIUM: takže ta látka vyprchá, idkyž ji na tu brusinku nastříkám, nemusím mít strach, že když mi to pak sní děti, že by do sebe mohly něco dostat? Dneska ráno jsem na brusinky koukala a mčice jsou mrtvé..nebo se aspoň jeví mrtvé. Sundávala jsem je prsty, protože jinak sundat nejdou. Teď zrovna má pršet, ale jak bude hezky a mšice se znova objeví, zkusím tvůj tip vyhledat a použít. A dá se to teda použít i na jiné rostliny napadené mšicí? Kdyby to teda náhodou sedlo i na ty papriky a rajčata...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    YOCCI: odporucil by som zakupit v drogerii/Baumarkte/zahradnictve Plenum 50 WG resp. Chess 50 WG resp. Ninja (tie iste nazvy jedneho pripravku, pozri na etikete ze ucinna latka je pymetrozin 500 g/kg = 50%)
    a aplikovat postrekom, 0.5 g/L resp. 1 g/2 L vody, rastliny postriekat do skanuti vecer po zapade slnka ked nie su hlasene zrazky aspon dalsich 12 hodin.

    toto osetrenie robis 1 x, ochranna lehota (cas od osetrenia do zberu) minimalne 14 dni.

    pokial by bolo treba tie vosky hubit znovu, mozes pouzit ten sprej s pyretrom a piperonylbutoxidom, najneskor ale 7 dni pred zberom.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Mám prosbu - byl by tu někdo v oboru kovaný ochotný přijet a podívat se nám na ovocné stromy?
    U meruňky tuším, kde je problém, ale s oběma jabloněmi se to táhne a teď už regulérně zvažujeme, co s tím. Jestli se dají přeléčit a podchytit případné další problémy nebo je už prostě zaříznout, což bych fakt nerada, protože jsou dobře rostlé a co se jim podařilo vyplodit, tak jablka byla výborná.
    Prosím do pošty, případně i včetně ceníku. Děkuji.
    Praha - západ.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    Mám dotaz..máme na balkoně v květináči brusinky asi 2 měsíce..krásně prospívají, dokonce jsou už vidět bobule. Napadly nám je ale mšice, větvičky jsou skoro černé. Jak na ně? Před cca týdnem jsem na to nastříkala insecticid Perfect Plan a doporučují opakování po 8 dnech. Píšu protože si nejsem jistá, jestli se to může stříkat i na zeleninu/ovoce, která je určená ke konzumaci. Bobule jsou ještě malinké, zelené, na úplném začátku zrání. Jak to je s tím postřikem? A co doporučíte? Opakovat postřik nebo zakoupit něco jiného? Nebo vyhodit, než mi to naleze na rajčata/papriky/bylinky....? Děkuji
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    XLOBOX: podla mna sa jedna o nejaky druh smutnice (Sciridae).

    co sa tyka ochrany pred nimi resp. boju s nimi, existuju synteticke pripravky s ucinnostou (diflubenzuron, dimethoat, thiamethoxam), ale odporucal by som skor biotechnologicke pristupy,
    tj. vyvesit husto zlte lepove dosky (zlte lapaky, aspon 5 ks/10 m², menit podla potreby), zalivkami by sa dali aplikovat paraziticke nematody (Entonem, Nemaplus podla navodu), B. thuringiensis ssp. israelensis (Neudorff StechmückenFrei, Neudomück, 1.5-2 mL na 10 L odstatej vlaznej vody, aplikacia zalievkou na 5-10 m²), alebo niemove pripravky (zvyskovy srot z lisovania niemoveho oleju v davke 20 g/m², plytko zahrabat, pripadne NeemAzal TS 30 mL na 10 L vody na 10 m² zalievkou; nesmie sa kombinovat s nematodami, ma nematicidne resp. -staticke ucinky).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam