• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tisu začaly žloutnout jehlice, začínají od konce, pak zhnědnou a odpadnou až odumře celá rostlina... Nějaké tipy co s tím? Obávám se nejhoršího ... Další fotky zde http://imgur.com/a/dmogh

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: hm - když jsem se z toho zmírajícího snažila otrhat uschlé listí a květy, tak jsem zjistila, že vůbec nemá cibulku a kořeny, ale jen takový pevný disk, kterým leží na zemině. Máma ho zachraňovala někdy začátkem léta, přesadila a koncem září mi ho vnutila. Do té doby tu rostl a kvetl a když jsem včera po půl týdnu přijela, našla jsem ho uhnilý.

    Teď je přesazení do poréznější zeminy, obraný od uschlých listů a uvidíme co s ním bude- je nějaká šance, že se vzpamatuje a ta cibulka mu doroste?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mám dva bramboříky, jsou na stejném místě (severní okno), mají stejnou zálivku (přilévám vodu do misky, tak jednou za čtyři, pět dní, když je zemina suchá). Mají jinou zeminu, ten co mi uhnil je zachráněnec z kontejneru (oblíbená zábava mé mámy), přesazený do květináče s domácím humusem a ten druhý nevím, protože se o něj starám kamarádce, která odcestovala, ale zemina vypadá že je s vyšším podílem písku.

    Proč mi ten červený uhnil? A jak ho můžu zachránit?

    (pardon za kvalitu fotky, mobil mi nějak odmítal zaostřit)

    KYTAROVEJ
    KYTAROVEJ --- ---
    Já bych tipnul letošní počasí. Extrémní teploty. Potom zaprselo a pro změnu 5 stupňů přez noc. Mám doma něco podobného, po tom co jsem postižený listy otrhal, nové se nedělají. Vypadá, že to bude ok.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    vyznáte se prosím někdo v chorobách ovocných stromů?Máme dvouletý sad a letos tohle
    foto zde: [ JESTERKA_NA_ZDI @ permakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy :) ♣♣♣ ]
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Prosím, o jakou jde invazi a jak s ní bojovat? Přesedá na nové rostliny.

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    CURDLED: zo skusenosti je nikotin vo forme tabakovych zaparov, destilatu tabaku s vodnou parou i alkalizovaneho roztoku nikotiniumsulfatu u Frankliniela occidentalis prakticky neucinny. niekotre neonikotinoidy ako imidakloprid a thiamethoxam su ucinne, ale treba ich striedat s insekticidmi s inym mechanizmom ucinku.

    inak z bioanalogickych pripravkov ma prekvapivo dobru ucinnost emulzia rozotku pyrethra v repkovom oleji, aj pri opakovanej aplikacii bez striedania s inymi insekticidmi. trochu divne, lebo na synteticke pyretroidy pomerne rychlo vznikaju rezistencie, ale prirodne pyrethriny v repkovom oleji zostavaju ucinne aj po rokoch pouzivania...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    4JANE: udelal bych odvar z lacineho fajfkoveho tabaku bez prichuti (anebo z hromady vajglu) a tim bych to postrikoval; nikotin jim docela vadi. Zkusil bych to nejdriv na jedne rostline,
    4JANE
    4JANE --- ---
    Zdravim, mam na chilli paprickach trasnenky a uz s nima bojuju nekolikatym rokem. precetla jsem si v nejakem clanku, ze jemozne pouzit postrik na bazi houby Lecancillium lecanii, nevitte nekdo o nejakem takovem preparatu dostupnem na nasem trhu?
    Popripade nemate nekdo zkusenosti? Klasicke postriky na bazi oleju se mi neosvedcily
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    CAVALIER: http://substraty-hnojiva.heureka.cz/neudorf-spruzit-f-af-rozprasovac-250-ml/

    tam to mas uz hotovo namiesane. aplikuje sa postrekom vecer zo vsetkych stran do skanuti, tj. bodu kedy postrek steka z povrchov rastliny. aplikaciu je treba opakovat v intervaloch 2-3 tyzdnov aspon 2-3 x.

    prirodne pripravky typu Spruzit maju dobru kontaktnu ucinnost, problem s cervcami je ze sa mnozia v substrate, lepsi by bol teda systemovy insekticid.

    z bezne dostupnych pripravkov napr. Calypso 480 SC v baleni 6 mL:

    CALYPSO 480 SC - postřik jabloní - Agromanualshop.cz
    http://www.agromanualshop.cz/calypso-480-sc-6ml/

    na postrek sa riedi 0.3 ml/liter vody, na zalievku 1 ml/liter vody (kupit k tomu v lekarni tuberkulinovu striekacku na davkovanie).

    postrek sa vykona zase do bodu skanuti, zalievka 50-100 ml/liter substratu. jedna aplikacia Calypso staci.
    CAVALIER
    CAVALIER --- ---
    prosím o pomoc, takovéhle mrchy (myslím, že červec neboli vlnatka) se mi usadili na opuncii a bojím se i o ostatní kaktusy, které mám ve stejném květináči. nejlépe nějaká přírodní metoda jak se jich zbavit ... nebo pokud někdo z Prahy, máte trochu nějakého přípravku, abych nemusel kupovat celé balení kvuli malému kaktusu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SASOS: jo, zdá se, že by to mělo být ono.
    Plus teda jsem při googlení zjistila, že na té třešni mám navíc slunéčka Harmonia axyridis, což by na jednu stranu mohla být záchrana, na druhou stranu bych nerada vyháněla čerta ďáblem (co jsem se dívala, tak Harmonia axyridis je se svou agresivitou dost likvidační pro ostatní druhy).
    SASOS
    SASOS --- ---
    TRISSIE: zkus se podívat na mšici třešňovou a porovnej to s tím co máš na fotce.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nevíte někdo, co je tohle za potvoru a jak se jí zbavit? Mám to letos na ovocných stromech (třešeň, hruška, jabloně) a jak na potvoru, zrovna na třešni, která je napadená nejsilněji (90% špiček všech větví) je hnízdo nějakého ptáka (kterého bych nerada ohrozila, ale bojím se, aby na to neodešel celý strom).

    DIVA
    DIVA --- ---
    DIVA: byla jsem dodatečně vybavena vertimecem, je některý z těch přípravků vhodnější pro moje účaly? přímo pavučinky se objevily zatím na jediném fikusu, asi centimetr velké, v místech, kde listy vyrůstají ze stonku. jeden list vysátý ze 40%, zbytek jen lehce, bez změn zbarvení z lícové strany. zjistila jsem to při ošetřování listovým leskem, takže část těch breber jsem ometla nezáměrně. jde mi o to, jestli celou tu rostlinu nejprve očistit, zbavit parazitů i pavučin a až potom ošetřit, abych hubila jen zapomenuté zbytky nebo "neviditelná" životí stádia, anebo raději intoxikovat celou populaci tak jak je. a je potřeba ošetřit i rostliny, na kterých se zatím usídlilo jen několik pionýrů? takových kytek tu mám asi deset, bez známek oslabení, jen na spodní straně listu nalezeni jednotliví pavoučci
    DIVA
    DIVA --- ---
    ahoj. jsem pod útokem svilušek a vyzbrojila jsem se prev-b2. pomůžu si, když napadené rostliny zbavím škůdce před postřikem i mechanicky? je to jen pár pokojovek, jen jedna s pavučinkama a žlutým listem. nebo je lepší tam parazita nechat, aby si lázeň hezky užil? díky
    KJIRI
    KJIRI --- ---
    Dobrý den. Prosím o radu. Máme na zahradě okrasný modřín cca 5 let. Každé jaro pěkně obrazí, ale výhony postupně světlají až žloutnou a začnou zasychat. Není na nich patrné žádné poškození. Na jaře zaschlé konce větviček ostříhám a koloběh se opakuje. Za inspiraci, so s tím, předem děkuji.

    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Ok, díky.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: skladovat mozno cisty nikotin (volnu bazu) alebo jeho soli (napr. nikotinium sulfat). tabakovy zapar treba spotrebovat hned, resp. si ho pripravovat podla potreby.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Děkuji za vyčerpávající odpověď. A doufám že poslední otázky - jak dlouho takovej výluh vydrží, kdybych ho nechtěl použít celej najednou, ale používat ho až by bylo zase potřeba? A pokud lze skladovat, tak v jakejch podmínkách (tma a chlad?)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam