• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMJaderna fuze aneb spasa svetove energetiky do 30 let
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    DOTCOM: Já se docela bojím, že v společnosti převáží názor v článku zmiňované zelené političky a to, že "teď je to s těmi obnovitelnými zdroji dobré, ITER a mu podobné už nepotřebujeme."
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Neco o tom psal Ekonom

ekonom.pdf (665040 B)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    BOBIK: je to skutecnej problem. IMHO je to dusledek toho,ze ITER je natolik drahej, ze v prubehu jeho realizace hrala hlavni roli politika a ne nazor inzenyru a vedcu. Ted se zacinaji objevovat technicke problemy, na ktere se behem jednani kaslalo, a s tim stoupa cena projektu
    BOBIK
    BOBIK --- ---
    DOTCOM: Myslím, že jestli to vlády politicky utnou, a nebudou financovat, tak to může znamenat, že se k tomu vrátíme třeba zase až za 50. let....stejně jako tomu bylo s masivním rozvojem jaderných elektráren v minulosti, v 70 a 80 letech.

viz:
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Gap Plugged in Nuclear Fusion Project - Green Blog - NYTimes.com
    http://green.blogs.nytimes.com/2010/07/21/europeans-plug-gap-in-nuclear-fusion-project/
    FALUCIUS
    FALUCIUS --- ---
    DOTCOM: Ne, to sou reálný naměřený data s interferometru :-) zpracovaný Abelovou transformací (tu sem teda nedělal já...)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    FALUCIUS: to je simulace? jak to pocitas?
    FALUCIUS
    FALUCIUS --- ---
    Tak takle vypadá plazmový výboj v plasma focusu... zatim jenom obrázek, až to předělám do gifu, hodim sem videjko :-)

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    kvuli klasickemu jadernemu programu se na ne vsichni sklebi, tak co maji delat?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---

Írán zahájí vědecký výzkum, jehož cílem bude postavit experimentální reaktor pro jadernou fúzi. S odvoláním na íránskou agenturu pro atomovou energii o tom včera informovala americká tisková agentura Associated press.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    abych nezapomnel, opet je tu nove cislo ITER newsline :)
    http://www.iter.org/newsline/140
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Interview o prazskem tokamaku Compass s byvalym reditelem ustavu fyziky plazmatu Chraskou:
    http://www.radio.cz/en/article/129535
    FALUCIUS
    FALUCIUS --- ---
    XCHAOS: Sniž prosimtě míru mojí ignorace a hoď nějakej odkaz na ten Krebsův mlýnek... zkoušel sem to vygooglit, nebo někde najít a neúspěšně.
    Dík
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    XCHAOS: hele ale prave ten mlynek v podstate nefunguje - lepe receno nepohani ho tlak zareni, ale to jak se selektivne ohriva, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WIPER: píše se to Bussard (to kdyby ho někdo Googlil, nebo tak). Jeden z velkých a/nebo excentrických vynálezců 20. století.. též vynálezce Bussard ramjetu pro mezihvězdné lety, bez kterých by hardcore kosmická sci-fi vůbec nebyla zábavná :-)

FALUCIUS: njn, existují hlasy, že je to matematicky nemožné, ten Polywell. Jenže to ještě celkem nedávno tvrdilo malé procento fyziků i o solární plachtě (přesto, že Krebsův mlýnek je fakt, který lze pozorovat i v pozemských podmínkách...)
    FURAN
    FURAN --- ---
    FALUCIUS: Určitě něco zveřejni. Konkrétně tohle mne velice zajímá.
    FALUCIUS
    FALUCIUS --- ---
    Wow, zajímavej koncept, tenle Polywell. Zkusim se na to poptat, co mi o tom kolegové pověděj. Příde mi to celkem schůdný... ale tak já zatim nejsem zrovna zběhlej, mě přišlo schůdný i mačkání plazmatu rázovejma vlnama (což mi bylo velmi stručně vyvráceno). Ono když někdo vysvětluje něco svýho, tak to většinou dává ve velmi dobrym světle a často i nevědomky přehlíží spoustu problémů...

BTW: pracuju na zpracování obrazovejch dat z plasma focusu do animací, kdyby vás to zajímalo, můžu to sem hodit:-) Je to hezký, barevný a hejbe se to :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: konecne mi nekdo vysvetlil, proc amici tak tlaci na inercialni fuzi... dik :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam