• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMJaderna fuze aneb spasa svetove energetiky do 30 let
    GOR
    GOR --- ---
    CYBERWOLF: No, ono to bude 10 - 15 bloku vcetne nahrazeni stavajicich 6.

V soucasnosti se podle diagramu trvani zatizeni zda optimalni instalovany vykon 6 - 7 GW btto bez exportu, otazka zni, co se stane s diagramem, kdyz se bude chtit ropa nahradit elektrinou (ted me neberte za slovo, ze nahrazuju primarni zdroj energie uz transformovanou energii..)
    KAERO
    KAERO --- ---
    IMHO je treba to chapat tak ze jedna lobby skupina prosazuje prolamovani limitu, druha prosazuje JE. to ze do finalni energeticke koncepce vlady se dostanou oba navrhy je proste jen uspech obou skupin (tj. neschopnost vlady).

ale hromada JE neni spatne, nemecka vlada tu elektrinu bude rada kupovat a zaroven uklidni sve obcany ze nemaji vlastni JE :)
    a kdyz rusove prestanou prodavat uran tak by se mohly elektrarny prestavet na thoriove a to koupime od indu :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: No neuskodi krajine, ono ty chladici veze taky nejsou zadna krasa...

Narust 10-15GW jenom z JE, kdyz spotreba CR se v soucasnosti pohybuje do 9GW a k tomu jeste prolamovat limity uhli... postavime (minimalne) dalsi 3 Temeliny, zadny uhelny nezavreme, ale jeste pridame? I kdyby spotreba stoupla dvakrat, nebylo by potreba nic vic nez JE... jako je fajn, ze se s tema uhelnyma udrzime nad vodou, i kdyz rusaci reknou, ze nam to palivo dodavat vlastne nechteji, ale stoji to za to?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: IMHO pokud by se mel vyrazne zvysit podil energie vyrabene v JE tak to zas tak predimenzovane neni.

a i kdyby bylo tak proc ne? vyroba elektriny je a bude lukrativni business a ceske krajine to neuskodi.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: do toho mi ponekud nesedi to prolamovani limitu tezby uhli, a taky mi to prijde silene naddimenzovane, i kdybysme nemeli mit zadny jiny zdroj nez jadro (coz by byl imho dost pruser) a zase vyrabet elektrinu pro celou evropu... to je jen o zdibec lepsi nez vyrabet zelezo pro RVHP.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ja bych to docela uvital - takova kapacita by pravdepodobne neslouzila jenom k posileni vyroby, ale i k nahrazeni stavajicich tepelnych elektraren.

no dalsi moznost je, ze CEZ uz pocita s tou fuzi (ktera bude do 30 let zeano ;)
    HRKY
    HRKY --- ---
    CYBERWOLF: třebaže píše o 10-15 blocích a ne elektrárnách?
    jinak furt nic moc...má někdo bližší info? nějaké "zaručené" zprávy?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HRKY: ...ja nevidim rozdil, teda
    HRKY
    HRKY --- ---
    Česko jaderným srdcem Evropy? | dialog.ihned.cz - Komentáře
    http://dialog.ihned.cz/c1-52789150-jaderne-srdce-evropy

tohle vypada lip uz..
    HRKY
    HRKY --- ---
    CYBERWOLF: jj proto to sem davam pride mi to cely pritazeny za vlasy...ale ja tomu houby rozumim
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HRKY: mno, rekl bych, ze nejde o 10 elektraren, ale 10 reaktoru a co mi tedy hlava nebere je prolamovani limitu na tezbu uhli.
    HRKY
    HRKY --- ---
    Z Česka bude atomová velmoc. Stát do 50 let počítá s desítkou jaderných elektráren | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/c1-52783660-z-ceska-bude-atomova-velmoc-stat-do-50-let-pocita-s-desitkou-jadernych-elektraren
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DOTCOM: Tomu fakt rozumíš, jo? Ty seš bůh:-) Respekt nesmrtelnej.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CYBERWOLF: Já jsem ji byl donucen napsat česky, protože šéf byl v té době silně rozlícen angličtinou posledních disertací psaných ruskými a ukrajinskými kolegy, co končili těsně přede mnou. Jinak bych ji taky radši napsal anglicky, pak by byla šance, že ji někdy někdo kromě mě použije a dalo by se na ni odkazovat, na česky psanou práci se těžko dá odvolat v mezinárodním žurnále. Česky má smysl psát bakalářku, případně diplomku.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: jde i o to, ze ten text se pak da snadno pouzit k publikaci v casopise. No tak na vlasteneckou notu tu vazne nikdo nehraje :)

ve skutecnosti je to pohodlnejsi nez psat cesky. Spousta pojmu nema ceske ekvivalenty a ve finale by to bylo tak napul.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: mi to na jednu stranu prijde takove nevlastenecke (za sebe bych rekl i nepohodlne), ale chapu, ze je to takhle globalne pouzitelnejsi. Jen me to trochu prekvapilo :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: je mozny ji napsat bud cesky nebo anglicky. pokud doufas v to, ze ji nekdo nekdy pouzije, tak je jasna druha volba. Ja jsem psal anglicky i diplomku a docela se mi to vyplatilo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: dizertacky se dneska pisou anglicky?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    tak, pokud by si chtel nekdo pocist o fuzi, tak davam k dispozici svoji cerstve dopsanou disertacku
    http://temp.rdx.cz/disertace.pdf
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: blbost se projevuje i horsimi zpusoby (i kdyz s temi nemci je to celkem extrem). Ja bych se toho nebal, casem to opadne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam