• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMJaderna fuze aneb spasa svetove energetiky do 30 let
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Imho jde o to, ze nektere kupraty maji mit silene vysoka kriticka pole (~ 100 Tesla), kdezto s niobem (Nb3Sn) se lze dostat max tak na 30 T.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: ty magnety z odkazu maji taky chlazeni pulzni kryopumpou (jinak tohle chlazeni stoji cca 1 MKc). takze chlazeni je stejne, a ocekavam ze HTS magnet je dnes drazsi nez LTS magnet. akorat ze pri chlazeni na 3.5 K musis mit i tepelny stit, ktery prodrazuje a zvetsuje vakuovou nadobu (tepelny stit stoji cca 200 kKc), mozna ze pri chlazeni na 77 K neni potreba, protoze chladici vykony jsou mnohem vetsi.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Je dražší LTS+hélium/kryopumpa nebo HTS+superlednice/dusík? (ptám se, vážně netuším) Taky jsem viděl nějaké práce na hybrid, kde byly jak HTS i LTS magnety, snad právě kvůli snížení nároků na množství kryoobjemu při zachování stability pole.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: ten odkaz na HTS kabely je super. o tom jsem slysel ze uz maji polozene nekde v toiku, takze hura uz se vzmaha i evropa :)

ale ty magnety mi vrtaji hlavou, jakou maji vyhodu, protoze na tohle se normalne delaji i v tehle velikostech a mag. polich bezne supravodive magnety chlazene pulzni cryopumpou na ~3.5 K. jakou vyhodu v tom bude mit drahy HTS mi nedochazi...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Takový malý jaderný fejeton...jen měkké kamení, prosím :)
    Termojaderné blues « Kosmická kachna
    http://archim.wz.cz/blog/?x=entry:entry140117-010046
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ARCHIMEDES: Yop, ty kupraty jsou keramiky (pnictidy jsou na tom mozna mechanicky lepe), takze je to asi podobne jako zkouset delat draty z cihel. :-) Ale je pekne, ze uz z toho nekdo tu civku vyrobit umi. Ono pry neni uplne easy delat draty i z tech Nb supravodicu, ktere jsou kovove, protoze proste pro tyhle polni aplikace musi byt draty hodne dlouhe a je treba je obcas spojovat - a to napr. nejde udelat za tepla, musi se to delat opakovanym mechanickym srazenim tech dvou koncu za studena, aby se tam nenarusila struktura defektu (jsou to supravodice 2. druhu, takze bez pinningu by to melo ztraty).

Treba se jich jednou dockame i za pokojovky, nejdriv by ale nekdo mel prijit s teorii, proc high T supravodivost vlastne funguje, kdyz podle BCS teorie pro konvencni supravodice je to do 30 K :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GUMBA: Hm, tak jsem se nespletl úplně, tahle firma (http://www.hts110.co.nz/nmr/) HTS magnety pro NMR nabízí, ale zjevně je to pořád speciálka a nikdo to nemontuje do nějaké ucelené řady NMR mašin. Zmátlo mě, že jsem o párkrát četl, ale vlastně asi šlo jen o experimentální samo-domo zařízení pro výzkum. Ptal jsem se kolegy od NMR, reálný problém je prý hlavně v tom, že magnety z vysokoteplotních supravodičů nejsou dost stabilní.

Taky jsem narazil na celkem solidní škálu produktů od American Supercondutors (třeba HTS motory a silová kabeláž), ale zatím asi jen různé testovací instalace. A RWE něco testují v Essenu: http://tdworld.com/overhead-distribution/ampacity-project

Ono je to možná jako s fúzí..."Teď ještě ne, ale za dvacet let to bude...!" :)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ARCHIMEDES: Nevim jestli existuje presna definice, cemu jeste rikat vysokoteplotni supravodic, nicmene obvykle se tim mysli latky s Tsc hodne pres 30 K ... takove ty kupraty, pripadne pnictidy atd. V magnetech se supravodivou civkou se ale pouzivaji normalni supravodice 2. typu na bazi niobu, co mivaji kriticky teploty pri tech klasickych teplotach, tj. rekneme 10-25 K, tem bych hight-T supravodice nerikal.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Nejake ty komercne dostupne magnety pro NMR by se nasly, i kdyz jsou v mensine.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GUMBA: Resp. meli vyrabet nejakou asi 3x mensi verzi...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Napriklad velke transformatory. Je vypoctene, ze i ty zhruba 1-2 % ztraty u normalniho transformatoru by zaplatily dusikove chlazeni, a bylo by to levnejsi na provoz + nizsi naklady na porizeni. Pred asi 10 lety mela delat Skodovka s nejakymi univerzitami funkcni prototyp, nevim ale jak to dopadlo. Imho nejvetsi slabina je spolehlivost oproti tradicni kombinaci med, ferit a olej.
    KAERO
    KAERO --- ---
    a vi nekdo vlastne o realnem pouziti vysokoteplotnich supravodicu (a ne zrovna ve vyzkumu)?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ARCHIMEDES: jo to zkouseli, ale jenom na poloidalni civce, ne na toroidalni (ty jsou nejdulezitejsi). byl to hodne zbastlenej experiment, kdy do takovyho kanalku nalili tekutej dusik a zachladili tim nakej pas supravodice. Nicmene behem vyboje z toho dusiku vylitla pekna sprska pary tak neni uplne jasne, jestli nedoslo ke quenchi. I tak to je ale zajimava vec k dalsimu vyzkumu.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    DOTCOM: Nezkouseli ted CVUT nejakou vysokoteplotne supravodivou civku na starem CASTORGOLEMovi? Mam pocit, ze se mi to nekde mihlo. Nebo je to kec?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ARCHIMEDES: no pokud vim tak rusove oziveni T-15 moc neplanuji. Ten indickej tokamak je dost pruser (nak to inzenyrsky nedavaji). Jinak stavi se hlavne ITER, ten bude mit supravodivy civky.

V soucasny dobe se hodne diskutuje o tom, jestli by v budoucnu slo pouzit vysokoteplotni supravodice, protoze to chlazeni heliem je dost drahy a narocny...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    DOTCOM: Co odstavený ruský supravodivý T-15? Bude nakonec ta jeho modernicace a bude i po ní supravodivý? Čirou náhodou jsem na to narazil. A nestaví jeden supravodivý Indové?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    GUMBA: na COMPASSu jsou normalni kovovy civky. Supravodivy ma jen par tokamaku na svete - v Evrope jenom Tore-Supra a potom KSTAR v korei, EAST v cine a JT-60 v Japonsku.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DOTCOM: Ne, ja myslel helium na chlazeni supravodivych magnetu ... nebo jak zarizene mate magneticke pole?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    GUMBA: Ne v heliu by ta fuze nefungovala. Helium kupodivu pouzivame hlavne do pneumatickyho pohonu reciproky sondy.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DOTCOM: Ne ze by to moje veta implikovala, ale predpokladal jsem, ze v tokamaku mate magneticke pole => helium. Ale treba nemate.

SINECURVE: Stirlinguv stroj je chlazeni, v reaktoru je helium chlazeni a s kvantovymi poocitaci v odkazu ma helium spolecne opet jen nizkou teplotu. (To jen tak na okraj, kdyz uz googlis blbosti.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam