• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AILASGamebooky - Sci-fi & fantasy
    Tipy, rady, zkusenosti, hodnoceni, kde kupovat, a vse kolem. Co je Gamebook
    Uz dlouho jsem zadny gamebook nekoupil ani necetl a nevim jestli jeste vubec nejake ceske vychazeji, ale budu rad kdyz se zas na nejaky podivam, ci na doporuceni koupim. Pokud nekdo dohrajete nejaky, muzete napsat kritiku (zapornou i kladnou). Doplnujici ci upresnujici informace jsou vice nez vitany.

    Par autoru:
    Joe Dever (serie Lone Wolf)
    Steve Jackson & Ian Livingstone
    Tom Sorcer (Ohniva Poust)
    Robert Wolf (Kral Artus)
    Altar 1993 - Ve sluzbach krale Reginalda
    Dech Draka 1995 (Zlelekova dobrodruzstvi, Zlodhuv hrad)
    rozbalit záhlaví
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    PECA: Díky moc. Na Hofy mi napsali, že s sebou můžu jako zvláštní předmět mít klidně 4 helmy (nebo něco jiného), ale bez bonusů. Takže to vypadá, že když ti v boji helmu poškoděj, tak po boji si ji můžeš vyměnit.
    PECA
    PECA --- ---
    MARTY63: hele, tak podle internetu (fandom wiki a project aon) je to trochu nejasné a máš použít zdravý rozum. Jedná věc je, když máš třeba jeden KB a měl bys odložit zbroj = zemřít. Potom kombinace zbrojí. Prý nelze kombinovat kroužkovou vestu s vycpavanou vestou. Jinak to vypadá, že jsou možné veškeré kombinace. Třeba kroužková zbroj před koženou.
    Project Aon: ReadersHandbook / Topical A (browse)
    https://www.projectaon.org/en/ReadersHandbook/TopicalA
    PECA
    PECA --- ---
    KEB: Co jiného je gamebook na počítači, než textovka? Jo, dnes dává smysl udělat ebook a rovnou "proklikávací", pak je to víc jako kniha. A uznávám, že počítačová textovka má svá specifika. Ale je to dané tím, co které médium umožňuje, nebo neumožňuje.
    KEB
    KEB --- ---
    BTW jsou nějaké androidí gamebooky v čestině? Já zatím objevil jen

    MalPal Gamebook - což není gamebook ale textovka, není to špatný, ale krátký a pak už se jen můžete bavit tím, že prošlapáváte další cesty. Nic moc

    Hororový příběh - což je to samé v bledě modrém akorát jakože horror.

    Máte někdo něco dalšího?
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    LORDPEET: Díky moc. Na Hofy mi to upřesnili, že tu další zbroj klidně můžu nést s sebou, ale nebudou se přičítat bonusy z ní. Na ten omezenej počet na 12 prý hrají v té základní sérii jen někteří hráči.
    KEB
    KEB --- ---
    MARTY63: androidi aplikace? V češtině?
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    MARTY63: tady je obrázek ze staré edice. Podle mě je to určeno jasně :)
    Zbraň - Nosí se v ruce (můžeš mít maximálně dvě)
    Přilba - nosí senna hlavě

    Atd. atd.
    Takže to chápu, tak že když najdu jinou prilbu, tak ji vyměním zan tu co aktuálně nosím. To samé se zbrojí.

    A jak je i v pravidlech... jakmile takový předmět najdeš, dozvíš se jak ho nést...

    V grandmaster sérii je ještě upřesněno, že zvláštníxh předmětů můžeš nést maximálně 12.

    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    MARTY63: Tak jsem to našel na ulozto a o omezení 2 stejných zvl. předmětů tam nic není. Takže to vezmu logicky a budu mít jen jednu drátěnou vestu na sobě. S těma max KB furt nevím. Jeden člověk na FB říkal, že ta androidí aplikace to připočítává, takže připočítávám taky. A basta... :-)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    RENDORF: Moc díky, nešlo by ty pravidla z té staré edice ofotit a hodit na ulozto? Protože to fakt je na nic. O těch bodech kondice nad to maximum pomocí zvláštních předmětů je tam něco?
    RENDORF
    RENDORF --- ---
    MARTY63: V té nové edici to teda popsané není a tu starou nemám u sebe, tak se nemůžu podívat.
    Jinak bych řekl, že v té staré edici to bylo, že nemůžeš mít dva "stejné" zvláštní předměty. Tedy mít kroužkovou košili a plátovou zbroj by bylo ok, ale dvě kroužkové košile ne.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    PECA: Moc díky, ale právě tohle popsané nikde není. Chápal bych, kdyby v textu bylo upozornění, že pokud už to máš, tak to musíš zahodit, jinak to nemůžeš vzít. Ale to tam není.
    PECA
    PECA --- ---
    MARTY63: Nemám knihy u sebe, ale mám za to, že zbroj funguje něco navíc. Pochopitelně si asi nenavlékneš 2 zbroje, nebo nebudeš používat 2 štíty současně... Jestli doma vzpomenu, mrknu se, možná mě někdo předběhne, ale někde v úvodu to bude popsané, nebo to bylo někde na začátku v nějaké "instruktáži" v rámci hry.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj znalci, jsem začátečník v gamebooku a hraju Lone Wolfa 1. Mám dotaz k pravidlům, která mi nejsou jasná. Dostal jsem se konečně do hl. města a zabrousil ke zbrojířovi. Má tam kroužkovou vestu +4 KB a helmu +2 KB. Pochopil jsem, že se to používá jako zvláštní předmět. Jak je to s těmi KB? Mám teď maximum, které jsem si naházel na začátku - 24 KB. V pravidlech je, že víc nemůžu mít. Opravdu mi to zvedne KB o 6 dokud o ty předměty nepřijdu? A ještě dotaz: když najdu třeba dalšího zbrojíře a bude mít to samé, já to koupím, tak se mi to zvedne o dalších 6KB? Na FB skupině mi říkali, že to takto hrajou, ale mně se to nějak nezdá.Moc děkuju za rady.
    KEB
    KEB --- ---
    MEMNON666: s proklikavacimi odkazy?
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    nedávno se tu řešil Norik - šedá e-verze se objevila na běžných místech :)
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    AGENTCOOPER: jj, našel jsem i jednoho člověka, kterej prodává anglické originály fighting fantasy (těch vyšlo asi 60, u nás vyšlo jen 39) a za jeden díl chtěl šest kolíků :D
    Ale ony se dají najít všechny naskenované na netu - v angličtině. Někde bych ro snad ještě našel, kdyžtak hodím odkaz.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    AGENTCOOPER: Mytago vydává nejen Lone Wolfa, ale i reprinty fighting fantasy. Už vydali tuším první tři díly :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AGENTCOOPER: nakladatelství Perseus podle všeho stále existuje.
    Perseus publishing, spol. s r.o. , Plzeň IČO 64360857 - Obchodní rejstřík firem | Kurzy.cz
    https://rejstrik-firem.kurzy.cz/64360857/perseus-publishing-sro/
    Možná že kdyby se jich na to dost lidí ptalo, že by to udělali.
    DORIAN
    DORIAN --- ---
    FRIZER: Ve Městě zlodějů máš určitě pravdu, ale pokud jsi hrál magii za mága a měl alespoň 11 kb, tak byl boj s mantichorou procházkou růžovou zahradou - tři postupně vhodně zvolená kouzla a bylo :)
    Vůbec, když nad tím přemýšlím, tak celou magii 1 jsem prošel jen s jedním skutečně odházeným bojem a to proti Flankerovi, protože se mu nedalo vyhnout a měl jsi drobečka Janna, takže jsi nemohl kouzlit.
    FILIPH
    FILIPH --- ---
    Já taky vyrostl na Lone Wolfovi a "Ve službách krále Reginalda". A vůbec mi nevadilo, že jsem ty knížky nehrál víckrát — myslím, že hlavní tahák gamebooků není ani tak opakovaná hratelnost, jako spíš to, že ten průchod příběhem je "můj".

    Doteď si vzpomínám, jak jsme si s kamarádem na ZŠ ty knížky půjčovali, a jak nám dělalo radost si navzájem vyprávět a zjišťovat, kde všude se naše příběhy lišily, jak jsme měli rozdílný inventář, atd.

    Gamebooky (a primitivnější "Choose Your Own Adventure" knížky) teď dostávají novou krev všude po světě, nejen v ČR. Zrovna nedávno jsem koupil Lego Star Wars (pro malé dítě), knížka vydána 2019. Těžko říct, jestli je to hlavně taženo lidma v mém věku, kteří teď vydělávají peníze, a cítí nostalgii k Fighting Fantasy / Lone Wolf a podobným věcem, nebo je v tom ještě něco dalšího. Každopádně ještě tak před 10-15 lety o gamebook nikdo ani nezavadil.

    Popularita gamebooků v 90. letech celkem dávala smysl. Byly to takové počítačové hry pro chudé. Hry na hrdiny pro samotáře. Papírové knížky tehdy nic neohrožovalo. Jako teenager jsem si mohl vybrat mezi knížkou a koukáním se do zdi. Dnes? Počítačovou hru člověkovi někdo cpe na každém rohu, "zadarmo" (free-to-play). YouTube a Stream.cz má víc obsahu, než kdokoliv může pojmout.

    Co se týče egamebook.com a čeština/angličtina. Začínám angličtinou, protože jestli se to podaří, tak je lepší to rozjet prvně v angličtině. Trh je tisíckrát větší — a teď nemyslím na peníze, ale na schopnost najít nějaké publikum, i jestli to bude celé zdarma. Pokud se podaří angličtina, bude menší problém udělat českou verzi. Kdybych na to šel opačně, mám mnohem menší šance na úspěch ve fázi jedna, a tím pádem se k fázi dvě vůbec nedostanu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam