YMLADRIS:
tak napr:
"Neautentické bytie sa vyznačuje dodržiavaním zvykov a obyčajov a zabúdaním na dočasnosť života.
Autentická osoba je prístupná nielen svetským požiadavkám, ale aj samotnému bytiu, alebo, ako to podáva Heidegger, svojmu "vnútornému volaniu". Čo predstavuje toto volanie k bytiu? Heidegger síce nedáva presú odpoveď (kto by nakoniec mohol?) ale načrtáva určitý obraz. Je to ako vnútorné volanie básnika - vášnivé, naliehavé a vyvierajúce z hĺbky. Tiež sa podobá tomu, čo cítil Ivan Iljič, keď sa dozvedel o svojej smrteľnej chorobe - je v ňom bázeň i chvála prítomnosti. "
Schneider, May - Psychológia existencie
alebo este trochu inak:
"Citím velké uspokojení, mohu li být opravdový, mohu li být nablízku tomu, co probíhá v mém nitru. Velice rád naslouhám sám sobě. Bezpečně vědět, co v daném okamžiku prožívám, rozhodně není nic snadného, ale cítím se svým způsobem povzbuzen., protože vím, že jsem se v průběhu let zdokonalil. Jsem nicméně přesvědčen, že to je celoživotní úkol a že nikdo z nás není nikdy k obsahu své vlastní zkušenosti dostatečně blízko.
Namísto slova "opravdovost" jsem občas použil slova "kongruence". Tím mám na mysli skutečnost, že je-li mé prožívání přítomného okamžiku obsahem mého vědomí, a když to, co je přítomno v mém vědomí, je obsahem mé komunikace, pak se všechny tyto tři úrovně prolínají a jsou tak kongruentní. V takových chvílích jsem integrovaný či celistvý, jsem dokonale v jednotě. Po většinu času však, stejně jako kdokoli jiný, vykazuji jistou míru inkongruence.
Naučil jsem se však, že opravdovost, autentičnost, kongruence - ať už to nazveme jakkoli - je pro skutečnou komunikaci tím nejdůležitějším. "
Carl R. Rogers - Způsob Bytí
a este skusim ako to chapem ja - "neautenticky dav" je v podruci verejneho anonyma. Viac menej vkuse - vacsina ludi aspon podvedome prisposobuje svoje konanie okoliu, resp. tomu, co si vplyvom vychovy projikuje do okolia - rozne prehnane poziadavky na seba, svoj vykon, porovnavanie sa s druhymi atp. Byt autentickym znamena sa (aspon pokusit) z tohto vymanit a zit svoj zivot, stat sa samym sebou.