http://zpravy.idnes.cz/ridila-osoba-blizka-zaplat-nebo-to-dokaz-navrhuje-poslanec-pn9-/krimi.asp?c=A090202_124425_krimi_js
--------------------------------------------------------------
Odesláno na níže uvedené emaily poslanců, kteří novelu Silničního zákona předložili
Komu: kontakt@seich.cz, dundackova@psp.cz, ulehla@psp.cz
Dne : 2.2.09
Dobrý den,
právě jsem se v médiích dočetl o Vašemu návrhu novely silničního zákona. (
http://zpravy.idnes.cz/ridila-osoba-blizka-zaplat-nebo-to-dokaz-navrhuje-poslanec-pn9-/krimi.asp?c=A090202_124425_krimi_js)
Trochu mne překvapuje a udivuje, že jste sice proti, jak je v článku nazýváno, tzv. holandskému modelu, kdy člověk, promiňte mi ten výraz, musí prásknout osobu sobě blízkou, nebo zaplatit pokutu (ačkoli nic neprovedl - zabije li mým nožem někdo někoho, půjdu sedět já???), což je podle Vás protiústavní, ale na druhou stranu navrhujete věc, která otočí naše právo na hlavu.
Pokud se nepletu, pak občan je nevinnen, dokud mu soud neprokáže vinnu a neodsoudí. Vy navrhujete, aby občan musel svou nevinnu prokazovat...
Pokud se nepletu, tak takovýto model justice jsme v Evropě zavrhli spolu s čaroděnickými procesy... Nebo, že bychom ještě řidiče natahovali na skřipec?
Promiňte mi, ale Váš návrh novely mi přijde ve své podstatě mnohem horší a nebezpečnější než je stávající norma. Dokonce bych se nebál ho označit za protiústavní, jelikož občanu musí být prokázána vinna ne naopak.
Nechtěl bych se dočkat doby, kdy bude třeba někdo zavažděn a nevinný člověk bude muset dokazovat svou nevinnu... Jakmile otevřete takovouto možnost v jednom zákonu, je vytvořen precedens pro další jiné změny v jiných zákonech.
Prosím Vás proto, aby jste se ještě jednou zamysleli nad touto novelou a navrhovali novely pouze takové, které nebudou zasahovat do lidských práv. Za ně bojovaly generace našich předků, dnes je budeme zahazovat???
S pozdravem
Vladimír Charvát
Ústí nad Labem
(Tento mail a případné odpovědi budou zveřejněny na několika diskuzních serverech, prosím, považujte proto tuto korespondenci za veřejnou.)