• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOUZICKAWing/Ving/yong - chun/tsun/tjun - - cvicim/cvicil/budu cvicit
    Zkušenosti s různými organizacemi, mistry a instruktory tohoto rozvětveného bojového umění.
    Odkazy na články a zajímavá videa. Samozřejmě k tématu.
    rozbalit záhlaví
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    DARJEEL: Pokud nekoho pri sebeobrane nedejboze zmrzacis a jeste zdrhnes, tak mas pruser dvojnasobny.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: de jure ano... ale řekni mi, pokud bys vydržel po konfliktu na nohách, tak bys tam na tom místě zůstal? :)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: hele tak to nemuzes pouzit ani venku kdyz te nekdo napadne pac kdyz toho kdo te napadne zmrzacis tak to vodseres sam.
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: Ne, nemyslim zadne kdyby, myslim proste funguje. Je to bojove umeni, tak pochopitelne v boji :) Jinak, sebevedomi je dvousecna zbran. Sebevedomi ma dneska kde kdo, zdrava sebereflexe lidem ale dost chybi ;)
    TOM
    TOM --- ---
    SOPTIK: nastesti mi nema co fungovat .)
    Jestli myslis "...by ti wt fungoval kdyby to a to", tak... se o tom presvedcovat nepotrebuju. Asi hlavne diky sebevedomi .)
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: nevim co je lat sao:-) myslim sparring jako sparring, napriklad neco jako tu http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cfrHaRDAxDw (imho ten napad s tou kamerkou se mi docela libi, i kdyz je to trochu hrany) Palec do oka neni zrovna technika, ktera by se pri volnym sparring mela zkoust - souper se ti do toho pohne a pruser. Hele, jak dlouho cvicis, ze uz jsi schopny poznat, ze ti to funguje? Ja jen ze tohle neni zrovna nejjednodussi ...
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: Nech to plavat,Droběno,když ti ten střevíček nepadnul napoprvý,nenarveš se do něj ani teď....:-)))
    TOM
    TOM --- ---
    SOPTIK: "považuju" = imho :)
    kde bys chtěl přizpůsobovat techniky? při sparringu, zápasu, nebo v reálné sebeobraně?
    myslíš sparring typu lat-sao? ten má pravidla jenom proto, aby ses učil techniku, ne?
    já si nechci ověřovat, že mi funguje všechno, co jsem se ve wt naučil
    samozřejmě že při tréninku zkoušíme i volnější boj, kde se ale s palcem před okem vždycky zastavíš, fak sao na krk dáš s 50% silou, atd. vidíš a cítíš jak ti to jde/nejde. to mi jako ověřování stačí
    ROZA1: já se z tebe to "jádro" přece snažil dostat, a místo toho jsi navršil akorát další hromadu... nejednoznačných přirovnání
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    LOUZICKA: nojo,když na nyxu je flame všechno,co se vymyká přátelskému potlapkávání po ramenou a synchronizací výstřiku,co se filmů s Bruklim týká :-)))))
    Píšu,že Turkům jediným to funguje - kolik metrů z toho musí čouhat nadsázka,aby bylo zřejmé,že mluvím o typu lidí "přirozený rváč" versus typ lidí "tohle ve skriptech nebylo"?Prvnímu typu funguje všechno,druhý typ musí používat jinou metodiku,aby mu fungovalo alespoň něco....:-)
    A když už to ze mě páčíš.......ty jejich záchody jsou fakt hrozný :-))))))Stačí?
    A ještě k tomu obvinění z flame - myslím,že jsem naopak navršil pár argumentů s logickou linkou proti konkrétnímu výroku.Ale jak je tu obvyklé,pitvá se vše ostatní,mimo jádra problému.
    To i ty taijisti vedle ve foru vydržej víc - tam musim napsat alespoň čurák,kunda a doprdele,abych je dostal do varu,viď DARJEELe :-))))
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: Jak muze byt nejaky BU, podle tebe, nejefektivnejsi, nejkomplexnejsi a nejstrategictejsi, kdyz zaroven neni vhodny pro sport, tj nemuzes ho pouzit, aniz bys soupere zmrzacil popr zabil. Kde je ona komplexita a strategicnost, kdyz nemuzes takto prizpusobit techniky? :) A kdyz uz jsme u toho, jak jinak si podle tebe overis, ze ti BU funguje, nez sparringem? A sparring preci musi mit pravidla, nebo to se ve wt nesparruje?
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    ROZA1: osobně mi přijde že flame styl vs styl rozjizdis ty svou "turko" argumentací.. btw co mas proti turkum?
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: a tak...."opravdovější" - "neopravdovější",je mi celkem u kloaky,víš jak....
    No a jestli moje psaní považuješ za strašný útoky tak toho radši necháme,když to tedy pořád nechápeš.
    dik,čau
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: samozřejmě jsem si z hanlivého označení LT vyvodil, že zřejmě cvičíš nějaký opravdovější WT
    nevím jistě, nakolik svoje útoky považuješ za argumenty, ale třeba tady pořád nechápu co rozporuješ (wt jako takové), když o tři příspěvky níž vysvětluju kontext (wt v zápasech)
    iras je zkratka z angličtiny. inner rotable adductor stand
    bez ohledu na to, coznamená "reálná" bojová aplikace, tak může mít iras svůj význam. nejen jako výhodný postoj na dlouhou vzdálenost, kdy jsi z jakéhokoli důvodu pasivní, ale i v aktivní formě, jako je např. hin bo anebo přechod přes centrální linii protivníka
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: :-)
    Místo abys okomentoval moje argumenty,snažíš se to otočit ve flame styl vs styl.....náhodou nějaké argumenty k podpoře svého sporného výroku nemáš?
    Ale abych tě uspokojil:
    cvičím wingchun
    bingo
    iras?Turecky neumím,ale v číně tomu říkají Yi Ji Kim Yeung Ma nebo tak nějak
    trapáci jsou lidi,kteří se ho snaží použít jako formu pohybu v reálné bojové aplikaci (což není),a ne jako součást metodiky-tréninkový nástroj kterým se v tréninku získávají dovednosti a zkušenosti (což je).Je to zhruba takový rozdíl,jako mezi postavení si na poličku hliněné formy a nebo odlitku díky formě pořízené....
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: možná by pro nás bylo evidentnější kdybys nám prozradil, co cvičíš :)
    LT je podle poslední věty asi Leung Ting
    "chce se mi čůrat" bude asi iras
    trapáci asi lidi, kteří ho používají
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: no ano,to vidím.Evidentně nenarážím na EBMAS,ale na všechny podobné "sebeobrany",včetně té původní od LT,které sice můžou Turkům fungovat,ale s wingchunem nemají nic společného.
    Mluvím o tom,že efektivita BU je dána rychlostí,sílou,koordinací atd. atd.,né "zabijáckým pohybem".A pokud je někdo díky správnému tréninku wingchunu rychlý,silný,koordinovaný atd. ,bude takový i v ringu bambule nebambule.
    Sranda je,jak se zástupci stylu s "tisíci pohyby a jejich kombinacemi" pošklebují boxerům,že jen tupě mlátěj tři údery a pak si sami v ringu nevzpomenou ani na přední zadní,protože jim hrozně chybí možnost trhat ohryzky.....:-)))))
    Mimoto bych vsadil na to,že trapákům v "chce se mi čůrat" postoji by bez bambulí vytrhnul ohryzek ten boxer - prostě je rychlejší a ten jeden pohyb prstama se opravdu nemusí studovat 10 let.....

    Resumé - abys pochopil,o čem mluvím - rozporuju tvůj konkrétní výrok "jakmile wt použiješ v zápasu s pravidly, tak přestává být efektivní",pokud ho vztahuješ k wingchunu jako takovému.Pokud transkripci WT - wing tsun - používáš pouze k označení Tingova shitu,potvrzuje to mnou výše napsané.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOM: nejkomplexnější? To snad ne... .-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SOPTIK: já to pochopil tak (ve smyslu na každým šprochu pravdy trochu), že když jde o sebeobranu (napadení, nejsou pravidla, nejistota co se bude dít), tak jako napadený jedeš filosofii primárně vyklidit prostor a pokud to nejde, tak co nejrychleji zrušit protivníka a pryč - tj. první cíl na těle soupeře co mě napadá je rozkrok hned další kolena a jiné klouby, krk, brada, hlava atd., prostě místa, který i ve FC sparringu bývají nějak ošetřena pravidly, popřípadě chrániči.
    Ale taky si nemyslím, že bez možnosti vytrhnout ohryzek nebohému sparringovy ztrácí WCH svoji podstatu a své možnosti.
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: nechapu o cem mluvis. Krome toho, ze evidentne narazis na EBMAS.
    Ktera "drtiva vetsina"? Asi jsem mensina, protoze nevim, komu by mohl iras chybet. Divakum? "Pravym" wingtsunistum? Ostatnim BU?
    SOPTIK: ve fullcontactu. Coz je snad stale kontext. Kdyby neplatila pravidla a kazdy se bal...minimalne o oci, tak v zapase odpadne...95% pozic jinak velmi funkcnich strategii na zemi, kde to vetsinou konci.
    Wt samozrejme povazuju za nejefektivnejsi, nejkomplexnejsi a nejstrategictejsi BU (umeni, ne sport vhodny pro "zapas") ever .)
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: Uvedomujes si, ze tak, jak jsi to napsal, to vyzniva, ze kdyz nastavis pravidla (vetsinou ve smyslu nezmrzacit soupere kopama do rozkruku, prstama do oci ci trhanim hrdla),tak wt prijde o svoji efektivitu? To jako efektivita wt postavena jen na tom, co ze bezne zakazuje ve sportu pravidlama? To snad ne ... Ja o wt moc nevim, ale to malo, co vim, my s timhle teda moc nepasuje
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM:
    DELVIT: nemáte pravdu.Bohužel vycházíte z "v Evropě neumětelem šířené turecké sebeobrany",která efektivitu představuje jako soubor špinavých technik,které evropským Turkům fungujou,kdežto bílým civilizovaným evropanům málokdy,protože na tréninku se to nedá procvičit a na fakultách si málokdy vypícháváte oči a drtíte primární a sekundární pohlavní znaky.
    Wingchun je,jako každé jiné "kungfu",komplexní metodika tréninku + taktika,jeho efektivita pramení z osvojení dovedností (náměr,timing,feeling),zkušeností,bojového ducha atd,jako ve všech ostatních BU a BS.
    To se ovšem nehodí moc do krámu multilevel marketérům, a tak si pod pojmem wingchun v ringu obvykle všichni představují týpka stojícího v "chce se mi čůrat" postoji s man/wu v bambulích co dostává na budku.
    Problém je to,že existuje spousta videí,kde se někdo hýbe dle zásad wingchun( a uplaťnuje dovednosti z wingchun tréninku) a vyhraje - jenže drtivá většina lidí to odmítne přijmout jako wingchun,protože jim do jejich správné představy ten "chce se mi čůrat" postoj prostě chybí.
    Nerozlišují mezi tréninkovým prostředkem a z něj následně získanou dovedností a tak nechápou,že wingchun není definován tím,jak to vypadá,ale jak to funguje.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam