• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BUBLINKY: Podle toho, co jsem o této knize slyšel, tak mi nepřijde, že je pro děti. Což jí nic neubírá na kvalitě.
    FIFI
    FIFI --- ---
    BUBLINKY: to jsme měli na kazetě, ty básničky tam byly nazpívané.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    V poslední době mne zaujal tento grafický román.
    Pod dekou
    Craig Thompson




    Za svoje teprve druhé dílo získal mladý americký autor Craig Thompson v roce 2004 (kromě řady dalších ocenění) hned dvě Eisnerovy ceny (nejlepší grafická úprava, nejlepší scenárista/výtvarník) - a vy teď máte možnost přesvědčit se, že právem.


    Pod dekou je první objemný komiks v dějinách tohoto žánru, kterému americký nakladatel věřil natolik, že jej vypustil v knižní podobě rovnou, aniž by měl otestovaný v nějakých sešitových či časopiseckých vydáních. Jde vlastně o velmi civilně, ale přitom nápaditě a zábavně líčený příběh autorova dětství, mládí a první velké lásky. Zároveň tu řeší problém lidí, kteří byli vychováni na mírně řečeno nábožensky horlivém (a nemírně řečeno fanatickém) americkém venkově a kteří se pak zpod téhle deky i zpod jiných dek obtížně derou ven.
    Je to vražedně přímočarý příběh, při kterém si vzpomenete na vlastní věk nevinnosti a lásky tolik, až vás to píchne do srdce jako rampouch z pravé wisconsinské zimy.



    Nakladatel: BB art
    Překladatel: Richard Podaný
    Obálka: Craig Thompson
    Redakce: Viktor Janiš, Hana Musilová
    Rok vydání: 2005
    Počet stran: 592
    Rozměr: 175 x 240
    Provedení: Pevná vazba s přebalem



    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---


    Brousek pro tvůj jazýček
    František Kábele







    Populární knížka říkanek určená rodičům a dětem.
    Říkanky jsou vhodné zvláště pro menší děti, které si potřebují jazýček obrousit a rozcvičit na průpravných hláskách,
    aby se postupně naučily správně vyslovovat i ostatní, těžší hlásky.
    Jsou zde říkanky na všechny hlásky, na všechna písmena abecedy. Je to vhodný doplněk logopedických cvičení.

    Nakladatelství: Albatros
    Vazba: Pevná, bez přebalu, lesklá
    Běžná cena: 199.- Kč
    Formát: 235x164, váz.
    Počet stran: 64
    Vydání: Jedenácté
    Ilustrace: Luděk Vimr
    Pro děti od 4 let



    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    LUCYA: jo tohle taky byla naprosto nejzáhadnější kniha mého dětství. možná bych ji měla zkusit znovu vyhrabat a kouknout se co v ní opravdu je. vždycky mě přenesla do úplně fantaskního světa, že ani nevím co bylo v knize a co už v mojí hlavě :)
    GABRA
    GABRA --- ---
    Dle mé zkušenosti se dětem líbí zjednodušené bajky. A myslím, že jsou velmi užitečné, tzn. poučné. I pro dospělé. :o) Nedávno vyšly velmi jednoduché Fontainovy bajky s Trnkovými ilustracemi. Malá knížečka vhodná do kabelky. :) Nakl. Studio Trnka

    LUCYA
    LUCYA --- ---
    mě v dětství fascinovala kniha

    Masaičiró Anno ; Micumasa Anno> Pohádka z cukřenky



    Pohádkou a vždy celou ilustrací na stránku se popisuje fraktálové dělení: Byla jedna cukřenka a v cukřence moře a na moři dva ostrovy, na každém ostrovu dva kopce a na každém kopci dva hrady...atd.
    Mně to hlava vůbec nebrala!
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    RADŮZA: O Mourince a Lojzíkovi



    Z této knihy jsem na rozpacích, Radůzu mám hrozně rád a když jsem si poslechnul tuto knihu na CD (vyšla totiž i jako čtená kniha na 2CD i s písničkami), tak jsem si ji chtěl objednat.
    Ale narazil jsem na ilustrace a rozmyslel jsem si to.
    To se mi už dlouho nestalo, ale zvolené ilustrace (podle mě) tu knihu úplně pohřbily :-(





    Každopádně, pohádky jsou to vtipné a když jsou čteny Radůzou, hezky se poslouchají :-)

    A tu nějaké info:

    Autor: Radůza
    Ilustrace: Mariana Dvořáková
    Nakladatelství: Brio
    Rok vydání: 2008
    Počet stran: 48

    Co se stane, když zůstane malá princeznička sama na zámku, když se princ musí ženit a zamiluje se do víly, nebo když království napadne sedmihlavý drak mající problémy se zuby? A jak to bylo s učencem z Turecka, který se vydal do světa na zkušenou a kdo, že je to ta paní Macháčková?
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    Pohádky pro nehodné děti
    (Contes pour enfants pas sages)

    Jacques Prévert
    Albatros, Praha
    české vydání r. 1985 (1. české vydání)
    z francouštiny přeložili Adolf Kroupa a Helena Kroupová
    K sehnání už jen v antikvariátech nebo v knihovně :-)



    Tohle je jedna z osudových knih mého dětsví. Je to soubor několika krátkých básnických pohádek (dáli se to tak říct). Povídání o zvířatech jež mají lidské vlastnosti a neřesti. Perfektně je zde vystihnuta lidská povaha z těch horších stránek. No co víc psát, to se musí prostě přečíst.
    Snad jen stručně o autorovi:

    Prévert Jacques
    Francouzský lyrický básník, dramatik, scénárista, režisér a výtvarník. Autor nostalgických moderních romancí o kráse každodenní skutečnosti, o pařížské lásce a bídě, o revoltě a přátelství. Jeho nevšední poezie obsahuje hravé a vtipné verše, svým charakterem blízké francouzskému šansonu a surrealistické estetice. Od poloviny třicátých let se scénáristicky podílel na vzniků hraných i animovaných filmů (např. 'Brány noci', 'Cínový vojáček', 'Děti ráje', 'Milenci z Verony', 'Návštěva z temnot' a 'Zvoník od Matky Boží').


    Výcuc z jedné pohádky, najitý na netu:
    Mladý lev v kleci (Pohádky pro nehodné děti)
    Příběh vypráví o lvu, jenž čekal až ho zabijí, stejně jako jeho otce, matku a jeho bratry. Jednoho dne mu před klec postaví lavičky, na které si návštěvníci sedají. Dveře klece se otevřou a objeví se člověk hulákající: "Do toho, Sultáne, vyskoč, Sultáne!" Lev zneklidnil. Osoba ho začne znervózňovat střílením do vzduchu atd. Lev skočí na krotitele a začne ho požírat - aby byl pořádek. Lidé ho začnou mlátit deštníky, když tu najednou jeden Angličan v rohu říká, že to čekal a že to bylo jasné a že to před lety předpovídal. Tu se lidi oboří a začnou ho také mlátit...
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    THOMASMORTA: sper! takhle si to tu představuju :-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SYNAESTHESIA: Jenom doplnění - Tulák Rover vyšel i jako součást knihy List od Nimrala a jiné příběhy, kterou loni vydalo Argo.



    John Ronald Reuel Tolkien: LIST OD NIMRALA A JINÉ PŘÍBĚHY

    Obsah knihy:
    • Sedlák Jiljí z Oujezda (Farmer Giles of Ham)
    • Příhody Toma Bombadila (The Adventures of Tom Bombadil)
    • List od Nimrala (Leaf by Niggle)
    • Kovář z Velké Lesné (Smith of Wootton Major)
    • Tulák Rover (Roverandom)

    Sedlák Jiljí z Oujezda je typická tolkieonovská postavička - obyčejný chlapík, uvyklý pomalému a pohodlnému životu, nevyhledávající cokoliv mimořádného. Přesto se takřka proti své vůli stane hrdinou - když do kraje, kde žije, zabloudí obr, zažene ho kovář výstřelem z muškety, a sousedé ho oslavují jako svého zachránce. Ta zvěst se donese až ke králi. Dekoruje kováře mečem, s nímž se kovář nakonec musí postavit drakovi.
    Příhody Toma Bombadila je soubor šestnácti básní hobití Červené knihy. V některých se objevuje přímo Tom Bombadil, tajemná bytost, se kterou se setkává Frodo a jeho přátelé ve Společenstvu prstenu, ale i ostatní se tak či onak vztahují ke Středozemi.
    Nimral je malíř, který jen pro své potěšení věnuje veškerý volný čas a energii malbě jediného stromu, pečlivě vykresluje každý jeho list, aby zachytil jeho jedinečnost a krásu. Jenže od jeho díla ho neustále cosi odvádí a brání mu je dokončit. Nakonec musí podstoupit neodkladnou cestu, kterou už dlouho odkládá, a zanechat obraz rozpracovaný. Cesta ho však nakonec zavede do země Stromu a Lesa, kterou vlastně dobře zná...
    Ve Velké Lesné se co dvacet čtyř let koná slavnost pro děti, při které se peče obrovský dort. Kuchař nalezne ve staré kořence hvězdičku a spolu s dalšími „poklady" ji do dortu zapeče, aby ji některé z dětí našlo. Sní ji kovářův synek, a když vyroste, hvězda se stane jeho vstupenkou do Čarovné říše, do které pak volně vchází a setkává se s jejími obyvateli - dokud nenastane čas hvězdu zase předat některému z dětí.
    Tulák Rover je mladý pes, kterého rozzlobený čaroděj promění v hračku. Rover pak putuje na Měsíc i pod mořem, aby kouzelníka našel, protože jen on ho může proměnit zase v opravdového psa.
    GABRA
    GABRA --- ---
    No a když už jste tu řešili Nikla, kterého čtu jak dětem, tak dospělým, pak se určitě budou líbit i ostatní knížky z nakladatelství Meander. Jsou hravé a všechny se chlubí úžasnými ilustracemi.
    GABRA
    GABRA --- ---
    Zbožňuju všechny pohádky s ilustracemi od Trnky, dodnes si pamatuji říkanku O perníkové chaloupce... Pro trochu větší děti doporučuji Princeznu z třešňového království od Zinnerové. Pokud už jedno dítko máte a čekáte další, pak je skvělé číst prckovi Horelovou, knížka Michalka a Julián. :o)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Mohla bych zcela soukromně poprosit, kdybyste udávali věk vašich dětí? Abych měla představu.. protože já mám tříleťačku.. takže když někdo čte synkovi Tuláka, tak nevím, jestli je synovi 15 nebo 2 :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Určitě Nekonečný příběh od Michale Endeho - mnohem lepší, než film. Na čtení pro děti 5+-

    Jak se stát objevitelem - příručka pro dobrodruhy.
    Interaktivní knížka, obsahuje mapy, stolní hru, šifrované dopisy a tak. Celé to má náladu objevitelských výprav ze začátku 20. století. Synovec (7) už si stihl založit objevitelský denník a dokumentoval rodinný výlet na hory.
    HLOH
    HLOH --- ---
    SYNAESTHESIA: Tuláka zrovna čtem malýmu, první věc co má čtenou na pokračování...
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    TAYLES: Super, jsi příklad hodný následování ;-)

    JESTERKA_NA_ZDI: Z různejch recenzí a ohlasů si říkám, jestli to není spíš kniha pro dospělé, kteří maj blízký vztah ke grafickému designu :-)
    Ale již ji mám na seznamu ...
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    SYNAESTHESIA: lingvistické pohádky máme doma a setkaly se s velkým úspěchem i u velkých čtenářů :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    KDEPAK JE MÁ KRAVIČKA? / Terry Pratchett, ilustrátor Melvyn Grant




    Ztratila se kravička. Po chvíli hledání nebyla nalezena ani u koně ani u dalších domácích zvířat. Hledání se totiž přesunulo na tatínka. Po pár omylech (kdo by si nespletl tatínka například s třímetrovým trollem Navážkou) byl tatínek opravdu nalezen. S jeho pomocí se snad kravička najde. Tatínek je totiž ankh-morporkský policista.


    Kniha má pouhých 32 stran a je dělaná ve formátu dětských ilustrovaných pohádek. Text je rozdělen do dvou stylů. První je báseň, jak originální, tak předělaná Elániem. Druhá je popisem děje na obrázcích.
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    už se to blíží :-)



    Veletrh dětské knihy v Liberci - 7. ročník

    Termín: 26. – 28. března 2009
    Název: „Úspěšní čtou“
    Podtémata:

    „Svět Julese Verna“
    „Příběhy všedního dne Františka Nepila“


    Místo konání: liberecké výstaviště

    Otevírací doba:
    26. 3. 2009 (čtvrtek) 9.00 - 18.00
    27. 3. 2009 (pátek) 9.00 - 18.00
    28. 3. 2009 (sobota) 9.00 - 17.00

    Cena vstupného:
    děti, studenti 10 Kč
    dospělí 20 Kč
    dětské domovy 1 Kč
    doprovod na skupinu 20 osob zdarma

    http://www.veletrhdetskeknihy.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam