• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    THOMASMORTA: Myslím, že třeba od dvanácti, či třinácti let by byly děti schopny ji přečíst a porozumět a zároveň neurazí ani dospěláky.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BUBLINKY: Podle toho, co jsem o této knize slyšel, tak mi nepřijde, že je pro děti. Což jí nic neubírá na kvalitě.
    FIFI
    FIFI --- ---
    BUBLINKY: to jsme měli na kazetě, ty básničky tam byly nazpívané.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    V poslední době mne zaujal tento grafický román.
    Pod dekou
    Craig Thompson




    Za svoje teprve druhé dílo získal mladý americký autor Craig Thompson v roce 2004 (kromě řady dalších ocenění) hned dvě Eisnerovy ceny (nejlepší grafická úprava, nejlepší scenárista/výtvarník) - a vy teď máte možnost přesvědčit se, že právem.


    Pod dekou je první objemný komiks v dějinách tohoto žánru, kterému americký nakladatel věřil natolik, že jej vypustil v knižní podobě rovnou, aniž by měl otestovaný v nějakých sešitových či časopiseckých vydáních. Jde vlastně o velmi civilně, ale přitom nápaditě a zábavně líčený příběh autorova dětství, mládí a první velké lásky. Zároveň tu řeší problém lidí, kteří byli vychováni na mírně řečeno nábožensky horlivém (a nemírně řečeno fanatickém) americkém venkově a kteří se pak zpod téhle deky i zpod jiných dek obtížně derou ven.
    Je to vražedně přímočarý příběh, při kterém si vzpomenete na vlastní věk nevinnosti a lásky tolik, až vás to píchne do srdce jako rampouch z pravé wisconsinské zimy.



    Nakladatel: BB art
    Překladatel: Richard Podaný
    Obálka: Craig Thompson
    Redakce: Viktor Janiš, Hana Musilová
    Rok vydání: 2005
    Počet stran: 592
    Rozměr: 175 x 240
    Provedení: Pevná vazba s přebalem



    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---


    Brousek pro tvůj jazýček
    František Kábele







    Populární knížka říkanek určená rodičům a dětem.
    Říkanky jsou vhodné zvláště pro menší děti, které si potřebují jazýček obrousit a rozcvičit na průpravných hláskách,
    aby se postupně naučily správně vyslovovat i ostatní, těžší hlásky.
    Jsou zde říkanky na všechny hlásky, na všechna písmena abecedy. Je to vhodný doplněk logopedických cvičení.

    Nakladatelství: Albatros
    Vazba: Pevná, bez přebalu, lesklá
    Běžná cena: 199.- Kč
    Formát: 235x164, váz.
    Počet stran: 64
    Vydání: Jedenácté
    Ilustrace: Luděk Vimr
    Pro děti od 4 let



    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    LUCYA: jo tohle taky byla naprosto nejzáhadnější kniha mého dětství. možná bych ji měla zkusit znovu vyhrabat a kouknout se co v ní opravdu je. vždycky mě přenesla do úplně fantaskního světa, že ani nevím co bylo v knize a co už v mojí hlavě :)
    GABRA
    GABRA --- ---
    Dle mé zkušenosti se dětem líbí zjednodušené bajky. A myslím, že jsou velmi užitečné, tzn. poučné. I pro dospělé. :o) Nedávno vyšly velmi jednoduché Fontainovy bajky s Trnkovými ilustracemi. Malá knížečka vhodná do kabelky. :) Nakl. Studio Trnka

    LUCYA
    LUCYA --- ---
    mě v dětství fascinovala kniha

    Masaičiró Anno ; Micumasa Anno> Pohádka z cukřenky



    Pohádkou a vždy celou ilustrací na stránku se popisuje fraktálové dělení: Byla jedna cukřenka a v cukřence moře a na moři dva ostrovy, na každém ostrovu dva kopce a na každém kopci dva hrady...atd.
    Mně to hlava vůbec nebrala!
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    RADŮZA: O Mourince a Lojzíkovi



    Z této knihy jsem na rozpacích, Radůzu mám hrozně rád a když jsem si poslechnul tuto knihu na CD (vyšla totiž i jako čtená kniha na 2CD i s písničkami), tak jsem si ji chtěl objednat.
    Ale narazil jsem na ilustrace a rozmyslel jsem si to.
    To se mi už dlouho nestalo, ale zvolené ilustrace (podle mě) tu knihu úplně pohřbily :-(





    Každopádně, pohádky jsou to vtipné a když jsou čteny Radůzou, hezky se poslouchají :-)

    A tu nějaké info:

    Autor: Radůza
    Ilustrace: Mariana Dvořáková
    Nakladatelství: Brio
    Rok vydání: 2008
    Počet stran: 48

    Co se stane, když zůstane malá princeznička sama na zámku, když se princ musí ženit a zamiluje se do víly, nebo když království napadne sedmihlavý drak mající problémy se zuby? A jak to bylo s učencem z Turecka, který se vydal do světa na zkušenou a kdo, že je to ta paní Macháčková?
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    Pohádky pro nehodné děti
    (Contes pour enfants pas sages)

    Jacques Prévert
    Albatros, Praha
    české vydání r. 1985 (1. české vydání)
    z francouštiny přeložili Adolf Kroupa a Helena Kroupová
    K sehnání už jen v antikvariátech nebo v knihovně :-)



    Tohle je jedna z osudových knih mého dětsví. Je to soubor několika krátkých básnických pohádek (dáli se to tak říct). Povídání o zvířatech jež mají lidské vlastnosti a neřesti. Perfektně je zde vystihnuta lidská povaha z těch horších stránek. No co víc psát, to se musí prostě přečíst.
    Snad jen stručně o autorovi:

    Prévert Jacques
    Francouzský lyrický básník, dramatik, scénárista, režisér a výtvarník. Autor nostalgických moderních romancí o kráse každodenní skutečnosti, o pařížské lásce a bídě, o revoltě a přátelství. Jeho nevšední poezie obsahuje hravé a vtipné verše, svým charakterem blízké francouzskému šansonu a surrealistické estetice. Od poloviny třicátých let se scénáristicky podílel na vzniků hraných i animovaných filmů (např. 'Brány noci', 'Cínový vojáček', 'Děti ráje', 'Milenci z Verony', 'Návštěva z temnot' a 'Zvoník od Matky Boží').


    Výcuc z jedné pohádky, najitý na netu:
    Mladý lev v kleci (Pohádky pro nehodné děti)
    Příběh vypráví o lvu, jenž čekal až ho zabijí, stejně jako jeho otce, matku a jeho bratry. Jednoho dne mu před klec postaví lavičky, na které si návštěvníci sedají. Dveře klece se otevřou a objeví se člověk hulákající: "Do toho, Sultáne, vyskoč, Sultáne!" Lev zneklidnil. Osoba ho začne znervózňovat střílením do vzduchu atd. Lev skočí na krotitele a začne ho požírat - aby byl pořádek. Lidé ho začnou mlátit deštníky, když tu najednou jeden Angličan v rohu říká, že to čekal a že to bylo jasné a že to před lety předpovídal. Tu se lidi oboří a začnou ho také mlátit...
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    THOMASMORTA: sper! takhle si to tu představuju :-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SYNAESTHESIA: Jenom doplnění - Tulák Rover vyšel i jako součást knihy List od Nimrala a jiné příběhy, kterou loni vydalo Argo.



    John Ronald Reuel Tolkien: LIST OD NIMRALA A JINÉ PŘÍBĚHY

    Obsah knihy:
    • Sedlák Jiljí z Oujezda (Farmer Giles of Ham)
    • Příhody Toma Bombadila (The Adventures of Tom Bombadil)
    • List od Nimrala (Leaf by Niggle)
    • Kovář z Velké Lesné (Smith of Wootton Major)
    • Tulák Rover (Roverandom)

    Sedlák Jiljí z Oujezda je typická tolkieonovská postavička - obyčejný chlapík, uvyklý pomalému a pohodlnému životu, nevyhledávající cokoliv mimořádného. Přesto se takřka proti své vůli stane hrdinou - když do kraje, kde žije, zabloudí obr, zažene ho kovář výstřelem z muškety, a sousedé ho oslavují jako svého zachránce. Ta zvěst se donese až ke králi. Dekoruje kováře mečem, s nímž se kovář nakonec musí postavit drakovi.
    Příhody Toma Bombadila je soubor šestnácti básní hobití Červené knihy. V některých se objevuje přímo Tom Bombadil, tajemná bytost, se kterou se setkává Frodo a jeho přátelé ve Společenstvu prstenu, ale i ostatní se tak či onak vztahují ke Středozemi.
    Nimral je malíř, který jen pro své potěšení věnuje veškerý volný čas a energii malbě jediného stromu, pečlivě vykresluje každý jeho list, aby zachytil jeho jedinečnost a krásu. Jenže od jeho díla ho neustále cosi odvádí a brání mu je dokončit. Nakonec musí podstoupit neodkladnou cestu, kterou už dlouho odkládá, a zanechat obraz rozpracovaný. Cesta ho však nakonec zavede do země Stromu a Lesa, kterou vlastně dobře zná...
    Ve Velké Lesné se co dvacet čtyř let koná slavnost pro děti, při které se peče obrovský dort. Kuchař nalezne ve staré kořence hvězdičku a spolu s dalšími „poklady" ji do dortu zapeče, aby ji některé z dětí našlo. Sní ji kovářův synek, a když vyroste, hvězda se stane jeho vstupenkou do Čarovné říše, do které pak volně vchází a setkává se s jejími obyvateli - dokud nenastane čas hvězdu zase předat některému z dětí.
    Tulák Rover je mladý pes, kterého rozzlobený čaroděj promění v hračku. Rover pak putuje na Měsíc i pod mořem, aby kouzelníka našel, protože jen on ho může proměnit zase v opravdového psa.
    GABRA
    GABRA --- ---
    No a když už jste tu řešili Nikla, kterého čtu jak dětem, tak dospělým, pak se určitě budou líbit i ostatní knížky z nakladatelství Meander. Jsou hravé a všechny se chlubí úžasnými ilustracemi.
    GABRA
    GABRA --- ---
    Zbožňuju všechny pohádky s ilustracemi od Trnky, dodnes si pamatuji říkanku O perníkové chaloupce... Pro trochu větší děti doporučuji Princeznu z třešňového království od Zinnerové. Pokud už jedno dítko máte a čekáte další, pak je skvělé číst prckovi Horelovou, knížka Michalka a Julián. :o)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Mohla bych zcela soukromně poprosit, kdybyste udávali věk vašich dětí? Abych měla představu.. protože já mám tříleťačku.. takže když někdo čte synkovi Tuláka, tak nevím, jestli je synovi 15 nebo 2 :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Určitě Nekonečný příběh od Michale Endeho - mnohem lepší, než film. Na čtení pro děti 5+-

    Jak se stát objevitelem - příručka pro dobrodruhy.
    Interaktivní knížka, obsahuje mapy, stolní hru, šifrované dopisy a tak. Celé to má náladu objevitelských výprav ze začátku 20. století. Synovec (7) už si stihl založit objevitelský denník a dokumentoval rodinný výlet na hory.
    HLOH
    HLOH --- ---
    SYNAESTHESIA: Tuláka zrovna čtem malýmu, první věc co má čtenou na pokračování...
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    TAYLES: Super, jsi příklad hodný následování ;-)

    JESTERKA_NA_ZDI: Z různejch recenzí a ohlasů si říkám, jestli to není spíš kniha pro dospělé, kteří maj blízký vztah ke grafickému designu :-)
    Ale již ji mám na seznamu ...
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    SYNAESTHESIA: lingvistické pohádky máme doma a setkaly se s velkým úspěchem i u velkých čtenářů :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    KDEPAK JE MÁ KRAVIČKA? / Terry Pratchett, ilustrátor Melvyn Grant




    Ztratila se kravička. Po chvíli hledání nebyla nalezena ani u koně ani u dalších domácích zvířat. Hledání se totiž přesunulo na tatínka. Po pár omylech (kdo by si nespletl tatínka například s třímetrovým trollem Navážkou) byl tatínek opravdu nalezen. S jeho pomocí se snad kravička najde. Tatínek je totiž ankh-morporkský policista.


    Kniha má pouhých 32 stran a je dělaná ve formátu dětských ilustrovaných pohádek. Text je rozdělen do dvou stylů. První je báseň, jak originální, tak předělaná Elániem. Druhá je popisem děje na obrázcích.
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    už se to blíží :-)



    Veletrh dětské knihy v Liberci - 7. ročník

    Termín: 26. – 28. března 2009
    Název: „Úspěšní čtou“
    Podtémata:

    „Svět Julese Verna“
    „Příběhy všedního dne Františka Nepila“


    Místo konání: liberecké výstaviště

    Otevírací doba:
    26. 3. 2009 (čtvrtek) 9.00 - 18.00
    27. 3. 2009 (pátek) 9.00 - 18.00
    28. 3. 2009 (sobota) 9.00 - 17.00

    Cena vstupného:
    děti, studenti 10 Kč
    dospělí 20 Kč
    dětské domovy 1 Kč
    doprovod na skupinu 20 osob zdarma

    http://www.veletrhdetskeknihy.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam