• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    TINA
    TINA --- ---
    ALDEMIK: je, tu jsem mela a snehurku si zrovna pamatuju :) jojo, to byly celkem chmurne pribehy
    SYNAESTHESIA: strasne moc me mrzi, ze si nemuzu vzpomenout na obdobnou knihu z meho detstvi - taky ukazovaci beze slov, ale bylo tam o dost vic postav a umisteni napriklad na koupalisti. ta byla moje zamilovana.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Tak jsem náhodou narazila v antikvariátu na litevské pohádky "Pohádka o statečné dívce a loupežníku Zelenovousovi" a vřele doporučuji, kdybyste na to třeba taky náhodou narazili. Je tam asi osm pohádek, většina je opravdu hodně drsná, dětem bych to moc nečetla, sama jsem z toho byla lehce hotová :-) Je to taková kombinace syrovosti Henriho Pourrata a velmi jednoduchého a jasného vyprávění, které hodně přímě odkrývá vnitřní svět postav - jako že to tam všechno je, ale není to nějak psychologizujícně rozblemclé. Ale pro malé děti opravdu spíš ne...
    Z těch, co jsem znala, tam je Sněhurka (ale ta, co vznikla ze sněhu) a Čarodějňátko, což je takový ten klasický motiv o dítěti, které čarodějnice vymění. V ostatních pohádkách jsou také některé známé evropské motivy, co se objevují u Grimmů i jinde, ale opravdu hodně pěkné...

    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Nemohli byste mi dát tip na nějakou zajímavou knížku pro dítě (4)?
    Zajímá ji téměř všechno, aktuálně dinosauři a ufoni, ale hlavně "normální" zvířata, takže možná nějaký atlas... představovala bych si něco, k čemu se bude třeba vracet. Nebo nějaké pohádky, ale ne klasické , těch máme plné knihovny a postupně je čteme. Možná by to mohl být i nějaký zeměpisný atlas pro menší děti, protože i to ji celkem baví a hledá si v norm. atlasech..

    Byla jsem se teď podívat v jednom knihkupectví, ale přišlo mi to jako bída (možná jsem jen ale neviděla ty správné), nejsem ochotná za knížku, která má cca 20 listů, je v ní jedna pohádka, text vesměs žádný a pokud, tak obří písmena.. dávat peníze, které za to chtějí.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Pavel Čech: Tajemství ostrova za prkennou ohradou
    nakladatelství Petrkov, 2009


    Autorská kniha známého brněnského ilustrátora a výtvarníka Pavla Čecha na které pracoval více než jeden rok. Tajemství ostrova je možné nazvat dosavadním vrcholem autorovi ilustrační tvorby. Do příběhu o třech kamarádech promítl vzpomínky na své dětství, svoji lásku k zarostlým zahradám, pohled na hvězdné nebe, motýly, brouky, lidi s dobrým srdcem, toulání, oprýskané zdi, indiány, Rychlé šípy, pouštění draka... tajemství...



    KERB
    KERB --- ---
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ot/ Taky jste meli pred ditetem predsevzeti, ze diteti u jidla nebudete delat sasky a ukazovat knizky? :D /ot
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Pořídili jsme Hugovi super ukazovací knížku. Při jídle si prostě musí prohlížet knížku, jinak se nenají a tady se děje tolik věcí, že než všechno ukáže, tak je nabaštěnej :-)

    Libor Páv .:. Jedeme, jedeme
    Illustrace: Libor Páv
    Nakladatelství: Albatros (2006)













    ARMAND
    ARMAND --- ---
    Ahoj,neměl by někdo knihu - O malachitovém kvítku ?( autor pravděpodobně ruský)Info,prosím,do pošty.Děkuji moc.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Pokud bys potřebovala něco o nějaké konkrétní knize/spisovateli, doporučuju čerpat z recenzí v Tvořivé dramatice - co se týče recenzí na dětskou literaturu, jsou imho naprosto nejlepší, najdeš v nich spoustu informací. http://www.drama.cz/periodika/td_recenze_beletrie.html
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Kazdopadne kdyz na neco chytreho narazim, urcite se podelim :)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    SHADOWALKER: Diky, ale to uz je asi trochu mimo obor :(
    THOMASMORTA: Dik za radu, poohlednu se. Ja vim, ze tahle literatura je prakticky k nesehnani (resp. neexistuje), proto jsem se ptala tady, jestli nekdo o necem NAHODOU nevi... V nejhorsim to zmaknu i bez literatury, cucat z prstu si umim dobre :)))
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MORRIGHAN: Existuje jeste jedna kniha o archetypech v pohadkach, ale nevim jestli je to co potrebujes. Nemuzu ted vygooglit titul, ale pokud by te to zajimalo napis mi do posty a najdu ti to.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    MORRIGHAN: Tenhle druh literatury se špatně shání - pokud narazíš na nějaký zajímavý titul, dej prosím pak vědět. Zkus hledat spíše ve skriptoriu - Google mi našel sylabus nějakého kurzu Historie literatury pro děti a mládež 3 a tam jsem se dočetl o titulu, který se ukázal být k sehnání v prodejnách skript, jež se zove Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90.let XX.století. Třeba Ti to nějak pomůže
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Ahoj, shanim nejakou odbornou literaturu o literature pro deti. Pisu diplomku o prekladu detske literatury, tak potrebuju neco bud o prekladech pro deti nebo o detske literature obecne (ale spis z literarniho nez psychologickeho hlediska) Byla jsem v knihovne, ale tam maji same knihy z dob vrcholneho socialismu, coz uz je ponekud zastarale :) Pokud se nekdo detske literature venujete, budu rada za veskere tipy. Dik moc! :)
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Ivona Březinová: ŽOFINKA OFINKA



    převzato z: www.svetdetskefantazie.cz
    Jestli hledáte knížku pro své nejmenší čtenáře a zároveň něco, čím si sami připomenete bezbřehou dětskou fantazii, pak je Žofinka Ofinka tím pravým.
    Pokud už si nepamatujete, jak pracovala vaše dětská fantazie v předškolním věku, Žofinka Ofinka se svými spolužáčky ze školky vám to připomene.
    To je asi to nejvýraznější, co z celého příběhu vystupuje.

    Dýchne na vás dětská atmosféra, dětské myšlení, dětská neuvěřitelná rychlost, s jakou se skamarádí, s jakou se pohádají a zase udobří. A také Žofinčin strach, když přišla první den do školky.
    Koho bude žádat o pomoc, když bude chtít pryč??? A vydrží ji strach až do samého odpoledne?

    Už i děti ve školce jezdí na školku v přírodě.
    Vydejme se tam s nimi, poznáme zahradu, kde se děti vyřádí až běda, a také správce zahrady, zahradníka pana Sýkoru.
    Ten se aktivně zapojí i do dětských aktivit, ukáže dětem mimo jiné třeba tajemného hlinomaze (nebo to je vážně jenom obyčejná žížlala?)
    A to je velké dobrodružství, kdepak matrace, ale velká loď.
    A na cestě je tolik různých nebezpečenství…třeba ten puchýřkovitý obličej ve vodě!!! Anebo to stavění vodotrysku.
    Páni, které dítě by nebylo z takové činnosti nadšené!

    slovo autorky:
    Jeden ze splněných snů aneb Jak vznikla Žofinka Ofinka
    Jako úplně malá holčička jsem milovala leporelo Kdo chce koťátko? V té době jsem ještě nevnímala, že autorkou textu je Milena Lukešová a autorkou ilustrací Helena Zmatlíková. Ale okaté koťátko mi tehdy naprosto učarovalo. A po něm spousta dalších obrázků okatých zvířátek a hlavně dětí v mnoha nejrůznějších leporelech a knížkách.

    Čas se posunul, z malé holčičky jsem vyrostla, ale nevyrostla jsem z obdivu k paní Zmatlíkové. Obě moje dcery se učily číst ze Slabikáře Jiřího Žáčka, který ilustrovala Helena Zmatlíková, a já viděla, že její obrázky učarovaly i jim. V té době už jsem měla za sebou několik svých knih pro děti a před sebou plány na psaních dalších příběhů. Pomalu a jistě se mi v koutku duše začal ozývat nesmělý sen - napsat knížku, ke které by obrázky nakreslila právě moje oblíbená ilustrátorka. Nepodařilo se. Přišla jsem pozdě. Paní Helena Zmatlíková už mezi námi není. To je fakt, vedle kterého je rozplynutí mého snu jen malou nicotností.

    Jenže se ukázalo, že některé sny se dají plnit i z ilustrátorského nebe. Pan Ivan Zmatlík, ředitel nakladatelství Artur a syn Heleny Zmatlíkové, mi jednoho dne ukázal knížku. Jmenovala se Puntíkatá Andulka, kdysi ji napsala maďarská spisovatelka Mária Szepesová a měla krásné obrázky… No, nebudu vás déle napínat. Podle ilustrací, které Helena Zmatlíková nakreslila ke knize Puntíkatá Andulka, jsem napsala novou knížku - Žofinku Ofinku. S Puntíkatou Andulkou nemá vůbec nic společného. A přece je pojí to, co je pro knížku určenou dětem snad nejdůležitější - obrázky. Vypadají tu jinak, v jiném pořadí, v jiných výřezech i seskupeních, ale nebýt jich, tak… tak by moje Žofinka Ofinka nikdy nevznikla.
    Tak vidíte. Sny se člověku mohou splnit, i když už to ani neočekává. A ještě něco vám prozradím. Některé sny totiž mají dokonce i pokračování. Právě totiž vychází další knížka, kterou jsem napsala podle ilustrací paní Zmatlíkové. Jmenuje se Rozpustilá ozvěna a líčí příběh skoro detektivní.
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    a ještě další objev: Jeong, Hyo-Seob klikněte na: view gallery :-)











    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    objevil jsem pro sebe novou ilustrátorku :-) Petra Hilbert











    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Lenka Brodecká .:. PIŠŤUCHA MÁ PROBLÉMY

    Ilustrace: Alžběta Skálová
    Grafická úprava: Martina Nováková
    Nakladatel: BROD (Lenka Brodecká)
    Rok vydání: 2008 (1. vydání)
    Formát: 80 stran, 21 x 14,8 cm, vázaná vazba
    Doporučená cena: 222,- Kč

    Určeno pro starší a staré děti.



    www.brodecka.cz: oficiální web knihy
    Představení knihy na ČT youtube

    Slovy autorky:
    "Pišťucha má problémy je kniha dvaceti krátkých povídek se zvířecími hrdiny.
    Napsala jsem ji, nechala skvěle vymalovat a vytisknout a vydávám ji pod vlastní značkou BROD.
    Zvířata, která v knížce vystupují, možná vůbec neznáte.
    Nemusíte se stydět, není to Vaše chyba.
    Na světě žijí desítky milionů živočišných druhů, ovšem na drtivou většinu z nich se v knížkách prostě zapomnělo.
    Přinejmenším dvacítce opomíjených splácím svou knihou dluh.
    Ačkoliv předběžné studium zoologických reálií bylo důkladné, "Pišťucha" nemá být poučná, nýbrž zábavná.
    Aspoň v to doufám.



    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    To mi připomnělo moji nejoblíbenější dětskou knihu plnou výchovných hororů - Strapatý Peter. "Ja polievku jesť nebudem, račej v hrobe ležať budem" aj. perly.
    BIRLIBAN
    BIRLIBAN --- ---

    Portál
    Místy děsivé, nicméně výborné..:)..
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    YENNEFER: díky ,-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam