• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    MAARISTAAN: wow, to působí skoro psychoterapeuticky :)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    MAARISTAAN: mě taky, mého osmiletého syna Kryštofa již mnohem méně ;)
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    Tohle mě hodně zaujalo:

    Ladislav Karpianus: Kryštofův Vzdušný zámek
    ilustrace: Peter Uchnár



    Fantaskní příběh o úporném hledání identity dospívajícího Kryštofa, o radosti a pochybách tvoření a hledání prostoru pro svou existenci, doprovází nádherné ilustrace jednoho z nejznámějších slovenských ilustrátorů, Petera Uchnára.

    Příběh Kryštofova Vzdušného zámku se odehrává v rozmezí několika let, ale co se místní lokalizace týče, je zakotven v bytě hrdiny, odkud chlapec Kryštof noc co noc přechází do světa, který existuje pouze v jeho snech. Po chvíli k velkému překvapení zjišťuje, že podobu místa, kam se ve svých snech uchyluje, dokáže měnit.



    Vtip je však v tom, že Kryštof je schopen svými myšlenkami vytvořit jen to, co dobře zná. Brzy na něj doléhá tíha a odpovědnost tvůrce, jelikož špatně vytvořené nelze jen tak vymazat. Proto Kryštof, dítě do té doby nijak zvídavé, začíná své dny trávit čtením a intenzivním studiem, aby se v noci, kdy spí a sní, mohl oddávat tvoření, které je pro něj únikem z role outsidera.




    Ale i v Kryštofově harmonickém světě, do kterého stvořil jen to, co se mu líbí a co má rád, dochází ke střetu dobra se zlem, v symbolické rovině ke střetu dobrého a zlého v každém z nás. Tak se idylická pohádka pozvolna proměňuje v dobrodružný příběh plný napětí. Proměna žánru plynule probíhá podle toho, jak hrdina dospívá, jak se mění jeho pocity, prožitky, hodnoty a přání.

    Příběh svou vícevrstevnatostí aspiruje na to, aby byl přijat širokou škálou čtenářského spektra, od dětí až po dospělé, kteří si v něm mohou znovu uvědomit své vlastní touhy a sny. Protože o to jde v tomto příběhu sebepoznávání především.



    Kryštofův Vzdušný zámek - Ladislav Karpianus
    http://www.karpianus.cz/ukazky-z-del/krystofuv-vzdusny-zamek
    KEYA
    KEYA --- ---
    STARE_CASY: Ten byl u nás jednu dobu taky moc oblíbený :).
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: to je přesný popis - starosvětské, jednoduché příběhy. Jak tak vidím, co syn nejradši čte, tak mu opravdu nejvíc vyhovuje jednoduchý příběh, jen lehce absurdní, snadno pochopitelný, bez zbytečné poetiky a přehnané fantazie kolem. Zrovna včera nadšeně "zhltnul" Dráčka s červenýma očima od Lingrenové a je to stejně koncipované - jednoduchý, lehce absurdní příběh.

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: mrkni na to v knihkupectví, dá se to přečíst za pár minut (což jsem taky učinila) a mně se to moc líbilo
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BALAENA: Díky! To přesně potřebuju k příšerčiným sedmým narozeninám :)
    Nevím jak teď tyhle nové, ale ty dvě Lobelovy knížky, které máme, mají takovou nádhernou starosvětskou atmosféru... příhody jsou jednoduché, trefné a lehce absurdní a docela jsem se u toho bavila, když jsem to před pár lety četla starším dětem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: Panu Lobelovi vyšla teď někdy před měsícem nebo dvěma další knížka - Myška a pohádková polívka. Už jsem ji v knihkupectví obhlížela, vypadá taky dobře, stejně jako ty předchozí knížky
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: Jéje, Kvak a Žbluňk! To byla první knížka, kterou jsem v životě přečetla. Na vlastních dětech jsem to pak odzkoušela znovu (plus s Panem Sovou) a funguje to i po letech :) Díky za tip, o dalších dílech a novém vydání jsem nevěděla, jdu to hned opatřit příšerce nejmladší!
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Sice se nejedná o žádnou novinku, ale přesto musím pro děti, které právě začínají samy číst, doporučit výborné knihy od Arnolda Lobela - Kvak a Žbluňk jsou kamarádi, Kvak a Žbluňk se bojí rádi, Kvak a Žbluňk od jara do vánoc a Pan Sova (viz SYNAESTHESIA).

    Syn, který je ještě ve školce, projevoval stále touhu si sám něco přečíst. Už si přečetl pár krátkých příběhů, ale celá knížka byl pro něj velký sen. Našli jsme pro něj před časem jednoho Kvaka a Žbluňka v knihovně a doslova se do té knihy zamiloval. Dokonce to šlo tak daleko, že jsme si museli vyměnit role při večerním čtení - on nám předčítal Kvaka a Žbluňka a my jsme museli poslouchat pohádku na dobrou noc. ;)

    Postupně jsme napůjčovali i ostatní výše zmíněné knížky a bude stát spoustu přemlouvání, abychom je po měsíci vrátili. Čte si je stále dokola a tahá je s sebou na každou cestu (a je fakt skvělé vidět toho malého prcka, jak si v metru vytáhne knížku a spokojeně si celou cestu čte).






    A jen dodám, že Čechovy knížky, které zde byly zmiňovány a myslím, že jsou opravdu pěkné, naopak zůstaly zcela bez zájmu, což mne docela překvapilo.
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    Každý večer mě dostává fantasie pana Andersena. Jako malej jsem ty pohádky moc nemusel, ale holkám se líbí a mě už taky ;-)
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    MAARISTAAN: to teda:)
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    PARCELKA: Budu si muset říci panu Čechovi o provizi ;-)
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    MAARISTAAN: Nádherný knížky!!! Hned jsem si musela jít jednu koupit (O zahradě), a brzy zajdu pro další:)
    DINE
    DINE --- ---
    v inter:zone na Žižkově slavíme Masopust, kdo přijde dnes v maskách získa 10% slevu na všechny děti zboží !! ;) (dětské knihy, ale taky trička s potiskem, plakáty, pexesa...)

    [ inter:zone Masopust! kdo přijde dnes v maskách získa 10% slevu na všechny děti zboží!! ]
    JOKERKA
    JOKERKA --- ---
    Prosim vas existuje nejaka kniha, ktera se zabyva aktualni detskou ilustraci v Cechach, byla vydana po roce 2000 pripadne v 90. letech? Pisu absolventskou a nasla jsem akorat Frantiska Holesovskyho ale to je starsi zalezitost potrebuju neco cerstvejsiho. Za pripadnou pomoc dekuji velice :)
    KEYA
    KEYA --- ---
    MAARISTAAN: Rozhodně pořídíme... a Hugovi děkujeme :)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    MAARISTAAN: ááá, to je zrada! :)
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN: Tak už ji máme doma a abyste z toho něco měly, milé děti, Hugo vám přečte pohádku na dobrou noc:

    Bylo nebylo, na konci města stál opuštěný starý dům, který zas až tak opuštěný nebyl, protože tam žily myši a ...



    pavouk Čenda, který bydlel v hodinách, o které se staral a ...



    Kukačka, která v těch hodinách bydlela s ním a vyprávěla mu o dobrodružstvých, která prožívala, než ji šroubem přidělali do hodin.



    Čenda měl plné ruce práce, třeba s tím, že musel vyhánět červotoče ...



    a každý den natahoval hodiny ...



    Jedné noci přišel zlý a ošklivý zloděj, hodiny chtěl ukrást a když je chtěl natáhnout, tak je přetáhl, něco prasklo a bum ...



    Čenda a Kukačka měli po bydlení, protože jim tam táhlo.



    Za pár dní stejně přijel bagr a náklaďák a začaly barák bourat ...



    a vyděšený Čenda nevěděl, jak má Kukačku zachránit, aby neumřela spolu s barákem ...



    ... a protože támhle za monitorem už jedna holčička spí, musíte si knížku pořídit, aby jste se dozvěděli, jak to dopadlo ;-)
    Dobrou noc.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    MAARISTAAN: báječný tipy, díky!
    KEYA
    KEYA --- ---
    MAARISTAAN: Přesně tak - O zahradě jsme si z velké části koupili kvůli sobě :). Ale dcera ji měla taky moc ráda. Sehnali jsme tehdy jeden z posledních výtisků prvního vydání a koupili jsme rovnou raději dva. Je fajn, že ji vydali znova.

    Novou knížku asi dostane k narozeninám Prokop :).
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    KEYA: Jojo, pokud bych měl vybrat knihu, která je pro mě a Huga kultovní a která nás spojuje, tak je to O Zahradě.
    Hugo úplně miluje vntiřní stranu obalu, jak je tam na dvojstraně to město. Chodíme v něm prstem uličkama, spadneme ze schodů, vyzvedneme kamaráda, plivneme do studny, navštívíme cukrárnu, utíkáme před přerostlejma krysákáma a ze zahrady hážeme jablka po policajtech :-)
    O klíči a O čertovi (tajně milujeme paní Kominici, ale pst, chodím sem i máma) taky máme, Tajemství ostrova za prkennou ohradou se nám zatím pořád vyhýbá, ale máme ji v merku.
    Teď pan Čech vydal novou knihu, tak ji Hugíno dostane k narozeninám:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam