• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    FIFI
    FIFI --- ---
    KAIRRA: ty dalsi dily jeste nejsou. V knize Jak si postavit auto jsou uz ovsem zmineny.

    Pokud vim, autor na tech dalsich dilech zacina teprve pracovat.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    FIFI: nemůžu vůbec ty další díly dohledat :-( Zejména jak postavit dům by se u nás hodilo.
    FIFI
    FIFI --- ---
    MAARISTAAN:
    ZIVEL:
    BEBERA: muj temer 17lety potomek ji docetl pred 5 minutami a prisel se zeptat, jestli mame doma i ty dalsi dily (Postav si letadlo, motorku a dum) :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MAARISTAAN: no ta je uzasna!!! Tu chci!!!!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ad Nikl - mě osobně baví moc, děti jsou na něj ještě malé, tak uvidíme, jak to budou vnímat oni :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MAARISTAAN: tohle vypadá krásně!
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    JOKERKA: Bud rada ze do tebe rvali Nikla a ne S.K.Neumanna :)))
    Me Nikl bavi... Coz se neda rici o me zene a predevsim detech...ale urcite bych ho neoznacil za nejaky intelektualni artefakt...
    SKOLD
    SKOLD --- ---
    JOKERKA: Můj názor na Nikla, kterej jsem vypracoval do předmětu Literatura pro děti a mládež, žejo:


    Petr Nikl – Přeshádky (Meander, 2010)

    Dlouhý bludek Nikloň

    Petr Nikl si již vydobyl jisté renomé výtvarníka, spisovatele, jako hudebník vydal dvě skvělá alba s uskupením Lakomé bárky a zaujal přední místo v soudobé živé a nesmírně kreativní knížce pro děti. Petr Nikl je také v dnešní době synonymem nespoutané tvořivosti a imaginativnosti, jež vyniká nejenom ve světě dětí, ale má úspěch také u „dospělých“ čtenářů. Proto jsou jeho knihy opatřeny velice nejistým popiskem „Pro děti i jejich rodiče“, který vychází z rozpolcenosti hodnotitelů a vůbec čtenářů – pro koho ta kniha vůbec je? Jistě, tato rozpolcenost je u knih Petra Nikla už všeobecně akceptovaná a nikdo se již nad touto skutečnosti nepozastavuje – proto se tímto „územ“ budu řídit. Zjednoduším si tím i situaci a nebudu opakovat mnohé, co již zaznělo, protože nová kniha Přeshádky je ve všem výše zmíněném pokračováním minulých Niklových knih pro děti. Samozřejmě se mírně proměnily ilustrace (jsou jaksi pevnější, geometrický tvar smyšlených měňavců je myslím trochu pravidelnější), ale zbytek knihy je stejně zmatený a neuspořádaný tak, jako Niklův úžasný svět imaginace. Směr mnohdy výborných a vtipných básnických textů (navíc opět s úžasnou „skládačkou“ oněch měňavců, která je také v mnohém podobná skládačce u Záhádek) je nestálý, jde odnikud nikam.
    A právě to je největším problémem Niklových knih pro děti – nespoutaná kreativita. Nebyla náhoda, že se u Záhádek ujal doslovu Ivan Wernisch, jenž je svou „blábolivou“ a na představivost nesmírně bohatou poezií blízký té Niklově. Mnohé Wernischovy básně jsou pohádkami pro dospělé, jsou plné snových výjevů a neologismů. Když pomineme autorský styl apod., tak jako největší rozdíl mezi tvorbou těchto autorů vidím právě uměřenost, resp. cit pro uspořádání. U Záhádek Niklovo dítě na konci knihy říká, že jej to už nebaví číst a kniha končí. Přeshádky snad již tuto dětskou situaci neakceptují a vrší na sebe jeden nonsensový text za druhým, a to navíc na dvakrát větším prostoru než v knize minulé. Jistě, chápu, že koleje dětského myšlení a četby ještě nejsou tak násilně narovnány jako koleje vyrobené zkušenostmi a přísně nabytou logikou staršího čtenáře a že mohou vést vlastně jakkoli a mohou mít jakýkoli tvar, ale přece jen se někdy materiál vyčerpá a dítě je demotivováno. Právě absence motivace pro děti (ale také pro rodiče) je největší chybou Přeshádek. Přes sto stran básní, které nejsou nikterak uspořádány – k neučtení! Uspořádání textů do cyklů, které by měly nějaké jednotící téma, by pomohlo nejen rodičům při četbě, ale hlavně dětem, které by lépe fantazijní svět vnímaly.
    Je mi jasné, že Niklova tvorba nemá ráda mantinely, jež by tvořily právě jakési uspořádané kapitoly, že je naopak založena na boření zažitých stereotypů a všedností světa dospělých, jak Nikl demonstruje v básni Strach: Bát se česat, / aby cosi neuteklo z ranních vší. / Bát se létat, / aby cosi nepřistálo ve verších. / Bát se štěkat, / aby kdosi nebyl lapen do klece. / Bát se nechat, / když se zachce unášet po řece. Nicméně si přece jen myslím, že by neuškodilo parcelovat knihu do jednotlivých tematických kapitol. Ve všem ostatním jsou Přeshádky Niklovým standardem – inspirativní četbou, jež umí rozvíjet fantazii čtenáře a hrát si s ním, a to obligátně bez věkového omezení.


    ____
    Ještě bych doplnil pro JOKERKU - nechápu tak úzkoprsý pohledy. Tenhle srandovní a poměrně klišé metakritický postoj a lá "to děti určitě nezaujme" mi vždy připomíná též vtipné skorokritiky Spáčilové, která vždy mluví prozměnu za diváky v kině, kterým se to jistě nebude líbit. Taky mi to trochu připomíná hyperkritický postoj rodičů k dialektům atd., jak už jsem se tady jednou zmínil - dítě by mělo dostat při růstu veškerej pozitivní potenciál, a to včetně takhle "crazy" textů, protože se jim bude jistě zvyšovat nejenom obligátně zmiňovaná slovní zásoba a jazyková hravost, ale větší sémiotické chápání.

    Tož tak. :)
    JOKERKA
    JOKERKA --- ---
    ZIVEL: Jsem zaujata, Nikla z duse nemam rada, nechapu jeho bizarni svety, kterejma "okouzluje" intelektualy a alternativce... Nechapu jak ho nekdo muze nazyvat zpevakem a hudebnikem...nenene... Ve skole do nas rvali Nikla jako ukazku "nadherne knihy pro deti". Nechapu proc. Z tech versu se mi dela blivno (oponenti muzou namitnout, ze nemam detskou dusi a vnimam to jinak, vzdyt ty verse jsou tak hraveeee), ilustrace samy o sobe dobry, ale nakolik to zaujme deti teda nevim, spis bych to videla jako doprovod k uplne jinymu kniznimu tematu... To jsem se zase rozcilila, to je hold moje skolni trauma... Nikl... :)
    ZIVEL
    ZIVEL --- ---
    Mimochodem, je všechno, co je označeno pohádka, určeno dětem? Připadají vám třeba knihy od Nikla jako knihy pro děti?
    ZIVEL
    ZIVEL --- ---
    MAARISTAAN: taky mě zaujalo, v přehledu na Kosmasu. Teď, když je tendence o technickém zázemí věcí vědět co nejmíň, tohle působí roztomile retroidně, jako ten typ publikací z 30. let Jak si sestavím radiový přijímač.
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    Tohle vypadá moc dobře :-)

    Dětská kniha: Martin Sodomka - Jak si postavit auto
    http://maaristaan-detskakniha.blogspot.cz/2012/08/martin-sodomka-jak-si-postavit-auto.html





    JOKERKA
    JOKERKA --- ---
    STARE_CASY: To je neco tak hnusnyho, ze se mi otevira kudla v kapse... Jak je mozny ze evropska komise, kdyz uz tohle musi vydavat, nepovola nejakyho vytvarnika? Tohle delal jako melouch nejakej "kreslir" z Trnek Brnek ne?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BRAMBOREENA: ano, metály :-D Já si říkala, proč tam mají ty zdeformované pěticípé hvězdy a pořád jsem se v tom nemohla časově zorientovat.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: No to je síla...
    (A až na druhý pohled mi došlo, že to, co má hrdinný požárník na hrudi, nejsou ty metály, nýbrž liščí hlavy :D)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Dnes jsem narazil na tohle:

    http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/weather/cs.pdf

    Je to neuvěřitelná budovatelská agitka o globálním oteplování, kterou pro děti vyrobila Evropská komise (resp. někde to zadala, pochopitelně).




    Proč mi to jen připomíná mé vlastní dětství?

    MIK2007
    MIK2007 --- ---
    Citarny.cz - Nejstarší a největší portál (nekomerční) o dětské knize
    Víc jak 500 knížek, jen kvalitní věci, žádný šrot jak jinde!!!!
    http://www.citarny.cz/

    První čtení
    http://www.citarny.cz/index.php?option=com_content&view=category&id=13&Itemid=4126
    TINA
    TINA --- ---
    Doporučuju knížku, kterou tu už kdysi dávno uváděla [ LUCCHA @ Dětská kniha ] - Oskar a měsíční kočky

    Syn (3,5) ji miluje a čteme ji denně. Je tak akorát dlouhá, takže se dá před spaním přečíst celá.
    ZIVEL
    ZIVEL --- ---
    KISSA:
    TUVDEN_NIMA: dík, tak já tomu dám šanci
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    ZIVEL: s ocima jsme na tom podobne. dcera (skoro 4) zavre jenom na chvilku, pak nevydrzi, ja mala. ale pribehy ji taky moc bavi. nejvic se ale asi libi pravda mně :) dceru nejvic bavi ty kratky vizualizace na konci, třeba že je semínko a představuje si, jak z ní roste kytička.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam