• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ORIKA: naše děti měly a mají furt hodně rády básničky....klasiku jako Hrubína i modernu ala neslušné básničky pro kluky a holčičky :-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    ORIKA: přidávám k již zmíněnému: Ferda Mravenec, Brouk Pytlík, Kvak a Žbluňk. Němcová i Erben mají pro dnešní děti asi už moc archaickej jazyk, u nás také nepopulární - ale moderněji převyprávěné pohádky z Českého Špalíčku (http://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/cesky-spalicek-0112692.html) u nás frčí (synovi budou 4 v červnu). Každopádně co se knih pro prcka týká nedám dopustit na systém nejprve půjčit v knihovně a až když se to hodně líbí (= je velká šance na opakované čtení), koupit to.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    ORIKA: často teď sahám po knížkách, které jsem měla jako malá já: křemílek a vochomůrka, maxipes fík, neználek, deník kocoura modroočka
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ORIKA: Pohádky o mašinkách jsi zkoušela?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    na doporučení z mateřského auditka směřuji svůj dotaz i sem -)
    mám dotaz/prosbu - dochází nám knížky, co čtu synovi (4 roky) před spaním a hledám co dál pořídit...líbí se mu knihy jako medvídek pů, muminci, malý princ apod....naopak klasické pohádky od němcové nebo třeba martínkova čítanka, pipi nebo karkulín ho nezaujali vůbec...můžete mi poradit, co se v této době líbilo vašim dětem, co slavilo úspěch, prostě co jste četli/y? děkuju
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TINA: jj, všeho moc příliš - my takhle žili půl roku v seriálu Smolíkovi .. zezačátku velká prča, časem sem tu umňoukanou kočku začala celkem dost nesnášet .. :))
    TINA
    TINA --- ---
    KEYA: kluci si sami "ctou" tu mysku. Oliver si ji ted prerikaval v posteli pred usnutim :) vsechny tri ted cteme kazdy den, uz je zacinam nenavidet.)
    KEYA
    KEYA --- ---
    SEVERINE:
    TINA: U nás je moc oblíbená ta druhá :). Dostal ji Prokop ke třetím narozeninám - zrovna dnes si ji s Áňou četli večer v posteli...
    Tu třetí asi taky pořídím - vypadá moc dobře :).
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: já už ji objednala :-)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TINA: ta třetí vypadá podle popisu dost zajímavě - díky za tip.
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    Na poslední chvíli před Vánoci jsem se vydal na doporučení http://kniholub.blogspot.cz/2012/12/kniholub-odporuca-chrochtik-kvikalka.html (obrazky uvnitř) do knihkupectví a pořídil synovi dárek.

    Je naprosto skvělá!



    "Příběh plný dobrodružství napsala úspěšná autorka knih pro děti Ester Stará. Velkoformátovými ilustracemi ho vypravila Martina Matlovičová, jedna z nejtalentovanějších výtvarnic své generace. Autorky se již setkaly při práci na knize A pak se to stalo!, za kterou následně získaly prestižní ocenění White Raven udělované Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově a Zlatou stuhu za ilustrace. Chrochtík a Kvilkalka na cestě za blýskavým prasátkem je nadčasová a srozumitelná pohádka s poselstvím, ve které nechybí humor, napětí ani láska. Výpravné poetické ilustrace plné zvířátek jsou ozvláštněny komiksovými bublinami a podpořeny dynamickou grafickou úpravou. Strukturovanost textu a odlišení jednotlivých rolí přivede ke čtení i začínající čtenáře, probudí chuť ke čtení. Ztvárnění knihy v sobě spojuje moderní akční prvky s československou ilustrátorskou tradicí. Vychází v nakladatelství 65. pole v nové edici kvalitních dětských knih Políčko. "
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    BANSHEE: Je to pravda, že v klasických pohádkách se většinou bráchové odrovnaj, Jiřík uřízne svému koní hlavu a tak. Nicméně to je asi něco jiného než co si představuju pod strašidelnou pohádkou. Jako malej jsem se bál u Devátýho srdce nebo právě zmiňovaného Krabata. Asi holt hledám něco jiného.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    SUPCZ: Já jsem s těmi pohádkami naopak spokojený - rozhodně mi nepřijdou bůhvíjak násilné ani depresivní. Je to sice taková zvláštní směska, ale našim klukům se moc líbily. Od té doby se poohlížím po nějakých dalších drobných horůrcích jako byla Parádnice Sally.

    Ostatně, co se týče děsivosti pohádek, pořád je IMO na vrcholu klasika. Takový Rubášek od bří Grimmů je opravdu hodně pochmurný...
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    GORMIE: Jo to je přesně ono. Mám oba pány rád, ale tohle asi vynechám. Těšil jsem se třeba na Čarodějova učně, ale trochu mě to zklamalo - na základě Zemanovi filmové adaptace jsem čekal trochu víc tajemna.

    TAYLES
    TAYLES --- ---
    GORMIE: to mi připomnělo jakýsi starý soubor pohádek od F. Stránecké - bylo to něco v tom stylu, že ďáblové, převlečení za chasníky, požírali v kostele nemluvňata a tak podobně. vím, že jsem se k tomu dostala někdy ve školce a rodiče pak tu knížku někam schovali a nechtěli mi ji vydat - tehdy mi to připadalo spíš nezvyklé než co jiného - do té doby jsem vždycky slyšela jen o chlupatých kačátkách a podobně. ony pohádky měly totiž původně varovný účel - například Karkulka měla především upozorňovat na to, že v lese a od cizích lidí hrozí nebezpečí a měla být strašidelná a děsivá. Dneska jsou pohádky spíš pro rozvíjení fantazie nebo na uklidnění před spaním
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    SUPCZ: četli jsme jen něco.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    SUPCZ: To myslíš "Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky"? My jsme je celé přečetli a většina je sice v pohodě, ale pár jich je fakt za hranicí. Například někdo zavraždí dítě, jehož matka je pak z té vraždy křivě obviněna. Trest je následující: useknou jí ruce, dají jí nůši s tím mrtvým dítětem a vyženou ji. To je silná káva i na mě, natož na děti.

    (BZW, zdravím osazenstvo klubu, který již delší dobu sleduji)
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    Co říkáte na Žáčkovi strašidelné pohádky? Chvilku jsem tím listoval a nemůžu se rozhodnout, jestli tam není těch usekanejch hlav trochu moc.
    SKOLD
    SKOLD --- ---
    PUKPUK: Já dlouho sháněl a nesehnal Mikulkův debut Aby se děti divily, mám tu knihu moc rád.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam