• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    MAGGIE: Jee, ta je uplne skvela, jako mala jsem ji hrozne zrala. A vlastne i ted :-) Taky jsem ji shanela - pro kamaradcino mrne - ale zatim bez uspechu (a svoji nedam z ruky). Leda asi trpelive prolezat antikvariaty...
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    BALAENA: Aha, tak to určitě uděláme, díky za tip!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GORMIE: a už jste si stáhli z jejich webu všechna alba? :)
    mají je tam volně k dispozici ke stažení, jen nové se tam vždycky objevuje se zpožděním a postupně
    GORMIE
    GORMIE --- ---

    Nakoukl jsem do toho v knihkupectví a musel jsem koupit. Starší syn (6 let) je z toho úplně nadšený, je to první kniha, kterou si čte sám (po tom, co jsem odmítl číst mu ji potřetí). Ale i mě moc pobavila. Každá z devíti kapitol má několik dvojstran, kde nalevo je krátký text velkými písmeny a napravo je k tomu série ilustrací. Zbytek knihy tvoří přepisy textů kapely a ke knize je ještě přiložený zpěvník, kde jsou všechny texty s notami a akordy. To pro nás bylo tak trochu navíc, my tu kapelu moc neznáme. Není to ani třeba, kniha obstojí i sama o sobě.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAGGIE: ostatně kdyby se vám někomu tato kniha doma jen tak válela, ráda odkoupím, protože ta, kterou jsme dostali, už dostala co proto od předchozích čtenářů

    [ LOOKING FORSHÁNÍM: Velryba a pruhované tričko - Jiří Žáček, Marie Tichá / Liberec, pošta ]
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    BEBERA: to je zajímavé, jak to každé dítě vnímá jinak - u nás to Jendovi přijde jako "normální", protože je to v pohádce, a ptal by se spíš na něco jiného :)

    včera jsme dostali od kamarádky knihu Velryba a pruhované tričko od Jiřího Žáčka a díky moc hezkému příběhu i ilustracím se ihned dostala do obliby jak u 2,5 letého Jendy, tak i 1,5 leté Karolínky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: kamarádka ji bagrymilovnemu synovi koupila a od te doby nevi, jak ma odpovidat na dotazy, proc ma bagr oci a proc pusu :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Ach, Mluvící balík a holčička s vařenýma ledníma medvědama! (Moje druhá oblíbená z Macourkových pohádek byla ta o malém modrém budíku.)
    Nedávno jsem u návštěvě u rodičů objevila jiné dvě perly svého dětství a už se nemůžu dočkat, až do nich doroste naše mimino:

    Ole Lund Kierkegaard, Albert


    Rudolf Čechura, Pavián mezi lidmi http://www.databazeknih.cz/knihy/pavian-mezi-lidmi-44750


    Troufám si tvrdit, že ta druhá mi opravdu dala základy slušného chování - kdyby všichni lidé znali pouze to, co je v téhle knize, vypadalo by to v Čechách jako v guthojarkovském ráji.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAGGIE: taky mi takovýhle aktivismus pašovaný do dětských knih vadí.

    BALAENA: uvažuju o nedostatečnosti své fantazie aneb za mě mluvící zvířátka ještě jo, ale bratři bagři už asi ne :-D Dřív mi to kupodivu tak nevadilo, ale teď už to asi pod záplavou realistických knih o odpravě, co máme doma, nedám.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAGGIE: já si tam přečetla dvě kapitoly, víc jsem nestihla, už takhle kolem mě obsluha podezřívavě obcházela ("copak nespěchá na vlak?" - jsem byla v prodejně na Hlaváku), a ty dvě se četly dobře
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    BALAENA: tu jsem Jendovi koupila k Vánocům a nepřijde mi, že by ho to nějak chytlo, i když stavební stroje miluje - a osobně se mi tam třeba nelíbí komiks, kdy jakýsi "zelený" aktivista nakonec konečně prohlédne a zjistí, že ten čoudící bagr není pro přírodu vlastně špatný, když se lidem ušetří tolik práce.. no zkrátka mám z ní takové rozporuplné pocity
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Koukala jsem dneska v Neoluxoru na docela pěknou knížku - zejména pro chlapečky milující bagry
    Bratři bagři | Nakladatelství XYZ
    http://www.xyz-knihy.cz/bratri-bagri.html

    jak jsem si tím listovala, četlo se to docela dobře

    a kromě toho mají v Neoluxoru v pátek a v sobotu slevu 15 % na dětské knížky jako akci ke Dni dětí
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BEBERA: U nás v českém brodě některé před týdnem měli. Když tak napiš jestli se mám juknout.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    STARE_CASY: to je husty!!!! To musim mit! Vsechno! Bohuzel kam kouknu, skoro všechno vyprodane :(((((
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    OTEVŘENÍ LETNÍ SEZÓNY PŘED KLUBEM CROSS - KNIŽNÍ A MÓDNÍ MALOTRH
    Knižní a módní malotrh č. 3 zaměřený na literaturu v ženském rodě
    Neděle 26. 5. před klubem Cross od 14 hod.

    [ KNIŽNÍ A MÓDNÍ MALOTRH / festivalfestival / 26.5.2013 / CR - Praha - PRAHA - před klubem Cross ]

    Příjemná atmosféra akce pod širým nebem před klubem (za nepříznivého počasí uvnitř). Knihy, móda, DJové, diskuse, film, elektroswing. Malotrh se koná již potřetí, tentokrát s tematickým zaměřením: „Literatura v ženském rodě“. Diskuse se zúčastní S. Francová, P. Hůlová, M. Michlová, T. Říčanová a L. Sobotová. Účast přislíbila nakladatelství Argo, AVU, Baobab, Dokořán, Deaf Messanger, Dybbuk, G plus G, Meander, Novela bohemica, Paseka, S pandou Pa v Londýně, Pěkný ptáček press, Torst...
    Za módu budou přítomni Crossphere, Jana Thálová, Parazit Fashion Store, TATE, V. Y. P. design...

    Program:

    14 hod. otevření stánků
    18 hod. diskuse „Literatura v ženském rodě“. S. Francová, P. Hůlová, M. Michlová, T. Říčanová a L. Sobotová, moderuje M. Toman
    19 hod. M. Michlová a Smrt múz s obrazovým materiálem ke knize
    19,30 hod. promítání filmu o knize P. Hůlové vytvořeného autorkou

    Hudební program: DJové před klubem, elektroswing v klubu
    DJ Gadjo.cz & Telka a kapela Meszecsinka

    od 21:00 Kouda´s Quartet a selekci tech nejlepsich swingovych pecek & Wooteep a host

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MAKU: nemyslím si to. Co jsem zatím poznal lidi, kteří o sobě tvrdili, že jsou tvrdí na matiku, tak byli jen úplně obyčejně znechuceni klasickou výukou a neměli možnost objevit „dobrodružství poznávání“, které je jinak vlastní každému dítěti, dokud poznává svět samo. A přitom pak tu samou matematiku používají naprosto přirozeně v životě a ani o tom neuvažují.

    Třeba zrovna ty zlomky nejsou nic jiného než dělení koláčů a klobás pro více lidí. Když někdo má spravedlivě rozdělit pět koláčů mezi deset dětí, tak dá každému půlku a ani o tom nepřemýšlí. Ale když uvidí zápis 5/10, tak se vyděsí a prohlásí, že tomu nerozumí.

    Na těch knížkách se mi líbí právě to, že tuhle první zkušenost se zlomky (a nejen s nimi, beru si je jen za příklad), ukazují lehce, vtipně (zlomky v té knize jsou sprosté místo prosté, jmenovatelům říkají spodky a halekají blbiny na každé druhé stránce), příklady jsou zmíněny mezi řečí a v přirozených situacích (oblíbená je restaurace u Luigiho, který má pohostit dvě mafiánské rodiny a přemýšlí, jak jim bude dělit klobásy a zákusky) a celé je to spíš dětská detektivka než nějaká matematika a zmíněné matematické pojmy čtenář vstřebá jen tak mimochodem, jako by o ně nešlo.

    U nás je tedy jedna velká výhoda v tom, že syn sám a rád čte. Navíc je dosud ještě nadšen z každé nové informace, fascinují ho čísla a je hodně napřed. K těmto knížkám se tedy dostává minimálně o dva až tři roky dřív než by se k tomu dostaly jiné děti a není ještě zkažen školou (byť tedy školu jsme vybírali velmi pečlivě a můžeme ji jedině chválit - učitelé tam jsou rozumní a děti se do školy těší, včetně těch starších). Ale právě když vidím tohle jeho nadšení, tak si myslím, že by opravdu spoustě dětí pomohlo, kdyby první výuka o podobných věcech byla v podobném duchu - vtipně, lehce, s nadhledem. Dokázaly by tak snadněji vstřebat základy a nemusely by se pak tolik bát další látky, která už bude sice složitější, ale stále bude stavět na těchto základech.

    Schválně si zkus v knihovně tyhle knížky půjčit a podívat se na ně. Stojí to za to.
    MAKU
    MAKU --- ---
    STARE_CASY: obávám se, že mně by nepomohly ani takovéhle učebnice ;-)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    dal jsem to nejdřív na Dětské perly, ale napadlo mne, že by to mohlo sloužit i jako dobrý tip na dětské knížky v tomhle klubu. Takže Ctrl+C Ctrl+V:


    Není to jedna perla. Je to takový souhrn za posledních pár dní, kdy si náš "malý druháček" přinesl z knihovny několik knih ze série „Děsivá věda“ a „Vražedná matematika“ (mimochodem skvělé knížky pro děti - viz http://www.databazeknih.cz/serie/desiva-veda-1324 a http://www.databazeknih.cz/serie/vrazedna-matematika-1746).

    „Tati, a když si pospíším, můžu si před spaním ještě číst?“
    „Když si pospíšíš, tak jo.“
    „Supéér. Tak to si stihnu dočíst ty zlomky!“

    ***

    Snídaně... Zasněný pohled nad miskou cornflaků... Po chvíli se mu pohled zaostří:
    „Tý jo, víš kolik je šest faktoriál? 720!“

    ***

    „Tati, řekni mi číslo.“
    „Tři a půl.“
    „Ne! Musí to být to být celý a kladný a neříkej žádný prvočíslo. Já chci ho zkusit rozložit na prvočinitele.“

    ***

    A spousta dalších dialogů, které si přesně nepamatuju, ale z těch knížek je unešen. Jsou psány lehce, se spoustou vtípků, takže se při čtení spokojeně pochechtává. Jen si tak říkám, že kdyby takhle vypadaly učebnice, tak by se děti toho naučily mnohem více a mnohem ochotněji... Sice jsou tam věci zjednodušené, ale to příliš nevadí, když díky tomu získají základy.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Pro děti a rodiče, co mají rádi knihy od Dagmar Urbánkové:
    http://www.roztoc.cz/nabidka-akci/481-chlebova-lhota/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam