• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GORMIE: a Šalamoun mě právě zrovna vůbec nebavil. Naopak Modroočko se mi líbí :-)
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    MARKYSHA: Pro mě jsou ilustrace k Hobitovi od Šalamouna ty nejlepší. K atmosféře knihy sedí mnohem lépe, než třeba nějaký Lee nebo Howe.

    Stejně tak mám Děti z Bullerbynu v duchu neoddělitelné od ilustrací Zmatlíkové, i když ji jinak moc nemusím. Třeba její ilustrace k Modroočkovi mě budou asi navždycky strašit. ;)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A třeba tahle kniha https://www.kosmas.cz/knihy/189809/manci-a-jonas-kocici-pribeh/ by potřebovala úplně jiné ilustrace, je to napsaný tak, že je to bráno z hlediska opravdových koček, takže nějaký sukýnky a pod. jsou nevhodné a navíc se mi ty obrázky ani nelíbí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: a pořád to není ono, aspoň pro mě :-) Dlouho jsem měla problém s Hobitem, až Jacksonovi se to povedlo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MARKYSHA: Alenka to je kapitola sama pro sebe, taky si vezmi, kolik různých zpracování už doznala.. každej výtvarník se k tomu chce nějak vyjádřit, ilustracema, ve filmu...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KAIRRA: tak Born mě momentálně baví hodně, protože když Tondovi čtu, tak si pak ještě můžeme povídat u obrázků, co tam všechno vidí a tak, jako dítě se mi taky líbilo ty obrázky prohlížet, pokaždé jsem zjistila, že je tam zase něco "nového" a myslela, že ty obrázky jsou kouzelné. U Zmatlíkové se mi právě libily ty oči, když většina ostatní oči malovala jako nějaký tečky a její zvířátka. Taky detaily, že vždycky na obrázkách bylo to, co bylo v příběhu. Trnka mě bavil jen u některých knížek, u jiných rušil, Zahrada bez debat a pak Špalíček, tam jsem to milovala. Ale nelíbily se mi teda ilustrace u Aničky Skřítka a Slaměnýho Huberta a u Alenky v Říši divů jsem taky ještě nenašla ilustraci, která by ji vystihovala, jestli to vůbec jde :-)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    jj, rozděluje.. já ji mám ráda, je mi blízká ta absurdní stylizace kombinující Japonsko s Ladou :)) A třeba zas nemám ráda toho Borna (grafický coming out), beru ho jen coby grafického otce Macha a Šebestové a jinak mě hrozně vytáčí, jaké do těch ilustrací dává obsahy (postavy se zvířaty na ramenou,..) a jeho ilu pro dospělé mi přijdou vyloženě slizké..

    vím že děti nemají rády Trnku, je pro ně nejasnej a zneklidňující (ovšem třeba moje děti milujou ilustrace k Zahradě) a dospělí ho žerou (zejména profesí postižení jako já). Což se dá říct i obecně, děti nejčastěji odmítají nejasné příliš umělecky rozmlžené věci a pak naopak realistické pojetí bez idealizace zejména tváří (princezny prostě musí být krásné a ne mít realistické vrásky kolem pusy)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    FUNTL: Mně zase vždycky ty její špičaté bradičky a obří oči naháněly strach. :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    FUNTL: koukam, ze Zmatlikova rozdeluje ctenare :) No, mne ty jeji ilustrace prisly vzdycky takovy dost detinsky, ze vlastne docela dobrym kniham dodava raz, ze jsou pro trilete holcicky. ALe vidim, ze to je mozna minoritni nazor, tak nic, no :)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FUNTL: zrovna Zmatlíkovou jsem měla ráda jako dítě a její ilustrace dětských knížek se mi líbí i teď :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    FUNTL: ty bláho Zmatlíkovou a hlavně její Děti z Bullerbynu úplně miluju
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    FUNTL: jak to myslis, ze ma Zmatlikova nezdarile ilustrace?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    NONOBODY: cokoli co dělala Zmatlíková? Namátkou Děti z Bullerbynu...
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    KAIRRA: to by bylo fajn. díky.

    pokud někoho ještě něco napadá, tak sem s tím, nebo do pošty
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    KAIRRA: ha, to by mohlo být ono!
    spíš osobní...:)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: jinak můžu doma ještě kouknout, ale knížky kupuju hodně podle ilustrací, takže toho asi moc nenajdu ;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: já vím že je to rouhání, Born je nedotknutelnej.. ale prostě mi to k tomu nesedi
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    NONOBODY: to vím naprosto přesně, i když je to dost otázkou osobního vkusu. Nejvíc mě serou ilustrace Pipi dlouhé punčochy, staré i nové. Takovej promrhanej potenciál!
    (copak, školní úkol? ;)
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Je asi OT, ale potřebuju poradit:
    Napadá Vás klasická/oblíbená knížka pro děti, ke které by bylo dobré udělat ilustrace a ještě žádné nemá, nebo je má, ale nezdařilé?
    Díky za tipy.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    PORAĎTE PROSÍM
    6.3. chystám předčítání dětem, Večer s H. Ch. Andersenem, chtěla bych začít s "Císařovy nové šaty", chtěla bych koupit nejlépe velkou knihu, aby se daly dětem případně ukázat ilustrace, i když je asi nejprve nechám kreslit dle fantazie, ale koukala jsem, že publikací je víc, a žádná mě zatím nenadchla, nemáte někdo TIP?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam