• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PISKVOR: Tak to mě Foglarovky bavily velmi, Verne ne, Mayovky jen Vinetou, Dva divochy jsem milovala. A Hobit.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PISKVOR: on se imho hlavně hodně mění vhodný věk pro čtené. Dítě přečetlo rychlé šípy v první třídě a bylo to tak akorát. Pána prstenů četl ve druhé.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BALAENA: Upřímně řečeno, verneovky mě v dětství minuly taky - napřed jsem ve 20000 m.p.m. začal skákat technické specifikace, pak infodumpy, pak fyzikální experimenty - a pak už tam toho moc nezbylo. Verne může být stokrát praotcem sci-fi, ale jeho čtivost se medle přeceňuje. (Otec si obdobně stěžuje, že dnešní skauti neznají Rychlých Šípů - kdybych se k Foglarovi nebyl dostal přes Kometu+Saudka, asi by mě sám o sově nebyl zaujal)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GIOMIKY: moje dítě čte i telefonní seznam, hlavně že to má dost písmenek, ale tři jistoty mého dětství ho naprosto minuly, a jak jsem si dělala sondu u rodičů ve třídě, nestál o to ani nikdo ze spolužáků: mayovky, verneovky a Dva divoši
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    BEBERA:
    TRISSIE:
    Já s Ransomem začal trochu později, myslím cca v 10-11 letech (a hrozně mě to bavilo). Když už, tak bych asi začal od začátku, tedy ne Trosečníky z Vlaštovky, ale Bojem o ostrov.
    Mayovky jsem taky četl dřív, myslím taky tak v druhé třídě. Trochu se bojím, jestli je to dnes čitelné, tuhle jsem namátkou otevřel Vinnetoua a přišlo mi to takové řídké - to co by se dalo říct dvěma větama řeší Sam Hawkens na dvou stranách. Ale slečna nechce idniány, takže stejně nic:)
    Nedovedu si představit, jak by ji v současném nastavení mohly bavit Verneovky.

    Ad moje tipy - no, já souhlasím s Gormiem. Můj starší syn je akorát osmiletý. Také četl Poseroutku, Beast Quest (je to taková úplně elementární fantasy, nic objevného, ale rozhodně to neurazí, má to i ještě větší písmenka, takse jim to dobře čte), teď přešel na toho Hraničáře, což ho dost baví. Ještě ho bavil Frankův kouzelný fotbal a knížky od Guy Basse - Záplaťák, ale hlavně Filín Fidla, to je zábavný. A samozřejmě komiksy - Kůstka, ale i ty Rychlé šípy...jistě toho bylo víc, tohle jen v rychlosti..
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BEBERA: Neni uz dost velka na Verneovky?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: Taky jsem ve druhé hltala Mayovky. Včera jsem té holčičce (je také ve druhé třídě) líčila, jak ty knížky byly napínavé, zmínila jsem indiány a už obracela oči v sloup... :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BEBERA: Ransomovky jsem stoprocentně četla ve třetí třídě (pamatuju si to, protože nám je začala číst paní učitelka v družině na pokračování a já samozřejmě nemohla čekat, jak to dopadne, tak jsem si je honem pořídila z knihovny).
    Ve druhé jsem ujížděla na Mayovkách.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PIPIN: Já je stejně nejspíš znovu rychle přečtu sama, abych si udělala/obnovila obrázek, než jí je předložím, aby to byla tutovka :) A máš nějaký další tip?
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    BEBERA: Já bych s Ransomem asi ještě pár let počkal..
    Sawyer mi už jako klukovi připadal jako děsná nuda.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: tady v tomhle případě jsem se jako malá bála o toho pejska, je tam taková pasáž, jak zloději kluky zavřou do jedné místnosti a pejsek je v jiný a slyší ho naříkat, ale samozřejmě to dobře skončí. Je fakt, že já předtím četla Stínadla se bouří, kde to unesený pejsek Bublina nakonec nepřežije, tak už jsem bála, že to bude taky tak.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: Astrid Lindgrenová je strašidelná?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: Ale je to i dost strašidelný a rozhodně nejde přečíst jednu kapitolu před spaním:)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Ferno ohnivý drak je v knihovně rozpůjčovaný, asi to děti fakt bere :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GIOMIKY: A Foglarovky, ano!
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Moc děkuju všem, myslím, že tipů mám dost, vypůjčím pár knížek v knihovně a to by bylo, aby se děvče nenadchlo!

    SANCHA: Toma Sawyera bych mohla zkusit, je tam všechno, co děti chtějí zažívat. Mám pocit, že jsem ho ale četla až jako starší, i když se možná ke mně prostě jen dostal později... Pipi čteme teď s kluky 3 a 5 let a myslím, že to je tak přiměřený věk...
    MARKYSHA: To vypadá skvěle, půjčím to i našim klukům, parta dětí vers. zloději, budou nadšení :)
    TRISSIE: Harryho mají, četla jim ho máma. Je to super knížka, ale bojím se, že by se tím ta holka sama zatím opravdu moc neprokousala, jak píše Gormie. Přesně na ty Ransomovy knížky, konkrétně Trosečníky z Vlaštovky, jsem celou dobu myslela, jen jsem si nemohla vzpomenout :) Podívám se v knihovně, jak jsou tlusté, jestli by to dala.
    LADAVAZA: Děti z Bullerbynu jsem jako dítě nikdy nečetla, vždycky mě na první pohled odpudily ilustrace Heleny Zmatlíkové, přečetla jsem to až jako dospělá, když jsem to přinesla pro kluky, a překvapilo mě, že to vůbec není špatná knížka. Ronju znám jen jako film, mrknu se na ni.
    GORMIE: Beast Quest vůbec neznám, píšu si Adam Blade - Ferno ohnivý drak, to jsem zvědavá, jaké to bude, co teď děti čtou...Díky. Poseroutku taky tuším četli v rámci čtení se starším synem.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BEBERA: Treba by ji zaujali Stare Recke baje a povesti, Foglarovky a nebo Pribehy na ktere svitilo slunce.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAGGIE: i sám Lewis posléze přiznal, že to nevyřešil úplně dobře... OK, beru, že do Narnie se s ostatními nevrátila, ale jenom kvůli tomu, že se zajímala o ženské věci, jako jsou nylonky a rtěnka?
    Tuhle myšlenku holkám podsouvat v jinak skvělém příběhu nechci.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    TRISSIE: nic bych nepřeskakovala - dalo se o všem tak hezky následně s dětmi debatovat!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAGGIE: jen asi přeskočím tu část s "Problem of Susan", protože to mi přišlo vůči Zuzaně dost nefér.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam