• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    HYPERION: Cha, to jsem zvědavá. Mlýn na mumie mi připadal fakt hodně, hodně zlej a Mrkev ho vcucla pod zem za mě taky nic moc.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    Někde před rokem jsme se tu bavili o komiksové Kytici a vida, on někdo vyrábí další:
    Hithit - Komiksová Kytice od Českého Grimma
    https://www.hithit.com/cs/project/2914/komiksova-kytice-od-ceskeho-grimma

    Opět si neodpustili různé stylizace, takže například polednice bude zřejmě robot, atd. Těžko se to dá dopředu hodnotit, ale vypadá to profesionálněji, než ta stará, kde byly některé balady dost slabě zpracované. Každopádně jsem zvědavý, jak to dopadne.
    (stará je tahle: http://www.kosmas.cz/knihy/129194/kytice-komiks/)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Už jste četli pohádku, jejiž hlavní hrdinka vůbec není? Teď máte možnost. Nová artová kniha spisovatele Petra Stančíka (cena Magnesia Litera za román Mlýn na mumie) a výtvarnice Toy Box (Zlatá stuha za komiks Moje kniha Vinnetou) vypráví napínavý příběh osamělé díry, která v gastrokosmu jedné kuchyně hledá planetu, na které žijí její kamarádky. Kniha je výjimečná i tím, že do ní bude provrtaná opravdová díra, skrze níž můžete třeba vyfukovat bubliny, nebo pít limonádu brčkem. Text doprovodí 40 krásných celostránkových ilustrací, takže na své si přijdou i děti, které ještě nedovedou číst. Teď máte možnost pomoci této unikátní knize na svět a vydat se s ní na dobrodružnou cestu plnou fantazie a vůně čerstvě umleté kávy.

    Petr Stančík & Toy Box: O díře z trychtýře - Katalyzator.cz
    http://www.katalyzator.cz/projekt/77-petr-stancik-toy-box-o-dire-z-trychtyre
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    btw. dneska jsme s dcerou (2,75) narazily na téma, proč kluci nemůžou mít děti, vytáhla jsem na pomoc Poklad malé Lilith a mělo to úspěch
    Poklad malé Lilith
    http://pokladcesky.blog.cz/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    FIFI: hurá :-)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Ahoj, sháním nějakou pěkně malovanou knížku o Vánocích, Ježíškovi.. případně i o Mikuláši, poradíte nějakou? Děkuji
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    dalsi podzimni radost



    Hravouka - teaser 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=TBZikzHcHZc
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    GORMIE: tak to je dobrý, šest mu bude za chvíli, díky
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    SINSEMILLA: Asi tak od šesti let
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    GORMIE: díky, to vypadá pěkně, pro jak staré děti ty úkoly asi tak jsou?
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    SINSEMILLA: Dobrodružství Rychlé Veverky 3: Bludiště. U nás slavily úspěch všechny díly, ale úkoly jsou jen v trojce.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ještě se zeptám, měli jsme teď z knihovny knížku léto s dinosaury, ilustrace nic moc, příběh takový celkem banální a o všedních věcech, nicméně knížka byla hitem, protože se tak v průběhu objevovaly úkoly na plnění. něco najít na obrázku, seřadit, jak jdou události za sebou pomocí obrázků, najít cestu a podoobně. nemáte tipy na nějaké knížky s úkoly? i když jsme četli tu šmalcovu abecedu, tak ho ty úkoly bavily právě
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ATUARFIK: :) no jo, když píšu z mobilu, tak tu diakritiku popravě neřeším a někde se sama doplní. jindy ne
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SINSEMILLA: Už od večera koukám, kde se v Mumincích objevila morová nákaza, teď mi to došlo.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ALDEMIK: Moc dekuju za rozbor! A i ostatním za názory. Koukám, ze jsme to vzali trochu za spatny konec a tatínka a moře jsme si měli nechat na pozdeji. Knihovník nam prave tvrdil, ze je to hned druhy díl a ja mu verila
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ALDEMIK: ANNAWA: Děkuji za zjištění, že neznám ani zdaleka všechny muminkovské knížky! Musím doplnit...

    U nás teď je docela úspěšné Uprostřed hlubokých lesů ( http://www.databazeknih.cz/knihy/uprostred-hlubokych-lesu-a-mezi-indiany-46355 ). Já to jako malá milovala, v ČJ vyšly 3 díly z celkových asi 9. Teď v dospělosti jsem si dočítala zbytek v AJ, a celkem chápu, že už tu další díly nevyšly. Ale je to škoda. Fakt hezky je tam vykresleno, jak se vidění světa s dospíváním komplikuje a prohlubuje. Jen už to pak nejsou ty milé knížky pro děti, jako první díly.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SINSEMILLA: Ehm, trocha mumínkologie:
    První knihy (hlavně Cesta za tatínkem) jsou spíš příběhově roztříštěné a stojí na jednotlivých scénkách s postavama, jako pro mrňavky dobrý, ale dospělý si to zas tak neužije. Víc propojovat a vybarvovat se to začíná v Čarodějově klobouku a Bláznivém létu, pořád jsou to takové hihi haha příběhy, byť už víc propojené, dobře vybarvené charaktery a tak. Lehce z toho vybočují Tatínkova dobrodružství, což si užijí skrze tatínkovu stylizaci do velkého dobrodruha i starší děti (ne, že by ta knížka byla pro starší, spíš je pro širší publikum, najdou si tam něco různé věkové skupiny). Tatínkova dobrodružství si vlastně ankonec nejsem jistá, jestli jsou česky, možná jen jako přepracovaná verze Tatínek píše paměti, kde je to ještě výraznější.
    Zlomová kniha je Čarovná zima - rozhodně nejoceňovanější z celé série. Kromě jednotlivých skečů s postavami, plynulého příběhu a tak to přestává být ploché, Morana získává osobnost a není jen strašidlo, jsou tam věci, co jdou do hloubky - a přitom snadno uchopitelné i pro malé děti.
    Kometu si popravdě nepamatuju, musela bych si ji přečíst znova, ale měla jsem z ní dojem nějaké roztříštěnosti... už moc nevím.
    Tatínek a moře a ještě víc Pozdě v listopadu už jsou trochu jinde, takové hlubší a teskné, pro začátek bych je určitě nevolila. Přijdou mi tak pro druháky/třeťáky nebo pro speciální povahy... jsou takové víc psychologické, uzavírají se tam některé příběhy (Mumínek a Morana) a jsou naprosto výborné, ale na začátek to není.

    Pak je česky ještě Neviditelné dítě a jiné příběhy - tam je to různě namíchané. Něco je spíš jako první knihy, něco má vážnější téma (příběh o posledním drakovi na světě, kdy Mumínek a Šňupálek najdou draka, který ale adoptuje Šňupálka a ničí to jejich přátelství... nebo o Bambulovi a zábavním parku, namátkou...), ale tím, že jsou to povídky, to je lehčí než poslední z knížek...

    Jinak Mumínci jsou hrozně super (z mého pohledu) v pojetí zla - celé to stojí na událostech a různosti charakterů, nic jako zlo/někdo zlý v tom světě není a stejně tam je vystavěná spousta vážných konfliktů. Zpočátku se jako potenciálně zlá jeví Morana, ale vlastně nikomu taky nic nedělá, jen se jí bojí a je záhadná... od Čarovné zimy je ale spíš takové osamělé prokleté stvoření, které se vlastně nemůže k nikomu přiblížit, ani k ničemu teplému, protože pod ní hned všechno zamrzne... Každá z těch postav je nějaká, Malá Mia je sice hrozně hubatá držka atp. ale všichni jsou v podstatě a svým způsobem hodní... to je hodně zajímavé a hodně výjimečné (a pro mě dost zásadní. Nemusí se u toho jít do psychologických hlubin, ale nesnáším takové to laciné dobro proti zlu a nemůžu to odpustit třeba Žáčkovi nebo Dahlovi, ktarého tak taky vnímám. U klasických pohádek mi to z nějakého důvodu nevadí, tam to vnímám jako symbolické...) - a Tove se naprosto skvěle daří tohle vůbec nemít.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: první j cetli taky Cesta za tatinkem, pak Kometu a Carodejuv klobouk, teď se chystáme na Tatínek píše pameti. Pak Bláznivé léto a Carovnou zimu. Jedu to podle pořadí na wiki, tedy podle roku vydání.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SINSEMILLA: tatinek a more je v podstate posledni. rozhodne to neni druhy dil. jako, ja ji mam nejradsi, ale je to spis literatura pro dospele imho :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam