• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SINSEMILLA: Ehm, trocha mumínkologie:
    První knihy (hlavně Cesta za tatínkem) jsou spíš příběhově roztříštěné a stojí na jednotlivých scénkách s postavama, jako pro mrňavky dobrý, ale dospělý si to zas tak neužije. Víc propojovat a vybarvovat se to začíná v Čarodějově klobouku a Bláznivém létu, pořád jsou to takové hihi haha příběhy, byť už víc propojené, dobře vybarvené charaktery a tak. Lehce z toho vybočují Tatínkova dobrodružství, což si užijí skrze tatínkovu stylizaci do velkého dobrodruha i starší děti (ne, že by ta knížka byla pro starší, spíš je pro širší publikum, najdou si tam něco různé věkové skupiny). Tatínkova dobrodružství si vlastně ankonec nejsem jistá, jestli jsou česky, možná jen jako přepracovaná verze Tatínek píše paměti, kde je to ještě výraznější.
    Zlomová kniha je Čarovná zima - rozhodně nejoceňovanější z celé série. Kromě jednotlivých skečů s postavami, plynulého příběhu a tak to přestává být ploché, Morana získává osobnost a není jen strašidlo, jsou tam věci, co jdou do hloubky - a přitom snadno uchopitelné i pro malé děti.
    Kometu si popravdě nepamatuju, musela bych si ji přečíst znova, ale měla jsem z ní dojem nějaké roztříštěnosti... už moc nevím.
    Tatínek a moře a ještě víc Pozdě v listopadu už jsou trochu jinde, takové hlubší a teskné, pro začátek bych je určitě nevolila. Přijdou mi tak pro druháky/třeťáky nebo pro speciální povahy... jsou takové víc psychologické, uzavírají se tam některé příběhy (Mumínek a Morana) a jsou naprosto výborné, ale na začátek to není.

    Pak je česky ještě Neviditelné dítě a jiné příběhy - tam je to různě namíchané. Něco je spíš jako první knihy, něco má vážnější téma (příběh o posledním drakovi na světě, kdy Mumínek a Šňupálek najdou draka, který ale adoptuje Šňupálka a ničí to jejich přátelství... nebo o Bambulovi a zábavním parku, namátkou...), ale tím, že jsou to povídky, to je lehčí než poslední z knížek...

    Jinak Mumínci jsou hrozně super (z mého pohledu) v pojetí zla - celé to stojí na událostech a různosti charakterů, nic jako zlo/někdo zlý v tom světě není a stejně tam je vystavěná spousta vážných konfliktů. Zpočátku se jako potenciálně zlá jeví Morana, ale vlastně nikomu taky nic nedělá, jen se jí bojí a je záhadná... od Čarovné zimy je ale spíš takové osamělé prokleté stvoření, které se vlastně nemůže k nikomu přiblížit, ani k ničemu teplému, protože pod ní hned všechno zamrzne... Každá z těch postav je nějaká, Malá Mia je sice hrozně hubatá držka atp. ale všichni jsou v podstatě a svým způsobem hodní... to je hodně zajímavé a hodně výjimečné (a pro mě dost zásadní. Nemusí se u toho jít do psychologických hlubin, ale nesnáším takové to laciné dobro proti zlu a nemůžu to odpustit třeba Žáčkovi nebo Dahlovi, ktarého tak taky vnímám. U klasických pohádek mi to z nějakého důvodu nevadí, tam to vnímám jako symbolické...) - a Tove se naprosto skvěle daří tohle vůbec nemít.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: první j cetli taky Cesta za tatinkem, pak Kometu a Carodejuv klobouk, teď se chystáme na Tatínek píše pameti. Pak Bláznivé léto a Carovnou zimu. Jedu to podle pořadí na wiki, tedy podle roku vydání.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SINSEMILLA: tatinek a more je v podstate posledni. rozhodne to neni druhy dil. jako, ja ji mam nejradsi, ale je to spis literatura pro dospele imho :-)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    U nás frčí skřítek Medovníček.
    Líbí se to docela i mně, je to mírně naučné a celkem příjemně se to čte. Jen mě strašně vadí pravopisné chyby, ty v dětských knížkách fakt nedávám!
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    U nás teď boduje Fantastický pan lišák od Dahla, jako film taky, jako kniha snad i víc. A má to příjemně krátké kapitoly - na večerní čtení ideální :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANNAWA: A ktery díly uz jste četli? My jsme četli tu první a ta byla super, jak tam cestuji a najdou ztraceného tatínka. Pak jsme si půjčili druhy díl neco s morem a to jsem po par stránkach vzdala, prislo mi to nějaký divny, ale je fakt, ze jsme tomu nedali moc sanci
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    U nás slaví velký, ale fakt velký úspěch Muminci. Za chvíli jedeme do knihovny pro další díl.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Prave ctene Diamantovoz sekeru (pohadky z Pobalti) s nemalym uspechem

    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    LADY_MYSKA: jé, tu máme ve starším vydání ještě po mně, ta tu celkem frčí, ale dneska jsem ji zabavila, protože se utrhla vazba.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    máte tip na hezký obrázkový atlas zvířat?
    (děti mám 1-3 roky, ale nemusí to být nutně úplně pro nejmenší prťata)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: amazon.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNAWA: a kde to nakupuješ v aj?
    LADY_MYSKA: povíš kam dáváš děti na tábor? nebo je to celoroční činnost?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Aleksandra a Daniel Mizielińští: Mapy (trailer)
    https://www.youtube.com/watch?v=RMcYxI7AItM
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Tak jsme se divala, ze Maps maji vyjit v nakladatelstvi Host a to uz 19.9.2016
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    LADY_MYSKA: zrovna jsem chtěla začít pátrat po něčem podobném, tak dík za tip. Čím jsou tyhle Mapy tak skvělé, že stojí za to si počkat? :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    dalsi objevena knizka, ktera vychazi okolo 22.9.2016

    Jde sem lesem | Nakladatelství Portál
    http://obchod.portal.cz/jde-sem-lesem/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LADY_MYSKA: my knížky jedeme pořád taky, naštěstí o to od nich neodradilo. Toho jsem se bála. Ale on si to pouští v autě nebo když není třeba čas číst, protože dělám večeři nebo něco řeším s kojencem a on už neví, co by. Pak si ty z věci z toho hledáme jinde. A potěšilo mě, že to, co se z knížky naučil, umí použít, nemá to jen nabiflované. A ještě mě z toho s oblibou zkouší.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ANNAWA: to je to, proc porad vaham, jestli jo - pac ja radeji knizky, ale verim, ze pro cilovku super.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LADY_MYSKA: Albi, dostali jsme, jinak bych to nekoupila, přišlo by mi to asi drahý, ale Bart to miluje a teď, když to vypadalo, že ji ztratil, už bych určitě další koupila. U nás veliké využití a knížek přibývá. K svátku si přál a dostal Atlas světa. Pak má Svět zvířat, Českou republiku a ANgličtinu, plus puzzle náš stát, které dostal, a Hry do auta, ta je teda slabší, i když ji má taky rád.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam