• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    na tohle jsem zvedava
    Jaro, Léto, Podzim a Zima v kostce - Rotraut Susanne Bernerová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/248640/jaro-leto-podzim-a-zima-v-kostce/
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    JANISKA: Díky a info! Jo, Snížek bez oka mě lehce děsil i jen zmíněný v Nejlepší pro všechny...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Ehm a trochu zle se mi udělalo při popisu, kdy se Snížek vrací domů bez oka, ale já jsem zrovna na zranění očí extrémně citlivá, na Andaluského psa se nedokážu dívat ani v devětadvaceti letech.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ANNNA: Teď z hlavy si vybavím, že tam jsou nějaká označení jako "dement" (jedna z postav je postižená) a pak asi jednou něco jako "do prdele". Ty vulgarismy rozhodně nejsou nijak časté a jsou podle mě užity ústrojně.
    Smrt Snížka a pohřeb jsou líčeny podle mě docela decentně, akorát si postava v jednu chvíli říká něco jako že je fajn, že se nikde okolo neválejí vyhřezlá střeva, to mi malinko zatrnulo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    JANISKA: Díky moc!

    Můžu se zeptat, jak hardcore vulgarismy tam jsou? Prdele a hovna bohužel nepřekvapí, ale zase nějak zásadněji bych je nerada obohacovala ;) Jak drsně a barvitě je podáno zranění a smrt Snížka?

    Myslím na naší šestileťandu, která zvádne ledasco, leží doma se zápalem plic a materiál i rodičovské síly dochází :/ Zní to načteno moc hezky a je to k poslechu jen asi týden!
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ANNNA: Děj lze podle mě sledovat celkem bez problémů (ono to je přece jen míň psychologizující než Nejlepší pro všechny a nerozvíjí to zdaleka všechny linky tak do detailu), ale formálně je to klasická Soukupová: hodně vnitřního monologu a v těch monolozích brutálně dlouhý věty (v jednou souvětí jsem jich napočítala tuším sedmnáct :)). I tak mi to ale připadá čtivý. Já si to četla sama pro sebe, ale tříletou dceru zaujal obal a kus knížky si ode mě se zájmem poslechla. Ale já jsem ve věcech čtení pro děti hodně liberální, vzhledem k tomu, že knížka obsahuje třeba i vulgarismy, by ji asi většina rodičů četla až tak těm osmileťákům a vejš.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANNNA: muj odhad je, ze pro stejne staré děti, jako je hlavní hrdina? Takže osm az deset.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Na Českém rozhlase Junior je teď jako četba na pokračování Kdo zabil Snížka od Soukupové. Máte někdo přečteno? Pro jaký věk byste to viděli?

    Nemám moc kapacitu si to poslechnout předem, podle prvních pár minut to zní fajn, ale co jsem četla partnerskou dospěláckou knihu, tak děj nebude nebude úplně jednoduchý...

    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAGGIE: pardon za chyby v diakritice, píšu na mobilu
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    nejhorší je tlačit do čtení a jeste vlastně možná horší je nutnost psát si čtenářský deník - to pro mne bylo takové psycho, že jsem čtení úplně nesnášela, teď čtu ráda

    a jinak ja jsem jako dítě nerada četla, protože knihy, co jsem "měla přečíst" měly tak hustě uspořádaný text, že než jsem přečetla stránku, připadalo mi to jako věčnost.. za mne super knížky o o pejskovi Brunovi a vidím to u našich dětí, že to cítí stejně jako ja kdysi - "mami, přečetl(a) jsem už N stránek!", přitom ve skutečnosti by to bylo v běžně rozloženém textu třeba "jen" půl strany
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: mame miliony knih o železnicích všeho druhu. Ale matka, tedy ja, by rada, aby četl i neco souvislejsiho a vydržel u toho.

    S angličtinou je tedy tvůj chlapec dobrej:-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---

    ANNAWA: tak číst trasy vlaků je taky čtení. Syn teď 2 hodiny sám čekal na chodbě,až dorazím domů,vybil se mu mobil,takže nemohl hrát. Ještě jsem mu stihla říct,ať si zajde koupit časopis,aby se nenudil. A šel? Nešel. Radši si dvě hodiny sám pokopával mičudou a nudil se,než aby si přečetl komiks...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: tak ať čte trasy vlaků, to je taky čtení, ne? Případně mu pořiď nějakého železničního průvodce :-)

    jinak náš prvňák, jak se zbláznil do pokémonů, tak se rozhodl, že se naučí číst ty texty na kartičkám. A tím nemyslím jen názvy karet (které jsou plné takových hezkých písmenek, jako malé q a tak podobně), ale i ty texty, co která ta potvora umí. Které jsou v angličtině. Po celém domě jsou papírky, kam si píše, jak má ta anglická slova vyslovovat (když jsem na to narazila prvně, považovala jsem to za nějakou šifru, protože tam byly poznámky jako "E + E = I", "S + H = Š" a tak dále), a dožaduje se vysvětlování gramatiky.
    Na to, že dva týdny zpátky jsem na dotaz učitelky musela popravdě odpovědět, že doma teda nečte, jen to, co mají v domácích úkolech (EMA MÁ MASO atd), docela změna :-)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Znáte knihu Víš, kde jsou děti stromů? Vykoukla na mě v reklamním emailu a zdá se mi, že by se mohla líbit jednomu ze synů. Máte ji někdo? Pro jak velké děti asi je?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANNAWA: Kamarádka synovi rozečetla nějakou knihu (tuším Stínadla) a v nejnapínavějším okamžiku přestala, vymlouvala se, že nemá čas a syn to nevydržel a musel si to dočíst sám. Ne že by se z něj stal knihomol, ale jakžtakž si čte.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: neco mi říká, ze to taky nebude fungovat :-(
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BEBERA: ja jim ctu denně furt, Josefíne jsou tri, B sedm a je teda v první, ale úrovní čtení by zvládl v podstate normální knihy. Nic. To radši bude do zblnuti číst trasy vlaků.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANNAWA: Nemám žádný trik,nic. Je to absolutně marné. Nechytil se vůbec na nic (8 let, 3.třída). Ani na dobrodružné knížky,ani na Poseroutku, ani na komiksy,ani na "čtu dětem každý večer,až plynně přejdou do čtení každý večer samy". Jediné,co je teď ochoten jakž takž číst,jsou komiksy stylem "jedna bublina já,jedna ty"... A nejhorší je,že mladší po počátečním nadšení z rozšifrování písmen pomalu přechází do stejného módu - když vidí větu o víc než třech slovech,tak ječí,že to je strašně dlouhé,že to číst nebude...
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    ANNAWA: Dal bych tomu čas, ono to nejde lámat přes koleno.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNAWA: rozkoukat filmy / rozposlouchat audioknihy nějaké série, která tak ještě nevyšla celá?

    představa: vyšly zatím čtyři filmy Harryho Pottera (ok, možná je to pro větší, ale mě teď nic jiného rychle nenapadá, ještě nemám dopitý kafe. a ano, vím, že toho už natočili celýho). dítě všechny vidělo. pokud chce vědět, jak to bylo dál, buď si počká půldruhého roku na další díl, nebo sáhne po knize a ví to dřív
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam