• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JANISKA: to si pamatuju, že nám učitelka na češtinu o literatuře taky četla a bylo to skvělé a nevím, jak u spolužáků, ale u mně to opravdu vzbuzovalo touhu si tu knížku přečíst ještě jednou sama.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MARKYSHA: Kamarádka během minulého školního žila v Británii, spolupracovala tam s několika základními školami a prý tam učitelky běžně předčítají až do konce prvního stupně a totéž doporučují rodičům. Neznamená to, že děti samy číst nemají, ale klade se důraz na to, aby děti měly možnost užít si čtení i na pozici posluchačů. Byla docela překvapená, když se přestěhovali do Čech, a zjistila, že tady třeba jejich škola pracuje s takovým tím tradičním "kolečkem", kdy se střídají jen žáci při hlasitém čtení. A mají hodně málo času jak na tiché čtení, tak na poslech.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    JANISKA: jen premyslim, jak muze byt kniha roku knizka, co vysla pred par tydny. Jako by bylo silnejsi jmeno, nez knizka
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JANISKA: a když píšeš v Čechách, jinde je to do kolika let?
    BARBORABRAMBORA
    BARBORABRAMBORA --- ---
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: V tomhle věku měly dcery rády z "úvahovek" např. Astrid Desbordes (Co mi řekl táta, Mám tě ráda...), z poezie Tetovanou tetu Daniely Fischerový nebo Šmalcovu Abecedu, z bilderbuchů sérii o holubovi (Don't let the pigeon drive the bus! - není to česky, ale požadavky na angličtinu jsou dost minimální :)), z nonfiction Hravouku, z prózy už docela frčela Trnkova Zahrada nebo Děti z Bullerbynu... Zkus kdyžtak upřesnit aspoň žánr :)

    GHOSTDOG: Vydržte, v Čechách je dost specifická tradice to předčítání relativně brzy utínat, ale v deseti letech podle mě fakt ještě mohou být ty sociální bonusy i bonusy pro zvyšování gramotnosti dítěte, velké (dítě se nepotřebuje učit jen mechaniku čtení, ale stejně důležitý je osvojit si různý literární konvence, získat vztah ke knížkám jako něčemu, co ti přináší rozkoš... a to jde občas líp tehdy, když můžeš dát tu mechaniku na okamžik stranou)
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    GHOSTDOG: Jenže on, podle mě, tohle právě uměl přesně trefit - že v knihách razí svoje zásady, aniž by z toho děti měly pocit, že je nějak prvoplánově vychovává. V tom je jeho kouzlo.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    moc díky všem za názory. asi ještě chvíli vydržíme...je pravda, že mě to baví, ať už čteme něco nového nebo knížky co jsem četla v dětství. třeba foglar mi přijde po letech trochu úsměvny svým "mirekdusinovstvim" a fascinuje mě, že mu to "zere" i dnešní dítě z éry youtuberu.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: to nespecifikování úplně chápu, to nebyla kritika, mě fascinuje, jak vždycky někdo s něčím trefným přijde!
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    GHOSTDOG: Synovi je taky 10, čte už i sám, ale stále čtu jeho mladším bratrům a on chodí taky poslouchat. A to i knížky, které už zná. A když dočteme, jde do svojí postele a čte si ještě chvíli sám.
    Chtěla jsem, aby bráchům četl on. To bohužel neprošlo, protože nečte tak dobře, aby to bráchy bavilo poslouchat. Ale věřím, že dojde i na to.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GHOSTDOG: starším synům asi do devíti? Pak už si prostě četli sami a byli s tím v pohodě, třetímu je osm a půl a čte sice skvěle, ale má určité problémy s očima, kvůli nimž je pro něj čtení namáhavé, takže to nevydrží dělat dlouho, čili počítám s tím, že to ještě potrvá, ostatně máme ještě čtyřletou, často jim čteme zároveň.
    Rozhodně nemyslím, že by to zpomalovalo rozvoj záliby ve čtení, pokud to dítě nemá jiný problémy.

    Prašinu chystám k vánocům, oba díly :-))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Mozno to citanie berie ako spolocne straveny cas a boji sa ze by o neho prisiel ked si zacne citat sam
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    GHOSTDOG: Dětem čteme od malička a neřekl bych, že by se to projevilo, jak píšeš. Ještě bych počkal. V tomhle věku to pro ně pořád může být spíš dřina, než zábava. Ale jak se pak ještě trochu zlepší, tak už to jde samo.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    Můžu neknizkovy dotaz? do kolika jste dětem četli? Synovi je 10 (a kus) a čteme mu každý večer (střídavě s mužem), ale zdá se mi, že je díky tomu línější číst sám.

    ke knížkám z poslední doby:
    Záhada plachetnice Liberty: detektivka pro děti, docela napínavé, zajímavé prostředí, kde se odehrává. Záhada plachetnice Liberty https://g.co/kgs/nScyWi
    Bajky z divokých vajec: ztrestene jako Monty Python, ale není to ani pro malé ani pro větší....je tam hodne tezkych slov, ale ty zvířátka jsou zase moc dětske. https://www.databazeknih.cz/knihy/bajky-z-divokych-vajec-294542


    a vyšla druhá Prasina (ale to asi vite;-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Knizka a Barvy tiez citame stale dokola, vobec take knizky ktore dieta zapajaju do pribehu tym ze ma poklepat alebo tlesknut a pod. su popularne
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: u nás měla velký úspěch knížka Domov od Carson Ellisove. Moc pěkné ilustrace, spousta věcí k povídání. A jako bonus se to líbilo i nám dospělým. Synovi jsou dva a čtvrt. Měli jsme právě z knihovny a myslím, že to domů snad i koupím.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: mrkni na Herve Tullet - Knížka nebo Barvy nebo... u nás to mělo dost úspěch
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    SEBIEN: nakupuji i v antikvariátu a půjčuji si knihy od kamarádek nebo v rodině. Dík za tip, knihovna super, take už mě to napadlo, ještě jsem to nerealizova. Na Vánoce bych si však přála něco nového pro syna. A nespecofikovala jsem to, protože nevím, co hledám.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Mně vždycky u těchle dotazů napadá něco jako "...toho je tolik!! To se nedá vybrat!!" A tady vždycky někdo něco vybalí, a dobrýho, sama odsud čerpám, nicméně - za mě knihovna! Geniální instituce, minimálně pražská je super, jak se to tam točí a jsou tam i aktuální věci - dítě něco vykrámuje, já něco najdu, mám představu, co všechno existuje, co dítě zaujalo, co se osvědčilo a pak se třeba podle toho dá hledat dál. Vůbec v tomhle věku mi přišlo, že těch pár týdnů půjčení stačí, že pak můžu s klidem vrátit a půjčit zas něco jinýho. Ostatně i ted, děti 6 a 4, já bych nakupovala a nakupovala, protože těch krásných věcí je mraky, a pak to půjčíme v knihovně a někdy jo, někdy je to super, ale někdy odezva minimální, a zas objevíme něco, o čem jsem neslyšela a je to skvělý.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, doporučíte nějakou zajímavou knihu pro 2,5 chlapce. (jaro, leto , pod, zim, noc máme, rok ve všem taky)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GORMIE: Mně právě přišly "praštěné", ale míru střelenosti nerozporuju. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam