• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VOY: "zastaralá" mi přišla tak maximálně v tom,že tolik svobody současné děti pravděpodobně mít nebudou. Kluci teď poslouchají Boj o ostrov a tuhle mi říkali,jak těm dětem závidí,že mají ostrov,loďku a můžou si dělat,co chtějí...
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    VOY: ty jo, četla jsem to za poslední roky několikrát a vůbec si to nevybavim. Jako jo, Laser vymýšlí výpravy, ale ty holky jsou taky aktivní, nereagují jen na kluky. To, že hlídají mimino, protože chce být Anna ošetřovatelkou dětí a Olle kydá hnůj/dojí my taky nepřišlo stereotypní, právě pro to, že to chtěly zkusit samy. Tak jestliže si vybavis detaily, budu zvědavá.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    VOY: Mě by zajímaly ty konkrétní případy, protože se mi nezdá, že by tam něco takového bylo. Ale záleží samozřejmě na úhlu pohledu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VOY: to si musím doma přečíst.
    Lindgrenová byla docela pokroková a feministicky nebo spíš rovnoprávně smýšlející, na svoji dobu. Měla jsem pocit, že si ty postavy občas stěžovaly, že jako holky nemají dělat to či ono.

    Třeba Pipi nebo Ronja..
    VOY
    VOY --- ---
    GORMIE: Napriklad tam jsou dost tradicnim zpusobem rozdeleny role a holky nektery veci nedelaji proste proto, ze se nehodi, aby je holky delaly. Musel bych najit konkretni priklady, ale pamatuji si dobre, ze misty to bylo dost cringey. Nerikam, ze to deti nutne nejak poskodi nebo ze by se ta kniha mela zakazat (i kdyz pokud tomu dame cas nepochybuju, ze to prijde ;-)), ale jsou tam veci, ktery bych moc nechtel, aby moje deti internalizovali jako platnou spolecenskou normu. A faktem je, ze sestilety dite neni moc zvedavy na fotruv doprovodny komentar aktualizujici Deti z Bullerbyne pro rok 2021.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    VOY: Například?
    VOY
    VOY --- ---
    Jinak ty deti z Bullerybynu jsou fajn kniha a mam na ni dobry vzpominky z detstvi, ale dneska mi prijde, ze je v mnoha smerech hodne zastarala. Nekdy to vyzaduje doprovodny komentar proc nektery veci nejsou uplne tak jak se tam pise.
    VOY
    VOY --- ---
    Musim rict, ze Doktor Proktor ma u sestileteho velky uspech. Byl jsem skepticky, ale je to trefa.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vedla v klimafore sa bavili co to znamena BlackRock, ze udajne hrouda uhli, ale mne sa hned vybavila tato knizka

    Tajemství Černé skály | Albatrosmedia.cz
    https://www.albatrosmedia.cz/tituly/46992542/tajemstvi-cerne-skaly/
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    QUANTI: Hele, každej má nějaký talenty. Že se to zrovna rodičům nehodí do krámu, to je osud ,-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SEVERINE: jo, nechat si číst, to jo. Teď jsem jí četla Bajky barda Beedleho a v půlce králice Alice mě rozbolelo v krku, takže si to měla za úkol dočíst. Za chvíli za mnou přišla a zasondovala, jestli vím, jak to dopadlo (přesně si to už nepamatuju, tak jsem řekla, že ne). Tak mi začala líčit smyšlené vyústění, že se podvodník přiznal, král si našel nového učitele, naučil se kouzlit a Alici zaklel do králice, protože se mu tak smála :DDD vyčuraná, to by byla.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    QUANTI: Takový mám doma 2 ks, jsou to kluci (4 a 6 třída), celkem je teď bavily děti z Bullerbynu a jako oni si rádi nechávaj něco číst, ale že by sami .. šesťák leda tak ilustrovanýho HP, čtvrťák naštěstí po tom trochu pase, tak napůl s někým dá Petišku nebo Štorcha, ale čtyřlístky jsou pořád jejich nejmilejší čtení. Taky děkuju za dar prvňačky, co čte sama ráda (ještě neuměj všechny písmena, ale já sem byla známá svou luštící posedlostí, tak snad to má aspoň jedno dítě po mě - Můj medvěd Flóra je její první ,-) ) před spaním!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    A hlásím objev - Jacqueline Wilson

    Na audiotéce jsme náhodně narazily na její knihu Vadí nevadí, holky jsou nadšeny, poslouchají to furt dokola, mě to (příliš ;) neuráží. Teď jsme sehnaly jednu knížku do čtečky, a čte i ta neochotná druhačka (viz níže), a chystáme objednávku do knihovny (snad by nám paní knihovnice podstrčí pod dveřma).
    Má vydáno spoustu knih, hodně i česky. Koukám, že jsou to především (či zcela?) knížky spíš mířené na holky, ale ne přerůžověle. Hrdinky, se kterými jsem se zatím seznámila, jsou celkem fajn holky do nepohody.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VOY: neviem ci je toto dostupne elektronicky, ale cita si to aj nas 4-rocny

    Knižní série Tom Gates (CZ) | Kupte na Martinus.cz
    https://www.martinus.cz/seria/tom-gates-cz
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    RYBKA: uf. Díky:)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Ještě není nic ztraceno, naše nejstarší se rozečetla až ve 4. třídě, ještě máte naději ;-) Teď zabavuju čtečku, knihy i baterky jak zjednaná :-D
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUANTI: Hele, u nás má o čtení větší zájem prvňačka, než druhačka...

    Jako pomaličku se to snad i u druhačky láme (už čte aspoň ty Čtyřlístky ;) ), ale je to úplně jinde... mladší si jentak vezme knížku a čte si... Se starší dodnes čteme společně a střídáme se, sama si nečte.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNNA: zase závidím prvňačku se zájmem o čtení. Já k tomu musím druhačku tahat pomalu na řetězu. Teď se zdá, že ji zaujaly aspoň Čtyřlístky.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    RYBKA: JANISKA: Paráda, jdem na Káju, díky :-D

    Já obecně pro sebe e-knihy bez řečí kupuju, ale přiznám se, že na první pokus sotva rozečtené prvňačky se mi nechce vydávat třeba 200 za knížku... Zatím s nadšením zblajzla nějaké jednotlivé pohádky v rozsahu 2 A4.
    VOY
    VOY --- ---
    JANISKA: Taky se to dost lisi z pohledu ceny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam