• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    YMLADRIS: Velkými písmeny byla myšlena velikost písma, asi jsem to blbě uvedla, ale dík.

    ATUARFIK: To vypadá jako to, co hledám. Asistence matky Češky je jasná, pracuje po večerech (operní zpěvačka). Otec má na starosti tu turečtinu, taktéž pracuje spíše po večerech (fagotista v jedné z filharmonií)
    Děvčátku docela závidím :D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    JAJITA: Zcela nyxí reakce (protože neodpovídá zadání). U nás jako slabikář měla úspěch https://www.baobab-books.net/hledat?search_api_fulltext=smalcova+abeceda - ale vyžaduje asistenci dospělého.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAJITA: napada me k tomu, ze pokud se ve 3 letech pokousi o cteni, asi ma kapacitu se naucit i maly pismena, takze pak by se kniha snadneji vybrala, treba nejakej normalni slabikar
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím vespolek, přišla jsem požádat o radu. Ráda bych koupila k Ježíškovi děvčátku, které bude mít v únoru tři roky, nějakou knížku s říkadly, psanou velkými písmeny, nebo něco podobného jako Moje první abeceda. Žijí v Istanbulu, malá mluví česky, turecky, od rodičů chytá angličtinu. Můj úmysl byly kostky, nebo puzzle, ale máma by raději nějakou tu knížku, neb děvčátko hledá na billboardech a obchodech písmena a k nim pak česká slova. Děkuji za případné tipy.
    DASIK
    DASIK --- ---
    IDLE
    IDLE --- ---
    YMLADRIS: Možná by se to nemuselo časovat ručně, technika už zvládá ledacos.

    Připomnělo mi to, že jsem si před časem na zkoušku nainstalovala aplikaci Readmio, kde mají pohádky s doplňujícími zvuky. Ale není to audiokniha, jen text, musíš (ty nebo dítě) číst nahlas, aplikace poslouchá a na určitá slova zareaguje (v textu je suché listí, tak to zašustí, a podobně). Zjevně to pozná, co za slovo se zrovna čte, takže i to zvýrazňování by po technické stránce mělo jít. V téhle aplikaci to ale není. Nemám ji zatím ani vyzkoušenou na dítěti, ale díky za připomenutí, asi už je pomalu čas to zkusit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tip na čtení (děti). Na déčku jsou pětiminutové vyprávěné absurdní příbehy (Alois Mikulka), ke kterým paralelně běží text. Jmenuje se to Karaoke. Myslím že je to fajn pro děti, které umí číst, ale neláká je čtení, protože je v tom moc úsilí (věřím, že jak vidí a slyší slovo, "ukládá" se jim to do mysli, a příště už ho snadněji rozluští). A Theo mi dnes říkal, když si zapisoval sen: "já už píšu jsem/jsme/jsi a né sem/sme/si jako dřív, asi jsem to viděl v tom karaoke"

    Líbilo by se mi obecně umět zkombinovat profi vyprávěnou audioknihu s textem, na kterém by se zvýraznilo právě čtené slovo (viz obrázek). To asi nejde, že jo. (Vypravěč nečte pravidelnou rychlostí, musel by to někdo pečlivě načasovat.) Každopádně zajímavá díra na trhu software

    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Mě zaujaly tyhle nové, připadá mi to výběrem už jako "vyšší dívčí", prostě tituly pro starší čtenáře, u nichž se ve škole vyžaduje poměrně striktně nejen znalost obsahu, ale i celkem detailní znalost formy, kde ty adaptace jednoduše neuspějou. Tak jsem byla zvědavá, kdo za tím stojí :) Ale možná si je rovnou ze zvědavosti prolistuju v knihovně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: z těch nových nebo starých? my v téhle produkci docela jedeme :-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Nemáte něco z toho doma? A nemohla bych případně poprosit o vyfocení tiráže?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    brrr povinna cetba to znie jak nieco co citatelov skor odradi od citania, si pamatam ako som musel citat tie nekonecne francuzske romany co ma absolutne nebavili, keby mi v tej dobe dali na vyber precitat si napr. snih od stephensona alebo akykolvek iny cyberpunk, tak to sfuknem jak malinu, ale s tou historiou som zapasil
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sím, pro rodiče dětí, co nerady čtou, ale musí vykazovat čtenářský deník, hlásím, že v levných knihách mají novou dávku zkrácených klasických děl :-)

    Povinná četba | Levné knihy
    https://www.levneknihy.cz/povinna-cetba/
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Ahoj, poradite prosim cteni pro dceru 8 let? Mam nejake poukazy do Luxoru, ktere bych rada uplatnila. Knizek tam maji mraky, posledne jsme koupily Deti z Bulerbynu a dve knihy od Terezy Parizkove. Vse precteno behem dvou tydnu, tak hledam dalsi inspiraci. Harryho Pottera cte prubezne. Diky!
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    U dcery v družině se teď čte Paní Láryfáry. Dcera ze sebe v důsledku četby asi tak dvacetkrát denně vypálí: "Udělám to protože chci, ne protožes mi to poručila." Začíná to bejt docela otravný.
    Výborný je, že jsem si asi u třetího zopakování repliky vzpomněla, že cca v devíti jsem pod vlivem téže knihy touž repliku taky ráda opakovala. A taky tehdy naši vypadali dost zpruzeně :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    JANISKA: děkujeme za tip! Právě čteme, ku všeobecné spokojenosti!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tajemstvi cerne skaly, smradi, pribehy na dobrou noc pro male rebelky, petronela jablckova, dorka magorka, leotolda, jezevec chrujda, tajemstvi za snehovym knirkem, o robutkovi (tam nie je moc textu), zmata a zahada, anca a pepik, dum mysek - sam a julie, trilogia journey, quest a return

    neviem co z toho vyslo aj v cestine, lebo decka citaju slovenske, ceske aj anglicke
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SAAYURI: Yakari, Hilda, Naštěstí (ne)máme mléko, Amálie Zubatá, Strašidelnická.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SAAYURI: Joe Todd-Stanton, Červené klubíčko, Stella a 16 huskyů, Děti prérie.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SAAYURI: Stare recke baje a povesti, Vypraveni o hradech a zamcich, Stare Prazske povesti, Ezopovy bajky, Pribehy na nez svitilo slunce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam