• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: Jinak tohle mě docela překvapuje, upravený vydání babičky existujou, ale krom toho, že u drsně redigovanejch/různě přeloženejch textů (Broučci, Andersenovy pohádky, Bezruč...) by měl učitel jasně říct, která vydání akceptuje, tak si vůbec nevybavuju, že by se zrovna tahle věta z Babičky nějak odstraňovala, zajímavý. Asi to tak ale fakt bude, koukám, že jsou různý srovnávací, např. diplomový práce, kde se různé úpravy Babičky pro potřeby školy sledují.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja si tu povodnu uz skoro vobec nepamatam, citali sme to v slovencine a jedinu vetu co si pamatam bola "stastna to zena"

    tu sprostu verziu som si tiez uz moc nepamatal (myslel som ze pes je kajetan a ne sultan) https://www.youtube.com/watch?v=m6VYa4TKd6o
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MONI: babička sukala po pokoji, tipla bych;)
    MONI
    MONI --- ---
    FIFI: jaká je to věta?
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: Omluvte preklepy, pisu bez bryli.
    FIFI
    FIFI --- ---
    HRAFNAIN: Jen technicka: Toto neni povinna cetba, to, o cem pise Rybka a ja, je spolecna cetba ve tride.Ale to jw jen detail.

    U nas to bylo tak, ze na konci ctvrte jim rekla, ze si pres prazdniny maji sehnat jakoukoliv Babicku, cetli to ve tride, meli ty knihy uschovane, nikam to nenosili, precetli to asi za tri mesice/pul roku, nevim... Tedy u syna. Pak tedy jeli na vylet do Ratiboric, do Babic.udoli atd, promitla se ta cetba do vlastivedy, do VV. Urcite si ukazali ruzna vydani knih apod. Resilo se nekdy v rijnu ? na tr.schuzkach, ze jeden chlapec si dosud Babicku nezajistil, a ze na to mel X mesicu, ze mohl dojit do nekolika knihoven (skolni, mestska). Maminka toho chlapce na tridnich schuzkach prohlasila: Vite, my jsme fotbalisti, nam je cela cetba k nicemu.


    Ale u dcery to bylo spojene s timhle zazitkem a ac je dcera nyni na VS, tak kdyz vcera dorazila, tak se ji ptam a ma to jako jeden z nejhorsich zazitku ze zakladky, samozrejme zaznelo : Jo to bylo tehdy uplne na H., Ty jsi mami dala tu nejhorsi starou knizku, ja uz na to nechci ani myslet. Vsichni se mi smali.
    🙄
    Obe deti mely v tech petkach jinou ucku, syn mel duchovy vek, jak pise Rybka, dcera mela ucku mladsi. Ale to byla fakt pizda, jinak jsme ji doma nerekli. Hrubky ve vzkazech o dni byly vzdy. Ac ji bylo treba pres 35, ucila prvni rok, byla na MD se svymi dcerkami a pred tim pred MD delala v nejakem korporatu. Moc ji to uceni neslo.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    To je pořád stejný. Doporučená četba by měla bejt doporučená, ne povinná! Kruci. A Babičku fakt nemůže nikdo zbaštit :D

    Já měl teda ohromný štěstí na osvícenou 'soušku' učitelku, a muj ilustrovanej čtenářskej deník se samejma mezihvězdnejma sci-fi bez připomínek ohodnotila jedničkou :)

    A to tam nebyla jediná povinná četba, dodatečně jí vzdávám hold! :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FIFI: Se nedivím... Kolega mi koupil Babičku v antikvariátu, vydání z roku 1979, jsem zvědavá, jestli na to narazí, nebo jestli je to už upravené :-D
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    FIFI: Učitelka je důchodového věku, už před 7 lety se inzerovalo, že učí poslední rok... Asi nejsou lidi. Ale ty vado... Jak přesvědčit děti o tom, že čtení je nuda... Loni četli Lovce mamutů a dcera říkala, že ji to hrozně nebavilo, že doufá, že letos to bude lepší. Asi bude se slzou v oku vzpomínat na Lovce mamutů. Přitom ostatní učitelky na téhle škole jsou normální a fajn.
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: jeste jsem to s ni ted probrala a rika, ze to bylo uplne na nic, protoze ona jedina mela prastarene vydani (po mem otci) 😂 a ostatni tam tu vetu vubec nemeli, vcetne tehdejsi pizdoucitelky, ktera se snad prisla podivat co to v te knize moje dcera cte:)) Ma z toho trauma dosud. 😞
    FIFI
    FIFI --- ---
    RYBKA: 🤷‍♀️🙈

    No jo furt :(

    Jako nas to mel v pate taky (taky spolecna ve tride) , ale ze se to bude delat jeste v roce 2022 mne prekvapuje. Mohu se zeptat na stari pani ucitelky jazyka ceskeho? Nas jaksi chodil do pate tusim v roce 2008.

    A me mladsi dite chudak si dosud pamatuje, jak pri cetbe druhe nejznamnejsi vety teto knihy pobavila vetsinu spoluzaku a sama vubec nevedela, o cem je rec. Bohuzel na ni zrovna tahle veta prisla na radu v cetbe. Pak se ji nedivte, ze z te tridy chtela jinam.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Naše páťačka má povinnou společnou četbu do školy - Babičku 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    JANISKA: Já jsem z Rebelek taky poněkud nešťastná... osobnosti se dost stírají, pozadí načrtnuté jen velmi širokým štětcem... Víc se nám líbí Průvodce historií očima odvážných dívek, které jsou víc o kontextu https://www.kosmas.cz/knihy/286806/pruvodce-historii-ocima-odvaznych-holek-kniha-pro-male-rebelky/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    JANISKA: holky mě bavily, ale kluci mi přišli slabší
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    JANISKA: To je možné, my máme v dětské linii samé chlapečky, tak jsem Kluky zaznamenala jako první. Co se týče textu, tak u Kluků je vidět, že je to překlad (taková určitá kostrbatost), ale syn tu knihu má moc rád. Myslím, že je super právě pro takové ty "encyklopedické" typy, kterých jsem tady mezi nyxími dětmi několik zaznamenala.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ATUARFIK: Aha, já si myslela, že ti Kluci jsou právě naopak varianta Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky:)
    Jinak za sebe mi trochu vadí to složení Rebelek, respektive takový zvláštní druh popisu jednotlivých osobností (něco mezi motivačním textem a Wikipedií), tak by mě zajímalo, jestli tu jsou nějací fandové téhle knihy.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    senzace, díky všem!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ANDREJKA: Tohle by měla být holčičí varianta "Kluků, kteří se nebáli být vyjímeční" - které má můj syn v češtině a čte si to pořtád dokola.
    https://www.amazon.com/Good-Night-Stories-Rebel-Girls/dp/0997895810/
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    ANDREJKA: Co třeba tohle?

    WOMEN IN SCIENCE — Rachel Ignotofsky Design
    https://rachelignotofskydesign.com/women-in-science
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam