Včera jsem byla na konferenci novýho Centra české dětské knihy (ccdk.cz, kdyby chtěl někdo mrknout na web) a mezi pozvanými přednášejícími byl mj. norskej výtvarník a nakladatel Svein Størksen, jehož žena Kristin Roskifte vydala do češtiny přeloženou naprosto famózní obrázkovou knihu Každý (se) počítá, tak jsem si říkala, že sem tuhle svoji oblíbeninu hodím jako jeden z tipů na vánoční dárek.
http://www.skandinavskydum.cz/kristin-roskifte-kazdy-se-pocita/Jestli jste s batolaty a předškoláky rádi prohlíželi třeba Rok v lese/ Rok ve školce/ Jaro, Léto..., tohle by se vám taky mohlo určitě taky líbit, ale knížka je zároveň super i pro starší děti, klidně druháky, třeťáky, čtvrťáky, tzn. dá se číst i se sourozenci s větším věkovým rozestupem. Kromě toho, že se tu opět objevuje princip opakování určitých postav, jejichž příběh se v obrazech postupně vyvíjí, jsou tu i lakonický textový "nápovědy", který děti hodně citlivě vedou k tomu, aby se do postav v knížce vciťovaly, přemýšlely o tom, kdo si asi co myslí, pozorně sledovaly, jak se postavy v knížce nebo jejich vztahy proměňují. Je to fakt fantasticky udělaný a bavilo to hrozně moc i moje studenty-vysokoškoláky :) (a mě taky samozřejmě :)).