• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Na Mravenčí chůvě možnost knižních tipů pro různé věkové skupiny. Kdybyste jako nevěděli, jestli dětem k letošním Vánocům třeba náhodou nekoupit knihu. https://mravencichuva.cz/magicke-knihy/
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    A druhý titul "hele sleva, tak to tam přihodím".

    Jaké je to být zamilovaný? - Serge Hefez, Florence Lotthé-Glaser, Emmanuelle Tyeras | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/254304/jake-je-to-byt-zamilovany/

    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Tak jsem si dnes vyzvedla svůj impulzivní nákup na Kosmasu a i tituly "hele sleva, tak to tam přihodím" vypadají slibně. Mimo jiné dvě "výchovné" knihy, kus za přibližně sedmdesát korun, přikládám ofocených pár stránek, kdyby se někdo chtěl inspirovat.

    K čemu jsou rodiče? - Sophie Bordet-Petillon, Stephane Clerget | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/254282/k-cemu-jsou-rodice/

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Ked je rec o komiksoch, ak je niekto z okolia brna, tak si na inspiraciu mozete zajst na vystavu, ktora popisuje historiu ceskeho komiksu

    Český komiks a jeho svět: Moravské zemské muzeum
    http://www.mzm.cz/cesky-komiks-a-jeho-svet

    Mozete si nejaky aj nakreslit, julca im tam nechala tento

    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Jo a zapomněla jsem na Anču a Pepíka, to děti milovaly.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    JANISKA: Puntik mame predplaceny posledni tri roky, takze ms hromady do zasoby :)

    diky moc vsem :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    SAAYURI: Jo a ještě mě napadá, že dcera milovala číst MyLišáky, co vycházejí v časopisu Puntík, a ti teď už taky existují i knižně! https://www.kosmas.cz/knihy/511858/mylisaci/
    Případně dcera miluje žánr vtipů (je to krátký, rychle saturující), ty vždycky četla jako první, když jí přišel časopis Tečka (máme s Puntíkem sourozenecký předplatný)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: Jo, myslím tyhle se Zlatou stuhou.
    Jsou hodně vtipní, daleko víc se tam toho děje v obrazu než v textu, je to taková knížka, na které si podle mě šikovný prvňák/ i velmi průměrný druhák může nahnat sebevědomí, že ji dočetl fakt sám :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    SAAYURI: A co zkusit cteni genetickou metodou? Ted je presne to obdobi pro prvnaky - zacatkem listopadu uz umi pismenka a presne zacinaji prvnaci genetiku.

    Je to text psany kapitalkami, u knih takto psanych to byva primo uvedeno :

    Výsledky hledání: genetická metoda | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://m.kosmas.cz/hledani?query=genetick%C3%A1+metoda&autocomplete=1


    Pamatuji se, ze velmi oblibeny byl Jezecek https://www.kosmas.cz/knihy/183748/jezecek-dupalek/ ale to jedine do knihovny.
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: Tarbiky myslis tyhle: ?


    Tarbíci a marabu II. - Barbora Dlouhá, Martina Komárková | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/243256/tarbici-a-marabu-ii/


    Dostalo to Stuhu, ale jinak kniha zapadla 😞 ale je jich vic, mozna myslis jine.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Dcera si užívala taky komiksy (všechno od Nikkarina, ale hlavně Rocky a Terka, superprimitivni na čtení, ale zábavní jsou Tarbíci), praštěný básničky funguju doteď, když se jí nechce číst si (Básně z Dásně, Mistr sportu skáče z dortu), střídaly jsme se po replikách u Tatínek a princezna Rozárka.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Syn se rozečítal na 4lístku. Dostal k narozkám předplatný, takže je ještě hrozně důležitej, že mu jako jedinému dítěti z rodiny chodí pošta 🙂
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    SAAYURI: Mozna jsem uplne mimo, ale rikala jsem si, ze bych zkusila poridit nejaky komiks (taky mam prvnaka).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SAAYURI: ráda jsem četla Coura a Courka, pamatuju si to z dětství, když jsem se rozečítala a četla jsem to i s dětmi. Já všechno a děti dle schopností - crrrrr, jau, bum a tak ...
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Knihy pro velky mam zmakly, knihy pro deti mi po jedny dost neprijemny pracovni zkusenosti utekly a uz se v nich neorientuju...
    Dcera je v prvni tride, vsechno ji jde az na "cteni", tedy prvni pismena a slabiky z nich, zacinaji m, l, s, p a a, e, o, o, u...
    Napada vas nejaka knizka, kterou muzeme cteni a cviceni podporit? Aby to byla zabava, aby to bylo
    pozitivni, klidne i nejakej pribeh co muzu cist ja nebo muz a ona tam muze ty pismena hledat? Co se ta obecne detem v tenhle dobe (6-7 let) kupuje?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    REONA: Jinak jako dobrý tip k Vánocům by mohly být různé varianty karetní hry Černá sanitka, mají i dětské a strašidelné:)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    REONA: Zrovna ten rozhovor, co jsem sdílela jen o kousek níž, argumentuje mj. pro to, aby si děti základní techniku čtení trénovaly na tom, co je jim blízký, jakkoliv jednoduchý to může na první pohled vypadat.
    Ve třetí třídě ještě řada dětí nemá techniku na takový úrovni, aby si složitější příběhy při vlastním čtení užily. Jestli máš obavy, jak se potomek dokáže se složitějšími postavami a příběhy vyrovnat, pěstujte dál předčítání nebo se u čtení střídejte (po větách y odstavcích...jak jen vám to bude vyhovovat).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    REONA: čéče... Briguli k rozečtení v té druhé třetí třídě pomáhala třeba i Pusheen, kde jsou cca dvě věty na stránku :D podle mě cokoli funguje. Natrénujou si návyk (čtení je fajn) a čtenářské skilly (ono přetransformovat klikyhák v hlavě na písmenko prostě není ze začátku úplně jednoduchý a je potřeba si to zautomatizovat, vidím to třeba na sobě a azbuce) a až objeví nějakou kládu, kterou si budou chtít přečíst sami, budou to mít jak technicky zvládnout. Pak si v knihkupectví vybrala a přečetla třeba poměrně dlouhou https://www.jota.cz/kocka-vs-pes - jako sice to trvalo dýl, než by mi přišlo vhodný, ale na dítě, co chtělo být celé odpoledne v družině nebo u kamarádek a prakticky každý víkend mělo zase nabitý programem s námi, se to vlastně dalo.
    REONA
    REONA --- ---
    Chci se zeptat okrajově, ale snad mi to odpustíte :-)
    Dcera je ve třetí třídě. Začátky čtení byly pomalé, ale zvládly jsme to. Učitel děti do čtení nijak nenutí, mají zadáno přečíst 5 stránek týdně z libovolné knihy a vypracovat zápis (čtenářský deník) za jednu knihu na pololetí.
    Andulka si libuje v hororových příbězích. Onehdá jsem v knihkupectví narazila na Děsivé historky. Ty přečetla ochotně, knížku si nosila i do školy / družiny, ke čtení ji nemusím nutit, občas čte prý i nahlas kamarádům. Nyní máme z knihovny něco podobného, jen příběhy jsou ještě kratší, třeba jen půl stránky, stránka. To vyloženě hltá, bude mít přečteno za chvíli. Koupila jsem tedy zatím druhý díl Děsivých historek.

    A můj dotaz, konečně. Hodně mi záleží na tom, abych u dětí vypěstovala pozitivní vztah ke čtení (já čtu, manžel ne), ale mám pocit, že s těmi ultra krátkými příběhy vůbec netrénuje schopnost cokoliv udržet v hlavě - postavy, vývoj děje atd. Je takové čtení k něčemu? Je to v pohodě cesta, kdy prostě časem snad přejde na delší příběhy, nebo si to šineme do slepé uličky? Prosím o názory, zkušenosti - je mi jasné, že každé dítě je jiné :-) Zatím mám připravenou ještě další knížku podobného ražení, kde už jsou ale příběhy o něco delší.

    Jo a taky samozřejmě uvítám tipy na konkrétní knížky, protože horory pro malé děti jsou poměrně specifický žánr a nerada bych, aby její čtení skončilo na nedostatku knih :-)
    (Také se snažím podsouvat i jiné knihy, ale zatím marně - v knihovně jsme strávily fakt věčnost, než jsem našla tu jednu jedinou správnou...jak já milovala Správnou pětku! Před spaním jim čte babička různé pohádky, já s nimi finišuji Ikaboga.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam