• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    KOMAREK
    KOMAREK --- ---
    Z_RYBY_KOST: Co tohle?
    Tři kouzelné kamínky skřítka Nulipínka
    Takaro
    https://www.takaro.cz/tri-kouzelne-kaminky-skritka-nulipinka
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    JANISKA: super, díky moc! Obojí vypadá zajímavě, zkusím se na ně někde kouknout. Hlavně knížka Ahoj, hrdino vypadá, že by se teď mohla pěkně trefit.

    Uznávám, že zadání je hodně volné.
    Rychle se teď chlapeček mění a nevidíme se už tak často. Navíc je u něj velká disproporce mezi intelektem a komunikačními dovednostmi, tak je pro mě vždycky otázka, čím a jak se zrovna trefit a pomoci mu se v něčem rozvinout...
    Ale konkrétněji by se nám teď hodili příběhy o vlastní sebehodnotě, překonávání vlastních strachů/úzkostí a selhávání/neúspěchu, poznávání nových věcí, místě v rodině...

    Takových knížek je určitě hodně, ale nemám přehled a něco na blind se mi kupovat nechce. Takže obecně hledám něco, co budou spíš kratší příběhy, kde se vždy řeší překonání nějakého problému, ideálně s popisem vnitřního prožívání hlavní postavy.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Já mám bohužel trochu problém s tím, že při "naivním" čtení vnímám skoro všechny knížky primárně přes emoční filtr, takže bych asi z klasické vyprávěcí fikce doporučila skoro cokoliv :), tak zkusím jít cestou nonfikční nebo svým způsobem hybridní:

    Hypoteticky by mohlo fungovat tohle? https://www.kosmas.cz/knihy/501996/kniha-pocitu/?ehub=9cd52b36a70e4d019f8e86550b39ae79
    Je to primárně nonfikční, ale k jednotlivejm pocitům tam jsou krátký komiksy. Samy o sobě jsou spíš tak na pětiminutový čtení, ale dá se pak o nich právě dál mluvit a rozvíjet je v rámci fakticky zaměřenýho textu okolo. Nakladatel knihu doporučuje právě od osmi let.

    O úzkosti je krásná obrázková knížka Ahoj, hrdino https://www.kosmas.cz/knihy/273740/ahoj-hrdino/ - ta je podle mě pro tuhle cílovku taky super. Je taky vlastně primárně faktická, ale pracuje hodně s dětskou představivostí spouštěče úzkosti a personifikuje docela atraktivně amygdalu :)

    Můžu zapřemejšlet i o nějakejch příbězích, ale pak bych asi potřebovala ještě nasměrovat, o jaké emoce/situace by byl primárně zájem. Nevím, jestli furt nestřílím vedle, a Indigové pohádky bohužel dobře neznám, listovala jsem jimi asi čtyři roky zpátky, ale už je mám naprosto v mlze. Třeba poradí někdo, kdo lépe než já pochytil zadání :)
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    JANISKA: Ano, jednou za cca 14 dní při časově omezeném setkání. Čtení cca 20 min, třeba u čtení Ferdy jsme pak obvykle dál pracovali s daným tématem.
    Přesah ve smyslu emočního učení nebo nějaké ponaučení (to byly třeba ty indigové pohádky).
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Jakým směrem má jít ten přesah? Chápu správně, že má jít primárně o čtení k emocím? Nebo tím přesahem myslíte filo A jak dlouhé ty příběhy můžou být (chápu správně, že čtete nárazově při časově omezených "sezeních")?
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    Doporučíte mi prosím nějakou knížku s příběhy "s přesahem"?
    Dočetli jsme teď s 8 letým klientem knížku Ferda a jeho mouchy, to ho hodně bavilo a docela pěkně tomu i rozuměl. Předtím jsme četli Indigové pohádky, o ty taky hodně stál, ikdyž mi přišlo, že jim až tolik nerozumí. Když byl mladší, hodně se mu líbily knížky O Emilovi , každá zaměřená na jinou emoci.
    Požádal mě, abych našla další knížku, kterou budeme spolu zase číst. Stačilo by i jen pár příběhů, uvidíme se spolu už jen maximálně 6x.

    O knížce Pája a jeho bleší cirkus vím, ale podle recenzí už není tolik povedená jako Ferda, tak se mi do ní moc nechce investovat.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FIFI: ted je dokonce mozno si poslechnout na ceskem rozhlase ( radio junior) jako cetbu na pokracovani
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: Dobry tip! https://junior.rozhlas.cz/kabat-a-kabelka-prazska-romance-z-dob-pandemie-8945301

    Jinak kniha ocenena Magnesii Literou 2022 tady:

    Kabát a kabelka - Marka Míková | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/291369/kabat-a-kabelka/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Na rádiu Junior je teď k poslechu na pokračování Kabát a kabelka. Moc fajn záležitost, mrzí mě, že rádio Junior nevyužíváme víc, ale vždycky jeho existenci nějak vytesním.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Gianni Rodari ma vubec skvely knizky, takze mu i odpoustim to, ze byl komunista. Miluju Jasminek v zemi lharu, ono je to takovy hoooodne moc tendencni, ale jsou tam skvely dada obrazy :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GALE: U nás taky ne, holt každé dítě je jiné.
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: Jo, ten je nej :-) Safra, jak jsem na tak knížku mohla zapomenout! Tu musím holkám najít.
    GALE
    GALE --- ---
    U nás se Pohádky po telefonu moc nechytly. Můžu poslat dál, jestli bude mít někdo zájem. Knihu jsem kupovala a skoro jsme ji nečetli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IDLE: ten jídelní lístek! ten strašně milujou holky :-)
    a potom Palác ze samé zmrzliny ("já ci mzinu!" museli jsme ji jednu dobu číst každý den, třeba pětkrát za sebou :-), Slavný déšť v Piombinu a Cestu z čokolády. Holt děti se zdravým vztahem k jídlu :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    TRISSIE: Mě asi nejvíc chytly Cesta, která nikam nevedla a Brif, braf, bruf. Poloviček si z dětství hodně pamatuje takovej ten jídelní lístek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IDLE: já miluju "Palác na rozbíjení". Jako dospělá ještě víc, než jako dítě.
    Jako ta myšlenka, že bych vzala do ruky kladivo a místo hádky se šéfem nebo s manželem šla někam rozmlátit kus zdi, bok po boku ostatních upravených matek a otců sdílejících drobné každodenní frustrace, tak... ježiš to by se mi TAK líbilo! :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    TRISSIE: U nás je právě syn "zdědil" po tatínkovi. Já jsem je potkala až jako dospělá, ale líbí se mi taky. Nadělili jsme je ještě synovci, ale tam zatím nevím, jestli se ujaly.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IDLE: u nás už je miluje čtvrté dítě (a o mamince, která si ze všech dětských knížek svého dětství tuhle pamatuje s největší láskou, ani nemluvě :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    TRISSIE: A ty jsou pěkné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BEZPRIZORNI: Pohádky po telefonu! :-)
    Byl jednou jeden pan Bianchi. Trávil hodně času na cestách, ale každý večer volal své dcerce a po telefonu jí vyprávěl jednu pohádku. Ale jakou! Už jste slyšeli o senzační planetě, kde děti nemusí chodit do školy, protože všechno vědění obsahují výukové bonbóny? Povídal vám někdo o paláci, který v jednom městě postavili dětem na rozbíjení? V sedmdesáti neuvěřitelných příhodách různých lidí, zvířátek i věcí se dětem splní ty nejdivočejší sny.

    a když si okopíruješ pár pohádek a večer jí je přečteš, tak to bude "úplně jako v knížce" :-)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Na konci dubna jedu na pár dní na služebku, 3letou dceru bude u nás doma hlídat babička. Nemáte tip na knihu, která by dceři pomohla se na to připravit, aby to pak nebylo tak těžké?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam