• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GOLDBERRY: Nene!!! Víc by mě nadchlo už snad jen třetí pokračování Strašidelnické...
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Kdyby měl někdo stejně postižené dítě, vyšla Nová dobrodružství pana Kolečka ;-).
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    SCHWAB: Vlatstně jo. Tak nějak jsem od toho čekal trochu víc přístupnější text i pro menší děti. Dcerka má 8 a pro ni to ještě nebylo. Je to sice podáno jako zjednodušený příběh, ale bez znalosti kontextu se to musí hodně dovysvětlovat. takže spíš je to určeno pro starší děti 12+
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    PUKPUK: už je "pak" ? .)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    VOY: Úspěšně se mi podařilo se jí vyhnout jako povinné četbě ve všech institucích a dostala jsem se k ní až v dospělosti. Takže k ní třeba nemám ten klasický odpor a vlastně se mi tenkrát i líbila. Do "Top 10" bych ji ale nezařadila :)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    GALE: Vkusem bych to nenazvala. Prostě si to nějak sedlo. Později jsem se od Němcové snažila číst Divou Báru (nedocetla) a Dopisy (dočetla, ale spíš hnána pocitem antipatie)
    GALE
    GALE --- ---
    LADAVAZA: V pořádku. Je vidět, že jsi měla vkus už jako dítě. Pro mě byl jako zjevení Lev, čarodejnice a skříň. A žánru jsem zůstala věrná.
    GALE
    GALE --- ---
    QUANTI: U nás hrozně letěly takové ty koňské dívčí románky. Holka jede na prázdniny na farmu - koně, kluk kydající podestýlku, líbačka v maštali doplněné o radoby detektivní zápletku a/nebo konflikt s rodiči. Četla jsi jeden, četla jsi všechny.
    Jo a Stopy hrůzy.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GINGERCAT: Jako bacha, tu četly moje spolužačky na základce :)) nostalgie se přeceňuje, ono se to znova vydává a vrací.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Ale byla jsem s tím za exota.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    GALE: Pro mě byla Babička jedna z nejoblíbenějších knih. Četla jsem jí ve věku kolem 5-7.tridy třeba desetkrát. Nějak mě uklidňovalo to tempo, venkov, velká rodina, psi.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    JANISKA: Vlasta Javořická?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Pamatuju si, že v rámci těch jeho výzkumů třeba taky mezi dnes nejoblíbenějšími autory byla autorka červený knihovny z první poloviny 20. století, kterou dneska už skoro nikdo nezná... ale pamětníci, respektive pamětnice si ji pořád nesou v srdíčku.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GALE: Jak píšu, ten článek míchá dvě věci dohromady. Tváří se primárně jako text o dnešních dětech, ale u těch oblíbených autorů a textů vychází z Travnickova výzkumu, kde mluvil s dospelejma všech generací. A Babička byla pro starší generace dlouho Ten Text a velkým T, takže se prostě opakovala. A uvědomme si, že dřív vycházel zlomek textů co dnes. Když dnes vyjde ročně několik tisíc různých titulů, je daleko těžší, aby se čtenáři shodli na jednom společném.
    GALE
    GALE --- ---
    Zajímalo by mě, proč Babička tak jede. Příběh byl už mé generaci na hony vzdálený, vlastně to není dílo pro desetileté děti (četli jsme ji v 5. třídě), ponaučení jsem nenašla. Oceňuji jazyk a styl vyprávění, ale už jako dospělá a nadšená čtenářka. Jediné dvě věci, co mi utkvěly jsou příběh Viktorky (ten jsem plně pochopila jako dospělá) a pak chování babičky vůči vnoučatům, které bylo přímým opakem toho, jak se moje babička chovala k nám.
    Mohli byste mi někdo vysvětlit, proč pořád jede Babička a ne něco jiného?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VOY: vycházejí tam z Travnickova výzkumu, kde si povídal s lidma všech generací. Což mj. vysvětluje i to Vejce a já apod.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LADY_MYSKA: Má pravdu, předsedo! :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ATUARFIK: koupila jsem knizku domu a dala synovi. Dostalo se mi odpovedi, ze ji nepotrebuje, ze kluk uz je :-D
    VOY
    VOY --- ---
    Babicka v dlouhodobe nejoblibenejsich knihach? Mozna tak v nejcasteji ctenych, protoze nas k tomu nekde v ustavech nuti, ale osobne sem v zivote nepotkal nikoho kdo by rekl, ze ma Babicku rad.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    TRISSIE: Ten pruzkum nej autoru je hustej. Svetova literarni spicka a debil Vondruska.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam