VOY: Je to už trochu OT, ale osobně mám s Knihobotem spojený spíš takový hořký pocity. Většinou, když si nějakou knížku koupíš a přečteš, vybuduješ si k ní nějakej vztah. Někdy si teda vztah ke knížce vybuduješ i tehdy, když ji nepřečteš, třeba u vybranejch knížek z babiččiny knihovny. A pak je bolestivý přijmout, že nějakou takovou knížku Knihobot nacení na 29 korun a pravděpodobně časem zlikviduje, když už se mu nevyplatí ji skladovat. Jasně, je to knížka, která vyšla v příliš velkym nákladu, knížka, ve který jsou třeba čmárance, co tam nepozorovaně udělala tvoje dcera, ale je to pořád ta skvělá knížka, která tě do sebe vtáhla tak, žes ji neodložil ani na záchodě, akorát prostě víš, že už se k ní asi v tomhle životě nestihneš vrátit a máš málo místa v policích.
Mně paradoxně vůbec nevadí zbavovat se v Knihobotu/Knihobudce knížek, který jsem třeba dostala jako dárek a ten vztah si k nim nenašla, nevadí mi ani rozdávat knížky zadarmo kamarádům, když mám podezření, že se jim ta knížka bude líbit. Mám i celkem pěknou zkušenost se swapy. Ale Knihobota, toho jsem vyzkoušela a vlastně mě to zpětně dost mrzí. Ona prostě ta tržní cena knížek je většinou o dost nižší než citová hodnota, kterou pro mě maj. Čest výjimkám (třeba Veroniku Hurdovou bych se ostýchala někomu jen tak dát třeba i zadarmo, protože mi připadala hrozná, a díky Knihobotu jsem na ní ještě slušně vydělala).
Knihovny jsou pro mě v tomhle fakt vysvobozením, tam vracím knížky bez výčitek. Je pravda, že typicky se tam člověk později dostane k novejm titulům. Ale v tom mě zas zachraňuje knihovna v práci, kde to tak není, nebo nakonec i knihovna mimo systém MK v naší malý pražský obci - tam se člověk dozví o novinkách buď osobně od knihovnice, nebo z facebooku, odpoledne si tam skočí, a má o zábavu na dlouhé večery postaráno :))