• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Pro posouvání komfortní zóny doporučuju čtení v MHD, to mi, přiznávám nedělá úplně dobře :D Ale dcera si ji právě často spontánně vybírá jako svýho společníka na cesty.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Nechápu, jaktože jsem sem tenhle tip ještě nedala - prosímvás, VŠICHNI si povinně kupte Koukej na mě :)
    Koukej na mě! – Annika Leoneová | Nakladatelství Host
    https://www.hostbrno.cz/koukej-na-me/

Je to knížka, na kterou jsem narazila úplně náhodou před šesti lety na jedný zahraniční konferenci a pak jsem tak dlouho otravovala různý lidi, až konečně vyšla :D Teda, svoji kamarádku překladatelku jsem moc otravovat nemusela, ta se do ní zamilovala hned. Ale hodně nakladatelství se knížky dlouho bálo, protože se jim zdála pro Čechy až moc nonkonformní a progresivní.
    Je to strašně super knížka, ve které nejde zdaleka jen o "holý zadky" (ačkoliv se to tak v originálu doslova jmenuje - Bara rumpor -, což je teda mimochodem dvojsmysl - znamená to zároveň i "prostě zadky"). Je to příběh o holce, která jde do bazénu, kde jednak pozoruje různost a úžasnost lidskejch těl, jednak musí překonat svůj strach.
    Je to fantasticky ilustrovaný (vůbec nic tam nevypadá vulgárně) a naprosto nenásilně to dětem ukazuje, že v pohodě jsou chlupy, holení, mladá kůže, vrásky, velkej zadek, povislej zadek, prsa všech druhů, kůže všech barev...

My to doma přečetli už nejmíň stokrát a nejvíc knížku miluje dcera (2,5 let), ale líbila se hrozně moc i starším (8, 10). Ideální podle mě bude tak pro ty děti od dvou do šesti/sedmi.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GRETKA: Jestli udržejete češtinu dostatečně aktivní, co zkusit Jezevce Chrujdu? Je to vtipný a plný jazykovejch vtípků a narážek, zároveň to může uspokojit potřeby milovníka zvěře :)
    Líbit by se mohl i Slon v šuplíku.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GRETKA: Jo, teď mě napadá, že u nás byl v tom věku populární Možná je to jablko od Šinsuke Jošitakeho. Mně se vizuálně moc nelíbí (kvůli barevnosti), ale dcera ji vyžadovala pořád dokolečka a u dvojstrany s alternativními příbuznými jablka se pokaždé řehtala smíchy.

Možná je to jablko - Šinsuke Jošitake | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/mozna-je-to-jablko-501333
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Díky za doporučení na Jezerku, vskutku skvělé místo!
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    GRETKA: koukni i na knihy Petra Horáčka, tip mimo požadovaný žánr pak: Co by se stalo, kdyby… od Daisy Mrázkové
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MASOUMEH: v rodině to teď o prázdninách poslouchali kluci 15 a 11 a nejspíš byl ten starší tahoun a ten mladší se vezl. Protagonistům je tuším 13/14, tak to nejspíš bude cílovka.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MASOUMEH: heh, nasa julca na to v 3. triede namotala spoluziakov, tak si to v hodinach cestiny citali spolu a na konci roka na zaklade toho nacvicili divadelne predstavenie :)
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    ATUARFIK: Moji chlapci (11 a 8) sú veľkými fanúšikmi Stínadel, ale Prašinu sme odložili po pár kapitolách. Vôbec ju nechceli, bola na nich drsná.
    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE: To jsem vubec nevedela
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JANISKA: Jezerka je skvělá. Fajn je taky Dům čtení, Korunní a hlavní na Mariánském náměstí
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    JANISKA: Konkrétně ta na Letné mi nepřipadá ani tak moc dětsky vybavená (je tam koutek, kam si lze vlézt, jinak tuším nic), ale byli tam tři knihovníci a byli všichni na děti hrozně milí. S dcerou jsme tam šli po velkém dětském zklamání, kdy jsem ji slíbila v centrální pobočce kostýmy na převlékání a stavebnice, a po příchodu jsem zjistila, že dětský koutek byl za těch sedm let, co jsem tam nebyla, radikálně přestavěn.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ATUARFIK: Co se týče pražskejch poboček městský knihovny s pěknými odděleními pro děti, miluju Velkej mlýn a Jezerku.
    Na Letné miluju tu možnost číst vleže :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ALEXIS: Ona vůbec Prašina atmosférou kopíruje Stínadla, z toho Foglarovic prádelního koše má občas noční můry i já dospělá.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: to je dobrá připomínka, naši drsňáci to asi tolik neprožívali.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ATUARFIK: vidíš, Nyx je hluboko v nás. Zmínku o zahraničí jsem ze svého příspěvku smazal a pokrátil na lakonické "máš-li možnost". :D

V pondělí se vracím do práce, poptám se kolegyň na zvířecí hity
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: jen upozorňuju, že Prašina má hned na začátku smrt jedné z postav, takže pro citlivější děti to může být no-go (náš to nedal).
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    NAMATHUR: Dik za tip. Dávám si ho do planingu až se zase vrátíme do ČR. A vlastně si snad můžeme půjčit nějaké knížky z české školy až zas v září otevře. 😊
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NAMATHUR: Nyxí reakce (= pletu se do konverzace, která se mě netýká :)) - Gretka nežije v Čechách, tak ta nejbližší knihovna nebude zas tak blízko. :)

Btw byly jsme nedávno s dcerou (5 let) na pobočce na Letné a je super, jak to tam je přátelské k dětem. A ty samoobslužné rezervace a vracení, to jsem taky zírala jak puk (a uvědomila jsem si, jak dlouho už jsem v knihovně jako čtenář nebyla).
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Knižní doporučení pro věkovou kategorii cca 11-16
    Prašina | série | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/serie/prasina-9413?lang=cz

Do konce prázdnin je k dispozici audiokniha na webu rozhlasu:
    Záhadné léto s Prašinou. Premiérové díly oblíbené trilogie | Rádio Junior
    https://junior.rozhlas.cz/zahadne-leto-s-prasinou-napeti-dobrodruzstvi-a-premierove-dily-oblibene-trilogie-9503464
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam