• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.

Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

"Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"

Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: vony jedou fakt drsárny, třeba komiksová Anna Franková se jim hrozně líbila a tak.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: To jsem četla taky a furt mi to připadá jako míň hrozný než tenhle námět. Mě teda deptali i Bratři Lví srdce.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: vzhledem k tomu, že aktuálně jedna má rozečteno Hvězdy nám nepřály a druhá Hledání Aljašky...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Teda když si čtu shrnutí, tak se mi z toho děje chce blejt, a to zvládám většinu drsáren. Fakt chce číst o tom, že si kluk najde nejlepší kamarádku, která se pak při nehodě zabije?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: jo, nemusíš se vázat na Terabithii
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: ona mi není schopná dát ten seznam, ale prý je na něm taky Pán prstenů, Harry Potter a Záhada hlavolamu, takže bych to vyhodnotila jako "coming of age / classical fantasy" a takový můžu tahat z naší domácí knihovny po tuctech, že.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Četla jsem ji v pubertě a tehdy byla skvělá, bohužel už si z ní moc detailů nepamatuju, každopádně si myslím, že byla dost poplatná době a nejsem si jistá, jestli by pro dnešní moderní dítě nebyla plná stereotypů a nudná.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Most do země Terabithia, stojí to za to?

Káče si vymyslela, že by ze seznamu povinné literatury chtěla zrovna tohle. V síti MLP jsou asi dva výtisky, v knihkupectvích vyprodané a v antikvariátech se to jako raritka prodává za 4 kila použité. Mám do toho jít, nebo ji mám přemluvit, ať si vybere něco, co nebudu muset objednávat z Ostravy?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ALONSIA: Mám moc ráda Ivu Procházkovou. Pro menší děti je super Eliáš a babička z vajíčka. Od Ester Staré mám kromě zmíněného Šedíka hrozně ráda Supermáňu (ale to je ještě spíš obrázková knížka) a tam "negativno" úplně chybí. Pak jsou fantastické (ale taky to jsou epizody) Mimi a Líza. A můžete zkusit i Daisy Mrázkovou - Slon a mravenec nebo Haló, Jacicku (tam je víc textu)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALEXIS: jojo.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUANTI: tenhle?
    Sam & Julie - anotace, info o knize, novinky | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/dum-mysek-mysi-dom-sam-a-julie-297837
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALEXIS: ten základní u nás dost frčel, doteď si pamatuju některé formulace :D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CORWEX: ten Dům myšek ABC jsem už potkala a odložila, že je to hovadina. Díky za tip, zkusím ty jiné.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    ALEXIS: U nás (na kluky) nečekaně dobře funguje Dům myšek. Líbí se mi, že už je tam docela dost textu, ale zároveň velké obrázky se spoustou detailů, takže to vnímám jako takový mezistupeň mezi vyloženě obrázkovými knížkami a knížkami, kde jsou spíš příležitostné ilustrace.

Doporučuju vzít to od některého dílu se souvislým dějem (Pouť, Cirkus, Přístav, Muzeum...), první Sam & Julie je zvláštně epizodický a takové ty "Hledej a najdi" jsou už jen dojení. Kuriozita je "Dům myšek ABC", což je slabikář, kam verše dělal Petr Stančík a přechází to od přetrapných krkolomností k čirému dada ("P jako pošťák, nese ti dopis. / Ve škole byl dobrý na přírodopis.").

V překladu občas trochu klopotně navazuje slovosled, jako by byl dělaný po jednotlivých větách bez ohledu na tu předchozí. Ale při předčítání si člověk těch pár slov přesmykne za pochodu a jinak to žádná katastrofa není.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUANTI: Prvnímu a druhému čtení se zatím vyhýbám, aby to pak měla až se naučí číst sama, ale vedu je v patrnosti. Díky.

IDLE: to vypadá dobře, zkusím půjčit. Díky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALEXIS: Zlobilky?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: nemáte v okolí knihovnu?
    IDLE
    IDLE --- ---
    A co Jezevec Chrujda?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Máte nějaký tip pro šestiletou, která už je na hraně, že fakt potřebuje složitější příběhy, ale furt se zuby nehty drží "brainrotů"?
    (ALONSIA děkuji manželovi za termit)
    Šedík a bubi v pěti nezkousla, ale můžu to zkusit znovu. Koukala jsem na ty Kanálníčky, ale zatím jsem je neulovila v knihovně, je to dobrý?
    Graficky se jí v poslední době hodně líbily knihy Oksany Buly o Tukonech. Taky jsme četli Divišku a červený provázek, Moudra pejska Flíčka nebo Velikananánského krokodýla, ale nějak tápu kam dál, protože se zas vrátila k sekci pro nejmenší a sjíždí Tlapky, Šmouly a Stitche.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ALONSIA: Jo, chápu, to je trošku náročnější moment.

Od stejné autorky je ještě Chrochtík a Kvikalka, ta je taky fajn a taky má spoustu obrázků.
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    IDLE: tady se trochu bojím toho začátku, že maminka odejde a Šedík je odstrkované koťátko. Nejsem si jistá, aby to dceru nerozhodilo. Před rokem nerozdýchala Ošklivé káčátko, protože nechápala jak může někdo někomu ublížovat, odstrkovat ho, smát se mu, když vypadá jinak a pořád to rezonuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam