• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BASKWolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Ještě, wolkrovku zná mvelice dobře :-) a Discentrum relativně taky, stejně jako další.

    Když se pokusím shrnout možnosti, tak to v vydím takto:
    A) změna k větší "komerčnosti"
    literární kavárna, nebo pokračování v trendu "nová wolkrovka"
    B) změna směrem k menší komerčnosti
    B.1)
    Formou klubíku pro "pár kamarádů", který bude otevřený občas, kdy tam bude koncert, bude tam omezený počet lidí, kteří půjdou ohlídat. Možné je taky opětovné vzkříšení "nekalících" akcí (otázkou je, zda-li o to je ještě zájem ze strany lidí z W10).
    Bylo by to asi podobné jako nejstarší wolkrovka.
    B.2)
    Snaha o udržení většího počtu návštěvníků, omezení koncertů na úkor alternativních akcí, omezení alkoholu. Zde je největší riziko krachu, protože, ruku na srdce, přímé omezení alkoholu znamená přímé omezení počtu návštěvníků.

    Plán udělat z wolkrovky "literární kavárnu" mi příjde jako nejlepší, ale neslo by to s sebou několik imho nutných změn v kvalitě "služeb".
    - přesun k centru
    - fungující záchod atd.
    - méně pank prostředí
    - rozšíření sortimentu (více nealka. kvalitnější nealko, lepší a dražší alkohol) - aby to šlo pít i "jen tak"
    - "kvalitnější" obsluha
    - otevřeno každý den

    Zároveň by se mohla zkrátit pracovní doba, šlo by to udělat v menší prostoře, nemuselo by to být tak moc odhlučněný atd. Koncertů by asi bylo méně, ale zase by šly dělat výstavy, čtení a další akce "profesionálněji". Ztratilo by to dost ze současného kouzla, ale zase by se mohl využít potenciál místa, kde se potkávají zajímaví lidé a třeba jsou při tom i relativně střízliví :-D.

    Taky jde pokračování v trendu "Nová wolkrovka" se vším tím chlastáním, pankem, jen někde jinde, ale je otázka, jaký je zájem..


    Další nápady:
    - Rozhodně není špatný nápad zdražit alkohol a zároveň si víc hlídat donášený chlast, případně i zkrátit otvíračku, tím se vyženou "prasata" co se vožerou někde jinde, ve wolkrovce si dají pár láhváčů a ještě odnesou všechny láhve v okolí (to jsem zahlédl a docela jsem čuměl)
    - Dokaď bude prostředí v klubu tak "pankový" těžko tam lze čekat jiné než pankové akce (to je podobné jako v Discentru, je sice pěkné, že tam jsou knížky a počítače, ale upřímně, ani náhodou mne nenapadne tam přijít "jen si něco přečíst". Proč? Možná protože ten klub je v nějakém stavu, potulujou se tam v jakoukoliv hodinu agresivní ožralové, kteří tam bydlí atd. Prostě ideální místo na rozjímání.. :-/

    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Když si představím ty, kteří do wolkrovky chodí tak mi k nim nějaká karta moc nesedne.
    A natožpak k lidem, kteří jsou do aktivit wolkrovky zapojení, tudy podle mne cesta nevede.

    JOHY
    JOHY --- ---
    IJACZEK: EJCZKA: navíc za stodvacet ročně mínus benefity pro klubaře nicmoc nepořídíš...nájem bude řekbych všude minimálně desítka měsíčně, což je těch stodvacet ročně.
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    DESPERADO123: jo, v Jelení to takhle docela dobře šlapalo.

    IJACZEK: jde o princip "klubové karty", Její samotné zavedení vidím jako problematické. Kdo ji má je "náš", kdo ne je cizák. Např. nikde v Londýně při návštěvách sociálních center či squatů, kde se pořádaly koncerty a program byl podobný (včetně různých workshopů a diy akcí), jsem nenarazil na princip klubové karty. Proč asi?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    EJCZKA: vstupné alespoň mezi hc/punk/crust nevím co scénou je vnímán jako příspěvek na cesťák pro kapely nebo jako benefit na dobrou věc. Když chci slyšet dobrou kapelu tak "punkáč" ji rád přispěje protože ví, že jinak by kapela nepřijela. Když sou náklady 0 tak se vstup nevybírá nebo symbolický....

    Já si vůbec nemyslím, že je to o penězích. V DisCentru, když přijede kvalitní kapela, tak je vstup mnohdy poměrně vysoký (50-200 Kč) a přesto to lidi k větší úctě k prostoru nevede. Podle mě jediné řešení je nesoustředit se jen na punkovou (myšleno konzumní) subkulturu ale vytvořit příjemnější (spíše kavárenské) prostředí do kterého mimo koncerty zavítají i lidi neprovázaný nutně s tou či onou subkulturou. Něco podobného se povedlo V Jelení kde si měl hned jak si přišel na koncert pocit, že tam jsi hostem a nemáš se tam chovat jak s prominutím prase...
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    EJCZKA: To máš pravdu, v tom případě bych jedinej rozdíl udělal v placení vstupného na koncerty (s kartou nula) , to mi zase jako velká diferenciace nepřijde.

    DESPERADO123: Ano, to sem opomněl, tim pádem by zbylo víc penězů na vylepšování klubu a techniky.)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    IJACZEK: ad. pípa. unás v DisCentru sme to třeba vyřešili tak, že sme podepsali smlouvy s malým regionálním pivovarem- v našem případě Žatcem na odběr piva. Malý pivovary ti neurčují kolik toho musíš odebrat (v našem případě je odběr cca 5 sudů na 14 dní) a pořídí ti festovní pípu, sklo zadarmo.
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    IA, koncept Wolkrovky dle mého soudu byl otevřený všem bez rozdílu. Klubová karta však přináší určitou diferenciaci návštěvníků. Jde to proti duchu prostoru, kde může každý tvořit bez rozdílu a každý se může do toho procesu zapojit.

    Lepší se mi zdá dát větší vstupný na koncerty.
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    JACOBO22: to byl fór,) ale to nic nemění na tom, že pokaždý, když jsem si ho tam dal, tak byl teplej.... doma ho piju zásadně studenej ... takže zůstávám radši doma...
    JACOBO22
    JACOBO22 --- ---
    když ji ukážeš na baru, dostaneš braníka z lednice, pokud ne, dostaneš ho teplýho.......hahaha
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    Napadá mě něco jako klubová karta. Platíš-li 100kč měsíčně, dostaneš pěknou zalaminovanou kartičku se svým jménem či přezdívkou. Z klubové karty vyplívají benefity. Například pokud je vstup pade, platíš jen pětku nebo nic.... když ji ukážeš na baru, dostaneš braníka z lednice, pokud ne, dostaneš ho teplýho. A tak podobně....

    Pokud máte v mejling listu 200-300 lidí, tak bych řekl, že se sto lidí, kteří rádi dají 100kč měsíčně (1200kč ročně) najde.

    Já bych si ji pořídil, věděl bych, že se měsíčně vybere cca 10.000,- ze kterých se zaplatí nájem a zbytek pujde do fondu na vybavení klubu. Bar si tím pádem bude vydělávat sám na sebe (a ne na nájem) a třeba se dočkáme i toho, že se koupí dobrá pípa, poteče rychle studený pivo, koupí se špílboj a bude víc půllitrů než 7.

    Pokud se mám někde cejtit jako doma, tak bych za to měl i platit, doma taky platim nájem.

    Pak bych do W10 začal chodit častěji (ne jednou za čtvrt roku) protože bych platil, takže bych si to chtěl taky vybrat. Chodil bych častějc a třeba jen na jedno pivo a ne se zlejt do němoty a dělat bordeeeeel. Zároveň bych třeba častějc něco přišel přidělat, vylepčit, abych se cejtil víc "jako doma".



    Jen mě to napadlo, tak sem do hodil na "papír". Třeba vás to ve W10 inspiruje, protože vám fandím a sám sebe se ptám, proč na návštěvy chodím tak málo? Proč organizuju herní večery v HUS23 a né sobotní herní odpoledne ve W10? Až na to přijdu, napíšu.
    SCATHACH
    SCATHACH --- ---
    Ha, aha, díky Basku za info o mailinglistu.
    MILLY
    MILLY --- ---
    BASK: Ty jo...... Nevim, jestli můžu říct něco konstruktivního, i když bych ráda....! Mně třeba o alkohol vůbec nejde. Pokud přicházim, tak za váma a účinkujícíma. .-) (i když mi teďka třeba vůbec nevycházelo dostavit se někdy a pomoct)
    Takže já bych přišla a zůstala.
    JOHY
    JOHY --- ---
    BASK: + ostatní:
    dost závisí na tom, kolik stojí nájem a kolik lidí tam nechá prachy za citovaný "teplý braníky za dvacku"...

    ale:
    imho v modelu: "děláme to všichni zadarmo, snad se na tom někdy něco vydělá..." plus absence jakýkoli formy supportu mimo vstupné (sponzoring, granty,...) lze úspěchu dosáhnout pouze v případě dostatečného množstí podobně smýšlejících lidí, kteří to budou muset platit ze svého, tudíž vstupného. bar si může vydělat jakž takž na sebe, ale málokdy na další produkci...i v "komerčnějších" prostorech musíš občas nalákat na věc, co ti zrovna úplně nevoní, ale bereš to jako zdroj příjmů na financování méně "výdělečných" (čti: ne tolik mainstreamvých, nebo ne úplně známých věcí).

    Otázkou je, nakolik se s granty a sponzoringem ztácí ona "nazávislost"...

    každopádně tu míru svobody (a idealismu v pozitivním slova smyslu) vám dost závidim...
    BASK
    BASK --- ---
    SCATHACH: Děkujeme za připomínky, dost nad tím popřemýšlíme. Jenom podotýkám, že Mailing-list existuje, je to už dlouho náš hlavní komunikační kanál (čítá 200-300 upsaných vyžádané poště)... Sign-up viz nástěnka.

    Nad čím dál přemýšlíme ?

    Do jaké míry zůstává Wolkrovka tvůrčím prostorem ? Kolik lidí by přišlo a zůstalo, kdyby při koncertu nebyl na baru alkohol ? Většina ? Polovina ? Nikdo ? A vydělalo by se už konečně na nájem ?


    WE want FEEDBACK !
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    SCATHACH: rozumné návrhy.
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    Hovořit o "svobodě" bez existence druhých lidí by nemělo smysl. Druzí tady naštěstí jsou, mají taky své spotřeby a je potřeba vzájemným kompromisem a respektem se dobrat svobodě pro všechny.
    Pro pochopení pojmu svobody doporučuju článek Charlese Taylora "Omyl negativní svobody" In: Filozofický časopis 5/1995.
    SCATHACH
    SCATHACH --- ---
    Zdar, nechtěla jsem coby nováček "zaprouzet" hned zkraje, ale teď bych se ráda k některým názorům vyjádřila.

    Na úvod - W10 považuju za výborný projekt, do kterého spousta lidí vložila spousta času a práce. Před nimi smekám a držim jim v jejich entusiasmu palce.

    Stran "svobody". Z organizace jiného projektu mám zkušenost, že příliš mnoho "anarchie" se nevyplácí. Některý lidi prostě ty mantinely potřebujou. V novém prostoru by možná bylo fajn mít možnost příliš divoké jedince nějak usměrnit, kupř. stylem - "hele, tobě už nenaleju", nebo "hele, ty už radši zaplať a běž domů" apod. A podepisuju se pod to, že to usměrnění nemusí být vždy od kovaného wolkrováka, za pohodu nebo nepohodu na místě jsou zodpovědní všichni.

    Ohledně akcí zadarmo. Bohužel mám dojem, že spousta lidí má zafixováno, že když je něco zadarmo, tak to nejen NIC nestojí ale taky ZA NIC nestojí, nebo to NEMÁ žádnou HODNOTU. Tohle se dost špatně vyvrací. Osobně mě třeba hooodně mrzelo, když na W10 hráli novozélandští Beyondsamble, že jim do klobouku téměř nikdo nic nenasypal. Přitom asi bylo všem jasné, že je ten výlet/pobyt něco stál. Chápu, že wolkrováci nejsou žádní boháči, ale když mají na to pivo...tak proboha. Tudíž bych možná navrhovala nasadit příště nějaké - alespoň symbolické - vstupné (dvacka - páďo), na které každý dosáhne, ale všichni snad pak už pochopí, že "těch pár dovedů" co se na tom pódiu snaží, tam dělají něco, co stojí za špetku pozornosti.

    Stran propagace, mám dojem, že byla vždycky dobrá - plakátky jsem vídávála různě na školách, stránky byly aktualizované, zde vždy visel program. Ona to zas není taková prča, protlačit upoutávky někam ofiko. Možná bych napříště ještě navrhovala model "mailinglist" - tj. možnost upsat se do nějakého "wolkrováckého spamníku" ze kt. by jednou za měsíc přišel program. Myslím, že něco obdodného mají třeba Skryťáci nebo Séparée, co si tak vzpomínám, takže se to nějak udělat dá (jak to při své IT neschopnosti nevím :).


    Držím pěsti a moc se těším naviděnou v novém prostoru!
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Řilali tomu A-real, fungovalo to tak rok..Akce byly celkem nepravidelně a bylo jich jen pár. A bylo to celkem neoficiální.. - spíš tak pro kamarády a jejich kamarády..

    Co se týče těch zkušeností, jednou tam třeba byla hudba spojená s pánem, kterej dělá bioplaneta.cz, do toho se vařila skvělá polívka v polní kuchyni, spousta čaje, až pak večer se zašlo do krámu koupit nějaký víno... To byla pěkná akce..

    To je možná taky docela podstatná věc, co vlastně to centrum nabízí..Pokud je bar založenej na klasickým modelu, PIVO, VíNO, VODKA, RUM, kafe, čaj z pytlíku, tyčinky, brambůrky, tak je celkem jasný, jak to bude vypadat.. Nevim ale, jak to bylo u vás..
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    OLIAS:
    aha, pardon.
    to je ovsem zajimavy, sama o tyhle ere moc nevim ... to myslis za kasovy skoly hudby nebo nekdy potom? pokud nak tusim, tak to nebyly verejny akce, nebo se pletu?
    mozna by to bylo zajimavy i pro ostatni tady, kdybyses s nama podelil o nejakou pametnickou vzpominku na ... K2?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam