• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STRATILSOMSACORPORATE DESIGN ll mam logo co s nim
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    zasadny rozpor nemame...rozumiem co hovoris. V mojom pripade, co sa tyka klientov som v pozicii, ze bud robim nadnarodnych a velkych, tam uz je to zvacsa dane, utrasene... a neriesim. Alebo sa mi na stol dostanu mensi klienti, rozny kamarati majitelov a podobne. Nie som v pozicii, aby som majitelovi agentury povedal, ja ti kaslem na kamosa z golfoveho klubu, pokial nezozere cele CID. Tak to riesim aspon tym mojim minimalom, pretoze je mi blbe pustit do sveta samotne logo. Takze ,,cenu samostatneho loga davam,, ale je v tom uz zaratny ten minimanual. Aj ked to je dost virtualne s... ale to by bola diskusia o inom.

Na druhej strane mozme...utvara to celkovy rozmer o zazemi a tvorbe. Napriklad nejaka firma v SK alebo CR co sa primarne zameriava iba CI?
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    logo bez manualu je k nicemu.
    Kdybych to vzala na pripadu te kytky, jasne, muzou mit kytku a pak co, kazdy material bude vypada jinak, nebudou zadna pravidla uzivani.

Po pul rode zjistis, ze je jim to logo nanic, protoze logo samo o sobe je jen prvek, jeden z celku zvaneho vizualni styl nebo CID. to neni jen o logu, ale o fontech barvach PRAVIDLECH, ktery zaruci, ze kdyz uvidis magentovou plochu s sedyma kostickama vis, ze je to T-mobile a nemusis videt zadny logo....

Logo samotny je k nicemu. DO toho se nevechej vtlacit. Ja nedavam nikdy ani cenu samostatneho loga. kdyz se ptaji, samozrejme se vzdycky ptaji, pak jim to takto vysvetluju... vetsina klientu pochopi a naopak souhasi.
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    suhlasim zakladny manual, minimanual, alebo ako to nazveme musi byt. Len ma zaujimalo do akej miery ho rozpracovavate.

Jednoducho mam zakaznikov co chcu iba logo. Ked im zacnete rozpravat o nejakom zadefinovani aplikacie loga tak:
    spozorneju ... povedia kolko...nastupi kalny pohlad...vypadok zvuku...a uz len opakuju nam staci logo. Vysledok pre mna - dam im to minimum co som popisoval.

No ale zabavnejsia otazka do akej miery ma podla Vas zmysel rozpracovavat dizajn manual. Berme idealny stav, ze je osvieteny zakaznik a chce. Na ilustraciu prezeniem. Isli ste uz do stavu, ze ste zadefinovavali farbu neonovej trubice na budovu...?
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    LENDULIK: teda ja zadny loga nevytvarim :))
    ale jen ciste logo jako samotny prvek? nejaky pravidla museji byt. Aspon zakladni, to jsou 2a4 a rozsah je na tobe.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Tak tak, to bych pak označil jako minimanuál, který by měl být bezpodmínečně u každého loga ;)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    BINARY_PARANOIC: no ano. Nicmene logo bez manualu nikomu nevytvarim. Apon bod 2 a 4 musi mit
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    STRATILSOMSA: nerad zasahuji, ale Lendulik to má myslím rozdělené po sekcích, kdy ty body už patří pod logo manuál...
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    LENDULIK: jo rozumiem, ale 2.5 a pravidlo pohledovej vzdialenosti... urcite nedavam v zaklade k logu. To uz je pre mna sucast dizajn manualu. A pretoze nie som v leveli, ze by vsetcia moji zakaznici boli ochotny investovat do niecoho takeho. Na druhej strane je mi blbe dat im jedno eps s logom a vybavene. Tie romerove ,,obmedzenia na tlacove formaty,, asi budem davat, uz len s pricipu kvoli sebe.
    JOSLIACKY
    JOSLIACKY --- ---
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    STRATILSOMSA:

2.5 myslim, kdyz treba by nekdo chtel to logo smontovat jako na fasadu...
    http://lh5.ggpht.com/_TZor5HIStao/SZP2fLI1EyI/AAAAAAAAAZ4/T1X1cLF7Bfo/s512/2.jpg

A 3 je treba takhle
    pravidlo na A formatech 1/3 sire na srtrred...
    http://lh4.ggpht.com/_TZor5HIStao/SZP2fIDEhHI/AAAAAAAAAaI/eHCM4u23vxg/s512/33.jpg

nebo pravidlo pri pohledove vzdalenosti
    http://lh3.ggpht.com/_TZor5HIStao/SZP2fD_HEDI/AAAAAAAAAaA/vzM6xudmHLo/s512/3.jpg
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Mně rozsah přijde akorát a tak jak by to mělo být. Zajistí se tím alespoň minimální fungování logotypu tak, jak to autor zamýšlel (tedy je to do značné míry i ochrana autorovy pověsti :))
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    JOSLIACKY: tak neco jim tam napsat musim, za ty penize,...:)
    JOSLIACKY
    JOSLIACKY --- ---
    LENDULIK: ...profesionalne, ale aj tak sa mi to zda moc rozsiahle...moj nazor
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    no mas to sirsie postavene...
    bod 2.5 myslis na mriezke?
    2.6-2.9 nad tym vzdy zvazujem, ci to dat v zaklade. V principe je mi jasne ze by to malo byt, ale...:)
    3 je zaujimava.
    Ale skor sa snazim navrhnut logo aby fungovalo od 7 mm do nekonecna, cize mi to v zaklade odpada. Aj ked berem - zadefinovanie maximalnej velkosti dajme tomu na A2-A5 je opodstatnene.

4 jasne, neuviedol som, ale ano. 4.2 v 4.5 snad v zaklade u mna nie.

k 5 bodu by som rad diskutoval neskor. Logo je len taky rozbeh :)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    :-) delsi trochu :-)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    STRATILSOMSA:

jestli ti to pomuze, mam ve smlouvach rozdeleny na sekce:

LOGO - včetně licence pro neomezené užití autorských práv

LOGO MANUÁL
    1 - Specifikace autorských práv - neomezená autorská práva

2 - základní manuál
    2.1 - kodifikace logotypu
    2.2 - rozkres loga
    2.3 - černobílé řešení
    2.4 - negativní aplikace na tmavých materiálech
    2.5 - rozkres pro velkoplošné aplikace
    2.6 - ochranná zóna
    2.7 - příklady správného užívání loga
    2.8 - příklady nesprávného užívání loga
    2.9 - zakázaná užití loga

3 - definice velikosti
    3.1 - definice minimální velikosti
    3.2 - doporučené velikosti pro formáty A2-A5 - užití na tiskových materiálech
    3.3 - doporuřené velikosti pro materiály elekotronické komunikace
    3.4 - doporuřené velikosti pro materiály venkovní komunikace (na fasádě)

4 - specifikace barev
    4.1 - definice barev
    4.1.1 - kodifikace CMYK
    4.1.2 - kodifikace Pantone
    4.1.3 - kodifikace Pantone
    4.1.4 - kodifikace RAL
    4.1.5 - kodifikace HTML
    4.2 - doporučená barevná škála loga
    4.3 - doporučení užití kontrastních barev
    4.4 - nevhodné barvy, nevhodné kombinace barev
    4.5 - zakázané použití barev

to je totalni zaklad manualu, a pak dal treba:

5 - korporátní merkantilie
    5.1 - Obecné principy a přístupy
    5.2 - hlavičkové papíry
    5.3 - vizitky
    5.4 - obálky
    5.5 - firemní desky a obaly na média
    5.6 - tisková zpráva
    5.7 - compliments a karty k nekonkrétnímu užití
    5.8 - užití loga na reklamních předmětech
    5.9 - layout DL a A4 letáku
    5.10 - grafická úprava firemních vozů
    5.11 - layout webové presentace
    5.12 – razítko úřední
    5.13 – šablona pro email
    5.14 – šablona pro presentaci
    5.15 – spořič obrazovky
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    pode trosku k tem. Zaujima ma vas psotup, ked robite logo. Co davate klientovy ako vystup? V mojom pripade davam: zakladne farebne logo, potom farebne varianty, pripadne variant z nejakymi odleskami (pre web), jednofarebnu variantu-primarne ciernu, a inverznu. Toto je moj vystup pri odovzdavani loga. Zakazane varianty zakladny merkantil je uz sucastou ,,mini,, dizajn manualu.
    PAN_CAU
    PAN_CAU --- ---
    KUBA687: Tak si nejak predstavuju, co by ti na tohle rekla nase oborova profesorka. :o))))
    KUBA687
    KUBA687 --- ---
    tyjo, to ste dobří. mně to kreslení rukou vždycky selhalo. něco jsem vymyslel, načmáral a pak, když jsem to zkoušel převíst do počítače, jsem zjistil, že moje představy, že to bude fungovat, byly lichý. takže pracuju vždycky rovnou na monitoru a v ideálním případě po prvních skicách tak měsíc počkám. což praxe často nedovoluje, žejo. jinak párek v rohliku a jízdu tramvají považuju za rovnocenný skicování. když už navrhuju mimo počítač, tak většinou kreslím v hlavě nebo na něco koukám.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    STRATILSOMSA: ja jedu orezanou tuzkou (orezavam furt) na zakladni ideu. Tusi pak rozvijim konkretni myslenku (ted jsem poridil technicky pera a je to parada). Obcas si hraju s akvarelama. Tlustej fix beru do ruky, kdyz chci videt "hmotu" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam