• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SHUBIN: Presne :) A taky jake jsou alternativy? Fotograf se sice muze nejak propagovat sam, ale to spotrebovava cas a energii, nebo to nemusi prodavat vubec, ale to me zase pripada skoda.
    SHUBIN
    SHUBIN --- ---
    no, radsi mensi zisk z fotky, na serveru, kde se jich proda hodne, nez vic penez za fotku ze serveru, kde plati lip :)
    k cemu mi je, ze jsem ted na dreamstime dostal za fotku $1, kdyz je to prvni co se po roce prodala :D
    NJAL
    NJAL --- ---
    RETAL: Prijde mi to jako svedska danova soustava... :-7
    RETAL
    RETAL --- ---
    Přijde vám to málo? Mě to přijde slušné. Síla fotobanky je v marketingu, technickém zázemí (prostor, pásmo) a spoustě klientů.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    RETAL: jo, presne to jsem si myslel.. sucks :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    RETAL: To je vylozene motivacni...
    RETAL
    RETAL --- ---
    Na iStockPhoto se s tantiémami netají. Fotograf dostane 20 - 40% z konečné ceny prodaných fotografií.
    http://www.istockphoto.com/photographer-royalties.php
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RETAL: Na fotobance.cz mam uz delsi dobu ctyri fotky a nic ;) Je to hodne malo uznavam, ale stejen to moc realne nevidim.

    GHOSTSTALKER: To hodne zalezi na danem serveru a typu "subscription", ktery ma kupujici zrizeny. Na SS je standardni typ ze za mesic zaplati $250 a muze stahnout 25 fotek za den, tj. celkem 750 fotek. To by ale znamenalo $0.33 za fotku, ze cehoz fotograf dostava $0.25. To je podle me nerealne, takze se asi spoleha na to, ze kupujici ten limit nevycerpa nebo ze bude dost lidi, kteri si koupi jiny typ "subscription"/
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    me by zajimalo, kolik penez z kazde fotky na ruznych serverech jde fotografovi a kolik serveru, resp. rozdil mezi cenou fotky pro kupujiciho a zisku z fotky pro prodavajiciho...
    RETAL
    RETAL --- ---
    Já fotky nakupuju, ale jeden známý se do toho chce pouštět. Zatím je zadal do Fotobanka.cz, ale schválení trvá už asi šest týdnů.
    Osobně se mi mnohem víc líbí microstock (fotka na web za pár dolarů) než tradiční stock (ceny začínají na stovkách korun). Fotobanka.cz je podle mě úplně mimo, chtějí papírovou smlouvu, mají hnusné náhledy a na fotkách není nic vidět.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RETAL: Planujes taky prodavat fotky nebo uz v tom dokonce jedes?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RETAL: Zadny konkretni cil nemam, zivit se tim nemusim... mam dobrou praci jinde. Ale kdyz uz ty fotky mam vyfocene, tak jsem si rikal, ze je lepsi to zkusit zpenezit nez aby se me na to jen prasilo na disku.

    Casem by pro me byl idealni stav, kdybych si mohl rict: "Muzu si koupit tady ten objektiv/blesk/novy fotak... ono si to na sebe vydela." Ted bych si to sice taky mohl koupit, ale neco uz je tak drahe, ze to neprenesu pres srdce.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Díky za info.
    Jaký máš cíl, kolik bys chtěl prodávat za rok? Chceš se tím živit?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RETAL: Momentalne fotky popisuju sam pres webove rozhrani daneho serveru. Nazev, popis, klicova slova a pouzity fotak si to ale obvykle vytahne z EXIF/IPTC fotky, takze to muzes delat i doma v nejakem programu a pak pres FTP nahrat na server (myslim, ze to podporuji uplne vsichni). Pak se pres web doplni jen kategorie - kazdy server ma jine deleni.

    Jinak co jsem cetl, tak je lepsi pridavat fotky spis postupne, nez najednou dat tisic fotek. Duvodem je, ze pokud mas nejake fotky cerstve, tak ti nejakym zpusobem zvysuji prodejnost i zbytku porfolia. Tady jeste presne nechapu, jestli to je diky tomu, ze jsi nejak umele zvyhodneny pri vyhledavani nebo ze se zakaznici po nalezeni jedne tve fotky podivaji i na zbytek.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Popisuješ fotky sám, když je zadáváš?
    Jak rychle přidáváte fotky?
    Máte zkušenost s přidáváním většího množství fotografií?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Ja to zkousim od minuleho tydne a momentalne jsem registrovany na tech ctyrech, co jsou momentalne v zahlavi, tj. ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto. Na iStockPhoto jsem jeste nic nenahraval.

    Zdaleka nejrychlejsi schvalovaci proces zatim byl na ShutterStock, kde byly fotky schvalene do dvou dnu a hned dalsi den se prodalo 8 exemplaru (ja mam z kazdeho $0.25). Pak dalsi den vubec nic (??) a dalsi den (= dneska) uz jich je prodanych pet. Pro ilustraci - moje portfolio je tady, momentalne s osmi fotkami: http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?page=1&rows_per_page=10&sort_method=popular&gallery_id=305500&thumb_size=small

    Dal uz mam schvalene fotky na BigStockPhoto, ale z toho jeste nic nebylo, coz odpovida i beznym zkusenostem, o kterych jsem cetl. SS je podle toho nejuspesnejsi a BSP pokulhava dost v pozadi.

    Na Dreamstime trva schvalovani vic nez tyden, coz je otrava. Aspon je videt, kolik jeste zhruba u kazde fotky zbyva... me uz se to cekaci cas snizil ze 150 hodin na 90 ;)
    VASAX
    VASAX --- ---
    Hele jaký už s tím máš zkušenosti?
    VASAX
    VASAX --- ---
    Ahoj Kletusi! :-)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    uvazoval jsem o tom, ze s tim zacnu..
    jsem zvedav na vase zkusenosti.. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam