• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    COUPERFIELD
    COUPERFIELD --- ---
    BLACKX: to je celkem pekny :-) i fotky mas pekny... jen tak dal :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    COUPERFIELD: Udrzuju si napul automaticky generovany graf a tohle je asi dobra prilezitost na zverejneni. Ukazuje to postupny stav od prvniho prispeni na Shutterstock. Cervena cara je postupne pribyvani fotek (po pul roce jsem jich mel porad jen kolem stovky!) a zelena ukazuje postupne rostouci pocet stazeni (ted uz celkove pres pet set). Cena za stazeni je ruzna, ale v drtive vetsine tech $0.25 - nic extra, ale obcas se objevi $1.88 nebo jednou $28 za jedno stazeni.



    Nejstahovanejsi je ta, co je nize ( viz BLACKX ) - asi 50 stazeni. Dalsi dve po 40 stazenich jsou tyhle:





    Dal jsou nejake Parizske fotky, ale ty jsem fotil az pres prazdniny, takze ty jeste nemaji tolik prodeju (jinak viz moje portfolio: http://www.shutterstock.com/g/blackx )

    Nejvetsi akceleraci ale ma muj zatim jediny vektorovy pokus... ten je oblibeny i na jinych serverech:



    Ja z te odpovedi snad udelam prispevek do sveho blogu :D
    COUPERFIELD
    COUPERFIELD --- ---
    Ahoj, me by zajimalo jako uzivatele Shutterstocku, jake tam mate prodeje a z jakeho portfolia fotek? A ktera se vam prodala nejvic a kolikrat to je nejvic? :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak jsem po pul roce na Shutterstocku prodal svoji prvni enhanced licenci... coz znamena $28 pro me :) A vzhledem k tomu, ze neni exkluzivni, tak to muzu prodavat porad dal. Docela by me zajimalo, k cemu to lidi pouzivaji :) Je to tahle fotka:

    KEPASO
    KEPASO --- ---
    BLACKX: jop. mel jsem na mysli stiny, ktery jsem nazval gradientama, protoze jsou to pruhledne prechody. tem se vyvarovat urcite.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KEPASO: Diky, posledni dva dny jsem prave tyhle a podobne veci cetl. Kdyby to nekdo taky zkoumal, tak doporucuju nasledujici linky:

    http://bortonia.wordpress.com/tutorials/what-istock-does-and-doesnt-accept/
    http://sellinggraphics.com/24/how-to-prepare-vector-illustration-for-microstock-sale
    http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=156

    Vyplyva z toho hlavne, ze:
    - transparence a gradienty jsou dve ruzne veci, ale vicemene je dobre se vyhnout obema
    - AI zvlada gradientni meshe, coz je nahrada gradientu a existuje to i v AI8, takze istock to prijima. Bohuzel zadny jiny program to nenacte.
    - AI zvlada gradienty pri exportu rozsekat po jednotlivych barvach. S linearnimi gradienty je to moznost, radialni maji v sobe obcas diry. Asi neni dobre to pouzivat na nejaky hlavni objekt (neda se pozdeji uz obarvovat), ale na pozadi proc ne. Inkscape tuhle featuru ale nema :(
    - V Inkscape se da gradient simulovat tak, ze se vytvori dva krajni jednobarevne obdelniky a mezi nimi se programove dopocitaji zbyvajici kroky, coz vytvori spoustu objektu. Zase - vyuziti je jen nekdy.

    Ale zaver je porad jasny: Pokud to jakkoliv jde, tak se gradientum a transparencim vyhnout :)
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    BLACKX: je dobry si na istocku precist tento perfekni manual http://www.istockphoto.com/illustrator_1.0_intro.php a pak jej aplikovat. gradienty se nemuzou pouzit, protoze pri ukladani do eps dochazi ke slucovani pruhlednosti = vysledek nema editovatelnou pruhlednost, nybrz dochazi ke slucovani barvy pozadi s onou pruhlednosti a vysledkem je nova zrastrovana barevna plocha. vysledek tak stejne casto postrada kvality a vychazi z toho pazmek. navic ilustracka, co by mela bez techto hovadinek pod 1MB ma ve vysledku treba 90MB.
    takze pokud je zamerem vytvaret stin, musi se tak delat pomoci vektorovych ploch.
    to ale tlumocim pozadavky istocku, ted presne nevim, jak je shutter k temto vecem naklonenej. v te ukazce vidim kruhovej prechod, coz nechapu :), ze to bylo povoleny. asi to shutter bere.
    kazdopadne velke doporuceni je – vyhnout se pravym efektum.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ROMANICAK: Muzu dotaz? Pracuju ted trochu v Inkscape a dodelavam jednu fotku, tak jsem si rikal, ze jako vedlejsi produkt muzu nektere vektory zkusit prodat. Dival jsem se na pozadavky a vicemene se obecne nedoporucuje az zakazuje pouzivat ruzne efekty vcetne gradientu (hlavne na iStockPhoto). Ty mas nejake gradienty pouzite treba tady:
    http://www.shutterstock.com/pic-6692359/stock-vector-music-festival-vector-graphic-illustration.html

    To jsi to prevedl na jednoduche objekty? Nebo snad pouzil gradientni meshe ci jak se ti to povedlo? Jsem zmaten :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ROMANICAK: Na to asi budes potrebovat nekoho, kdo tam bezne fotky kupuje. Jinak totiz, jestli to dobre chapu, musis zaplatit minimalne $49, abys neco mohl stahnout. Za tuhle cenu budes moct stahnout 5 obrazku, coz je tady zbytecne, ale min zaplatit nejde.

    http://www.shutterstock.com/subscribe.mhtml

    P.S. Mas dost zajimave a rozsahle protfolio.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ahoj, mam velkou prosbu...mohl by mi pls nekdo z vas registrovanejch na shutterstocku koupit obrazek? Preposlu penize, nebo predam...

    http://www.shutterstock.com/pic-20279815/stock-vector-cannabis-leaf-vector-illustration.html
    SOFTA
    SOFTA --- ---
    BLACKX: na rybach mam zatim to portfolio postaveny a jsem rad ze je tam berou i kdyz uz neni kde fotit :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SOFTA: Diky! Me se teda nejvic libi ty rybicky :) A trochu se divim, ze ta hezka fotka s katedralou v Nantes je podple popularity tak vzadu. Ale taky to uz beru jako loterii.


    BLACKX: ad odmitnuti - pred pul hodinou me prislo odmitnuti stejne fotky od iStockPhoto, ze pry je videt logo na jerabu! Ja se z toho... :)
    SOFTA
    SOFTA --- ---
    BLACKX: tady muzes kouknout , jsou tam vetsinou jenom nocni fota , protoze jsem mel porad zatazeno :(
    http://www.shutterstock.com/results.mhtml#gallery_id=154165&page=1
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Divne odmitnuti pretrvavaji :) Tentokrat BigStockPhoto - z 22 fotek prijali ty mrakodrapove a spoustu ostatnich (tady vetsinou nejsou vybiravi), a neprijali dve fotky. Jedna je se sochou, to chapu, ale co ta druha? V serii byla jeste jedna skoro stejna a tu vzali... !?

    Vlevo odmitnuta, vpravo prijata. Loga na mrakodrapech nejsou videt ani v jednom pripadu...

    Ted koukam, ze vlevo je videt ten velky oblouk a vpravo je sikovne skryty za Eiffelovkou... to by mohl byt duvod, ale na druhou stranu vzali fotky, kde byl ten oblouk videt mnohem vic. Takze zase nechapu :)

    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    BLACKX: ok.. jsem text pod fotkami napoprve prehledl :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    CUCHULAIN: To je prave ten oblouk - La Grande Arche. Ale nic jsem o tom nenasel a na Shutterstocku se to vesele prodava, tak jsem zmaten :)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    BLACKX: hmm.. a co ta brana? neni taky chranena? :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SOFTA: Predtim jsem se nechtel nechat ovlivnovat, ale ted jsem se zpet a nic dalsiho fotit nebudu, tak bych se rad podival na to tvoje francouzske portfolio. Mohl bys sem dat link?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak uz uploaduju prvni serii fotek z Parize... na Fotolii uz me za par hodin vsechno zhodnotili a vyhodili par fotek. Z 22 fotek mam u 4 spatnou technickou kvalitu a 4 odmitli kvuli pravum. Jednu chapu, zapomnel jsem na ten Louvre :) (i kdyz to bylo jen na volne dostupnem nadvori a jeste bez pyramidy), dalsi je mozna problem se skulpturou v zaberu, ale dalsi dve moc nechapu...



    V zaberu je La Grande Arche, ale nenasel jsem nic o tom, ze by se nesmel fotit. A jinak vsem mrakodrapum jsem vyretusoval loga.

    Ale vsech 7 fotek Eiffelovky z ruznych uhlu, v ruzne casy a s ruznym osvetlenim vzali. Docela se divim; cekal jsem, ze uz jich budou mit plne zuby :) Ale tesi me to, jeste mam nejake dalsi zajimave v zaloze ;)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SOFTA: Ok, diky. O te Eiffelovce v noci vim, fotky z Louvru by asi chteli prodavat vsichni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam