• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: U Shuterstocku asi byt exclusivni nejde (krome "Red Carpet" programu, ale to je pro fotografy filmovych hvezd) - opravte me, pokd se mylim.

    NaDreamstime mas u kazdeho souboru jednak zaskrtavatko "I upload this image exclusively on Dreamstime.com....", takze se muzes podivat, jestli to nemas nekde zaskrtle a druhak je tam moznost zaskrtnout "Sell the rights (SR-EL, SR-EL 1, SR-EL 3)", ale u toho druheho mam za to, ze pokud ta prava opravdu neprodas, tak to muzes kdykoliv stahnout a prodat jinde. Toho prodeje by sis asi vsiml, jsou to nejake stovky dolaru :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: a kde poznam ze tam mam ty fotky jako exkluzivni? :) ja uz se v tom nevyznam. daval jsem to tam pred rokem a ted vim prd .)
    No mozna tam ten uceet uplne zrusim. uvidim. Nejak na to neni cas tam pridavat a asi ani nemam to co by se kupovalo :)

    mam fotky tady. jde to z toho poznat jestli tam jsou nejaky jako exkluzivni nebo ne? .) dik
    http://shutterstock.com/g/mikekt
    a
    Mikekt - Photographer profile
    http://www.dreamstime.com/Mikekt_info
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Ok, tak hodne stesti. S temi vybery to ma kazda fotobanka jinak, ale mam pocit, ze nikde nebyl limit mensi nez 50 dolaru, takze to bude asi tezsi. Vyjimka by nejspis byla, kdybys uplne rusil svuj ucet, pak by ti to pravdepodobne vyplatili (ale nezkousel jsem :) )
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: aha tak to by neměl být problém od té nové firmy. já se spíš bál u těch fotobank. stejně to tam smazu. mám tam asi jen 26 dolarů. dá se nechat vybrat tak malá částka nebo je tam to minimum myslím 75? no dneska to s nima zkusím domluvit. dík. za reakce
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Ne, myslel jsem text te nove nabidky na odkoupeni. Ze strany fotobank asi mit problemy nebudes, leda, ze bys to uz predtim u nejake dal jako exkluzivni fotky (to bys o tom ale vedel, musel bys to explicitne zadat).
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: díky za reakci. jakej myslíš text nabídky z těch fotobank? koukal jsem tam různé a exclusive tam asi není. jinak jsem jim rikal že se ty fotky prodali ale právě nevím abych pak neměl nejakej problém že strany těch fotobank? zkusím sem hodit nějaký výpisy stažení až budu u kompu. musím to vyřešit dnes.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Nejjednodussi by bylo, kdybys sem mohl dat ten text nabidky.

    Jinak bych v tom hledal slovo "exclusive", pak bys to nesmel nabizet nikde jinde. Jnak mozna muzes, ale zalezi na smlouve. Jinak bych jim ferove napsal, ze uz se to parkrat prodalo, takze at zvazi, jestli to i presto chteji. Potom samozrejme, ze bys to z fotobanek pro dalsi prodeje stahl.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    mam jeden dotaz ohledne prav. vystavil jsem asi pred dvema lety par fotek na nejaky hlavni mikro banky, ale ted mam nabidku na odkoupeni fotek. Jak je to s pravama? muzu to klidne prodat dal? teda ted je z tech bank smazu, ale jestli tam neni neco jako ze je nemuzu prodat jinde, kdyz jsem je prodal tady. Moc jsem ty podminky necet a s moji anglictinou bych to stejne asi neprelouskla uplne spravne. Mam hlavne fotky na shutterstock a mam tam vsechyn rty prodeje asi za 0,20 nebo proste asi ta nejnizsi sazba a jednu asi za 1,5$. Budu rad za kazdou radu. diky
    AMATI
    AMATI --- ---
    Predavate niekto na panthermedia? Stoji to tam za pokus?

    A co hovorite na novu fotoliu?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    // pratele, urgentni prosba, nemate nekdo subscription na shutterstocku? Potreboval bych jednu vektorovou llustraci. Odmenu navrhnete - posta. Diky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLOWUP, GHOSTSTALKER: Vy tady teoretizujete o royalty free licenci, coz je sice hezke a pravda, ale pro prakticke pouziti je NUTNE znat konkretni licenci od konkretni banky. Prakticky vsechny hlavni mikrofotobanky to maji omezene a otazka znela "Nemáte někdo nějaký zkušenosti...", takze se opravdu bravime o praxi a ne teoretickych uvahach.
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    GHOSTSTALKER: to je mozny, ale puvodni otazka byla jak to u RF funguje v praxi, a my se tu s BLACKX snazime rict, ze fotobanky ty licence upravujou a je potreba si tu licenci precist
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    IIIMAGIAG: tak to ovsem neni cista RF licence :)
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    u SS je to standardni a extended RF licence, princip RF je ze si nekupujes presne pocet zobrazeni jako u RM, ale to ze to pouziti je neomezeny proste neni pravda, vzdycky je potreba danou licenci precist a zaridit se podle toho (na fotolii byl ten cap mam pocit 500k, na punchstocku 400k jestli me pamet neklame)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    IIIMAGIAG: Co ma standardni licence spolecenho s royalty free?
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    BLOWUP:

    machrujes sice hezky, ale na spatnym hrobe -

    treba shutterstock ma na standardni licenci cap 250.000 http://www.shutterstock.com/license_comparison.mhtml

    nepsal jsem ze to tak maji vsechny banky, ale dost jich to ma, takze fakt plati ze zalezi na konkretni licenci u konkretniho zdroj
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    IIIMAGIAG: obavam se, ze se mylis. Dohledej si nekde co znamena pojem royalty free.

    Tady nebyla rec o dalsim preprodavani, bavime se o pravu tu fotografii pouzit. A u royalty free zaplatis jednorazovej poplatek a muzes s tim delat co chces - cover od Vogue, vytapetovat Time Square, cokoli.

    Royalty-Free, or RF, in photography and the stock photo industry, refers to a copyright license where the user has the one-time right to use the photo WITHOUT RESTRICTIONS. The user can therefore use the image in several projects without having to purchase an additional license. RF licenses can not be given on an exclusive basis. In stock photography RF is one of the four common licenses or business models together with Rights Managed, subscription and micro.[1]

    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    BLOWUP: no tak to samozrejme pravda neni, muzes si s ni delat co chces v ramci licence, ktera v 99% upravuje prave ten pocet shlidnuti jak psal BLACKX ale taky to jestli muzes nebo nemuzes tu fotku dal preprodavat (vetsinou je to tak ze az v ty nejdrazsi licenci muzes fotku dat treba do sablony kterou sal preprodavas)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DAKRLS: pokud je royalty free, tak s ni muzes delat co chces. Akorat s ni muze delat co chce kdokoli jinej kdo ji taky za par supu koupi.
    DAKRLS
    DAKRLS --- ---
    BLACKX: díky, mrknu na ty licenční podmínky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAKRLS: Presne tohle demostroval tusim Time, kdyz na svou obalku pouzil fotku s microstocku za par supu, a mel o tom snad i clanek uvnitr.

    Ale pozor - vetsina fotobanek (vsechny?) ma limit, jak to v zakladni licenci muzes pouzivat, obvykle kolem 500 000 vytisku, pak uz musis koupit extended licenci. Uplne presne to mas popsane v licencnich podminkach dane fotobanky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam