• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: já to víceméně pochopil, chtěl sem tím poukázat na beznaděj microstocků kterým se snižují revenue a tak se uchylují k těmhle beznadějnejm krokům, podpořenejm sáhodlouhejma právnickejma analýzama - aka uděláme nějakou sračku, ale budou chechtáky, to že naserem dodavatele je jedno ne, akcie trochu vyrostou a mangement bude happy.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: Ještě mě napadlo, že jsme se možná nepochopil... ten původní post nebyl o tom, že by fotky obecně zlevňovaly. Byl o tom, že fotografové, kteří se rozhodli prodávat fotky *exkluzivně na iStockPhoto* za určitou sumu, tak zjistili, že iStockPhoto prodal tyhle jejich konkrétní fotky Googlu 1000x levněji než by měl, aniž by se kohokoliv ptal.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: To už se taky stalo, pár měsíců zpět: Yuri Arcurs (cca Top 1 :) ) spustil svoji vlastní stock stránku se svými fotkami:
    Royalty Free Images and Stock Photos | PeopleImages
    http://peopleimages.com/

    To, že "fotí každé pako" je možné, ale řešení je třeba diferenciovat cenu fotek podle kvality i v rámci jedné fotobanky. ISP má Vetta a ještě jakousi jinou kolekci (zapomněl jsem jméno) a ještě zajímavější řešení je na Dreamstime - cena fotky je při prvním stažení stejná a při dalších staženích se fotka pohybuje do vyšších úrovní, kde je dražší. Já mám zatím jeden obrázek v Level 5, tj. víc než 25 stažení: http://www.dreamstime.com/level.php?lvlimag=5#5
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: A bude dít pravděpodobně se zvyšující se intenzitou dál. Je otázka jestli vznikne nějaký rozumný jedinec který nabídne redigované fotky s kvalitativní úrovní. Ty pak věřím že zůstanou za rozumné peníze, ale s tím že dneska "fotí každé pako" je to u mikrofoto prostě problém. Je to krásně vidět jak osciluje kvalita jednotlivých hráčů podle toho jak mění politiku schvalování.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Ještě abych doplnit relace:

    Jsou to fotky z Vetta kolekce, tj. ty nejlepší. U některých se za jednu licenci platí 100 EUR za nejmenší velikost. Od Google za ně dostali 12 USD. Z Google drive mají některé z těch fotek už statisíce, možná i milion, stažení. Hezký víkend!
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Ať jste v obraze:

    iStockPhoto spolu s Getty prodali Googlu asi 4100 fotek za cenu ca $12 (asi za první měsíc, potom za $6/měsíc... to ještě nevím přesně). Přispěvatelé, kteří to náhodou zjistili se bouří, protože Google dovoluje tyto fotky použít KAŽDÉMU ZDARMA v Google Drive aplikacích.

    Aspoň tak jsem to pochopil, tady je k tomu článek, který to shrnuje od Seana Lockeho, což je člověk v oblasti microstocku tak do Top 5, srovnatelný s Yuri Arcursem:
    http://seanlockephotography.com/2013/01/18/the-getty-google-drive-situation/
    (velmi zajímavé)

    Aby se vyslala zpráva iStockPhoto (který jako vždy má právnické kecy a v zásadě je podle něj vše v pořádku), tak se plánuje se 2. únor jako D-Day (Deactivation day), kdy zúčastnění fotografové deaktivují část svého portfolia:
    http://graphicleftovers.com/blog/creatives-stunning-revolt-big-bad-business/
    http://www.microstockgroup.com/istockphoto-com/d-day-%28deactivation-day%29-on-istock-feb-2/

    Já o té deaktivaci zatím přemýšlím, protože mně stálo dost úsilí to tam dostat.
    Nicméně už před cca dvěma lety jsem četl analytický a predikční článek, o tom, jak mikrofotobanky zlevňují fotky a protože přispěvatelům se nevyplatí je stahovat (když už dali čas a peníze do focení, keywordingu a uploadu, tak ať z toho aspoň něco je), tak fotobankách nakonec zbyde spousta fotek prakticky zdarma nebo za směšné peníze - a přesně to se teď děje.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    MIK_CZ: Me zajimal ten limit, jelikoz na Paypal posledni dobou dostavam zaplaceno od klientu ze zahranici takze uz jsem za prehlednutelnou castkou. Zatim jsem tuhle otazku neresil, tak me napadlo se tu poptat nez zacnu prohledavat internety.
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    ja to nedanim, nejsou to zadny horentni sumy, tak na to asi tezko prijdou, ne :)
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLACKX: aha, dekuju.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Funguje to tak, že kromě svého zaměstnání si můžeš bokem přivydělávat a dokud nepřekročíš nějaký limit ročně, tak to vůbec nemusíš přiznávat a danit. Ten limit je asi 20 000 Kč/rok, ale průběžně se to mění, tak si to někde najdi přesně.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Ahoj, měl bych dotaz ohledně příjmů z Paypalu, asi se musí danit, žejo? Nebo je nějaké omezení do které částky je to v pohodě?
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    :) uz to pomalu nabiha, dnesek uz se nejaky cisla objevily ale vcera porad nula :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIK_CZ: Je to jen chyba, že se neaktualizuje ta sumarizační stránka. Když rozlikneš jednotlivé dny, tak už je to tam správně.
    Na microstockgroup.com už nad tím hořekuje víc lidí :)
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    taky vam nenacita posledni cca dva dny na shutterstocku penize? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KEPASO: Dal bych tam jejich kontaktní adresu z New Yorku: http://www.shutterstock.com/contactus.mhtml?inquiry=0
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ahoj, lama dotaz:

    ze shutteru mi prisla prvni vyplata na paypal (mam business acount) a protoze jsem OSVC, rad bych tu vyplatu zaradil do danove evidence.

    co bych mel uvest na fakture v miste odberatele?

    nebo se to resi jinak?

    diky.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenost s "Foreign Person's U.S. Source Income: Subject to Witholding" co mám s tím papírem, který mi přišel od Shutterstocku dělat?
    AMATI
    AMATI --- ---
    BLACKX: neviem, ale tiez sa mi to zdalo divne, ze mi to odmietli... Viem ze nemecke ICE sa tiez nesmie predavat, ale ten vlak je stary taliansky normalny vlak, nie su tam ani ziadni rozpoznatelni ludia
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    AMATI: Já tam teda mám různé fotky z Paříže (Eiffelovka ve dne a další místa), z Říma, Amsterdamu a další a nikdy jim chybějící Property Release nevadilo... ale nahrával jsem to tam asi před rokem a půl, tak nevím, jestli nepřitvrdili.
    AMATI
    AMATI --- ---
    SOFTA: No mne prave dnes odmietli kvoli tomu fotku z talianska - zeleznicna stanica s vlakom, a par domov daleko v pozadi... Nikde inde po mne Property release nechceli...

    Inak s 123rf len zacinam, takze viac skusenosti nemam.
    SOFTA
    SOFTA --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s 123rf a jejich pozadavku na Property releases ? Mam spoustu fotek ruznych hradu a zamku po nejvetsich fotobankach a nikde po me me nic podobnyho nechteli , krome nocnich fotek z Parize a to jen u Eifelovky a Louvru .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam