PATRICIE_: Tohle je dobrá sranda, taky mně z toho vždycky jde hlava kolem :)
Podle mě by to měl být formulář W-8BEN, což je pro ty, kteří nemají ITIN (americké číslo daňového poplatníka). Smůla je, že pak se ti některé příjmy daní dvakrát - jednou to v USA udělá Fotolia jednou to uděláš ty u nás. Naštěstí se to týká jen příjmů z USA, kterých zase není tolik, takže se to dá překousnout.
ČR a USA mají smlouvu o zamezení dvojího zdanění, ale pro to bys musela mít to ITIN, což je problém. Nejbližší zastupitelství je někde v Berlíně a dá se to vyřídit i poštou, jenže tam potřebují doklad o totožnosti (nebo dokonce dva) - to by se dalo okopírovat a nechat ověřit u právníka, jenže u nás není legální ověřování kopií těchto dokladů :) Takže někteří tam opravdu kurýrem pošlou pas a doufají, že se jim v pořádku vrátí bez zneužití. To se mně nechtělo riskovat, takže zatím na to kašlu (u mě jen zhruba osmina kupujících je z USA).
(Skoro námět na další článek :) )
S tím schvalováním to chvíli trvá, možná se zpracovávají (nicméně i tak by měly být vidět někde v jakémsi seznamu). A i kdyby je přijali, tak to trvá třeba den, než se aktualizuje databáze a opravdu je vidí kupující.