• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Určitě jich je několik, ale nepamatuju si kde :) Každý je jinak obsáhlý. Ty větší bych hledal někde u iStockPhoto, BigStockPhoto a Alamy (ale fakt jen tipuju po paměti). A Shutterstock nebo Dreamstime by taky něco mohli mít. Ostatní pravděpodobně taky, ale těmahle bych začal.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: jo, to zní rozmně... a ano, pro použití Eiffelovky k dalšímu prodeji je vždy třeba rozšířená licence.

    Btw. neexistuje nějaký seznam budov a míst, na které se to omezení vztahuje? (Stačilo by alespon v rámci ČR či Evropy. Předpokládám, že v Americe je zakázané kde co... tam by se ten seznam protáhnul asi nemálo.)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    DAVVID: při registraci se nahrávají fotky jen pro schvalovací proces. do portfolia je potřeba nahrát znovu a počkat na schválení.. vot ťechnika :-D
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Ta redakční sekce, to jsou ty ilustrační/novinářské obrázky, které se nesmí používat do reklam apod.? To by _podle mě_ mělo být v pořádku. Kupující ví, že to nesmí úplně libovolně používat.

    (Zkusil bych v té sekci najít obrázek osvětlené Eiffelovky, o které je obecně známo, že se nesmí volně prodávat. Jestli tam je, tak i to tvoje je v pohodě :) )
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Ahoj,
    netušila jsem, že Dubajská nákupní střediska jsou pod ochrannou, ale stejně mi fotky tam odsud přijali do 123RF a sami je zařadili do redakční sekce. Nehrozí mi teď nic, když se prodávají?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Ta celková databáze se myslím aktualizuje jednou za den, takže zítra by to tam mohlo být vidět i pro ostatní.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Tak me na shutterstocku schvalili, ale kdyz se kouknu do sveho profilu, fotky nikde ve svem verejnem profilu nevidim, ale muzu se k nim doklikat pres approval status: images. To musim nahrat vic fotek nebo jeste nejakou dobu pockat?

    HYSTERIA: tyjo to bych fakt neodhad ze tahle je nejuspesnejsi :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HYSTERIA: Teď letí ten grunge styl a tohle je úplně super jako podklad... tak možná to je ten důvod. Zkuste si na google vyhledat obrázky "grunge poster":

    https://www.google.cz/search?q=grunge+poster&safe=off&source=lnms&tbm=isch
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    CUCHULAIN: já teda nevím, krásná produktovka vs. vyfocenej kus hadru.. :D někdy mi to rozum nebere:)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    HYSTERIA: paradoxně se holt nejvíc nekupují krásné fotky, ale fotky použitelné pro reklamu :-)
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    PULKA: jojo jako vycvak to asi je, ale docela bych i pochopil ze si to nekdo koupi, nicmene co mi taky hodne vydelavalo bylo bambusove prostirani z tesca za 15kč .. a to uz vydelalo asi 1000,- :))
    fakt se to tezko odhaduje :)
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    PULKA: 38 za mesic je slusny :) ja si to nechavam posilat jednou za 4 roky, aby to vuebc za neco stalo :D
    PULKA
    PULKA --- ---
    HYSTERIA: No, já taky (mám tam dokonce i míň fotek než ty), za poslední rok jsem tam nic nenahrála a teď ty ilustrace a pár fotek z Turecka a pěkně to stouplo na nějakých +- $38 měsíc, takže mi teď zase od nich každý druhý měsíc přijdou peníze a je to docela fajn. Mohla bych je tam možná nahrávat častěji.

    MIK_CZ: No, když se nudíš, je třeba to dělat pořádně, že ;) A nemyslela jsem to tak, že je to španá fotka, spíš mi šlo o to, jaký je to "výcvak", ale takové ty "obyčejné" cestovatelské fotografie stejně skoro nikdy nefungují (ne, že by se neprodávaly, ale letět někam kvůli nim se mi prostě nevyplatí). Lentilky jsou taky dobrý.
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    PULKA: nahodou to neni spatna fotka, pekny linie, pravidlo tretin :)) ... ale taky jsem si to rikal. . moje nejprodavanejsi foto jsou lentilky :D
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    PULKA: jojo, to znám - náhodné fotky. Moje nejprodávanější je toto (je to pouze vyfocenej kus látky, která je na živo vlastně hrozně hnusná a vyfotila jsem jí, protože jsem neměla co na práci). A to že já těch fotek tam moc nemám, spíš občas něco jen tak nahraju pro srandu...
    http://image.shutterstock.com/...4164,1272059032,4/stock-photo-brown-african-background-51600526.jpg
    PULKA
    PULKA --- ---
    HYSTERIA: No jasně, normální, moje nejprodávanější fotka na shutterstocku ( http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=53193472 ) už mi skoro zaplatila celou dovolenou (chybí mi tak $70), kde byla při čekání na kamarádku, co si musela jít odskočit a nechala mne stát u té konstrukce, pořízena ;) Ale to se mi normálně nestává.
    Teď si začínám hrát s ilustracema (čti: učím se) a přitom je nahrávám na net a vůbec to není tak marný, asi bych se jim mohla věnovat víc.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    DAVVID: já mám paradoxně hodně stažení u fotek, který mi přijdou docela hnusný :) někdy si myslíš, že máš super fotku a nic.. roky nic. pak nahraješ něco ze složky "odpad" a stahuje se to :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Dreamstime to tak dělá. Po třech nebo čtyřech letech bez prodeje ti oznámí, že máš několik možností, co dál. A teď, jestli si to pamatuju správně:
    - dát ji k dispozici zdarma (asi je to trochu propagace tvého portfolia...?)
    - za menší poplatek nechat znovu napsat klíčová slova jejich týmem
    - úplně smazat

    Ostatní to asi neřeší, ale na webu jsem našel doporučení přímo pro fotografy (od jiných fotografů), aby si oni sami občas promazali portfolio, ať zákazníky neodrazují těmi špatnými fotkami.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: v souvislosti s tím mě napadá ještě zásadní otázka... Pokud byla nějaká fotka nahrána a nemá žádné prodeje ani se na ni nikdo nekouká, může ji fotobanka po nějakém čase sama vyřadit? Máš s tím nějaké zkušenosti?
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Aha, ok děkuju. Možná to přecejen časem zkusím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam