• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Já jsem to řešil před X lety a otravoval jsem s tím na FÚ... tam si mě posílali z kanceláře do kanceláře a nikdo tomu přesně nerozumněl (jen jeden člověk asi jo). Skončil jsem, když mně jednou řekli doslova, "že to moc řeším" :D Nejsem ekonom, možná to není tip-top, ale doufám, že normálním finančákům-smrtelníkům to bude stačit :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: OK, cool. To zní něco jako že bych to k tomu mohla přidat ještě za loňsko a nedělat si s tím hlavu, super. Přidělávat starosti si fakt nechci.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Když dělám Přiznání k dani, tak vezmu výdělky, co mně přišly na PayPal a použiju průměrný kurz měny, který Celní správa (myslím) vydává někdy v lednu dalšího roku. Pak to mám v korunách a normálně to přičtu ke všem ostatním českým výdělkům.

    Tohle teda předpokládá, že si nechceš komplikovat život a máš s co nejvíce fotobankama sepsanou smlouvu W-8BEN (nebo tak nějak) o zamezení dvojího zdanění. Což ale nabízí automaticky, je to obvykle někde na tvém profilu.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neporadil byste mi někdo, jak řešíte microstock a podnikání? Zatím jsem to neřešila, ale asi bych v tom chtěla mít pořádek a pár tisíců za rok mi v tom stejně žándou velkou změnu neudělá. Už jsem na to několik let nesáhla, ale peníze mi stále chodí.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Kdopak ma zkusenosti kdyz nekdo prodava vasi fotku na tapety nebo nejake dalsi print on-demand predmety?
    Vim ze [ MIK_CZ @ Microstock - prodáváme fotky ] tu neco takoveho zminil. Jeste nekdo? Zajimalo by me jak to dopadlo :)

    Nasel jsem svoji fotku a ted netusim jak moc se dopidit jestli si nahodou nekoupili nejakou enhanced licenci. Netusite kolik clovek vetsinou dostane, kdyz si SS ukroji svuj podil? na netu pisou neco o 2 imgs za 200 usd.
    GEEK
    GEEK --- ---
    BLACKX: Aha, tak to v tomhle je Suterstock o něco lepší.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GEEK: Koukám na odmítnutí z roku 2009 a je to stejné. Pokud byl technický problém, tak tam bylo "Your image contains one or more of the following technical problems:" a seznam možností. Tehdy jen čistě seznam, dneska už jsou u každého bodu i vysvětlivky. Ale kromě technických problémů jsem dostal i jiné maily s odmítnutím kvůli "Overabundant photo category" a "Quality of the photograph" (kupodivu je to něco jiného než "Technical problems")
    GEEK
    GEEK --- ---
    Už si nepamatuju, kdy mi na Fotolii odmítli fotku. Ale jejich zdůvodnění mě pobavilo. Fotka obsahuje jeden nebo více z následujících problému, a je tam vyjmenovaný všechno. To si to trochu zjednodušili, nebo to bylo vždycky tak blbý?
    GEEK
    GEEK --- ---
    setkali jste se na shutterstocku s timhle?

    We have removed the following images that you uploaded.
    Photo frames collage isolated (232135132) deleted because: Infringes on IP per
    SF 02868666
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLACKX: gratulace!
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    BLACKX: tak zrovna todle chapu, kazdej rok resime fotky do katalogu pro jednu cestovku a to je proste uplne ukrutne neskutecny peklo neco vybrat
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    BLACKX: tak to je takovej peknej bonus :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: ... a ještě se to stylově přes tu laťku přehouplo prodáním Enhanced licence :) Ale tak hnusně upravené fotky, že nechápu, jak jsem ji mohl vyprodukovat. To snad bylo exportované omylem s nějakými ujetými posuvníky :) (tohle)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SIRIUS: Trochu přes sedm let, takže průměrně něco pod 1 500 USD ročně (jen ze Shutterstocku, což je asi 50 - 60 % mých microstockových příjmů)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    BLACKX: jak dlouho ti to trvalo?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Konečně :)
    ----
    Congratulations! You have reached $10000.00 or more in all time Shutterstock earnings and your Standard License payout rate has been increased to $0.38 per download.

    Best Regards,
    Shutterstock
    ----
    Sice velmi strohý mail, ale velmi vítaný :)
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Teď mi přišel z dreamstime papír US tax form 1042, foreign person's US source income subject to Witholding. Díval jsem se a na netu mám vyplněno w8-ben a z textu u formuláře co poslali mi přišlo že s tím nic dělat nemusím ale třeba sem to úplně nepochopil. Ze shutteru ani 123rf mi nikdy nic takovyho nepřišlo. Netuší někdo?
    GEEK
    GEEK --- ---
    BLACKX: jasne, asi to tak udelam. pri takovejch castkach bych se na to asi normalne vykaslal, ale shutterstock si to docela hlida. kdyz jsem naopak pri nakupu neuvadel vat number a kupoval fotky bz dph, tak me docela prudili.
    kazdopadne diky za info.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GEEK: Já to tak zhruba dělám :) Když jsem se pídil po nějakém jiném způsobu, tak mně na finančáku řekli (cituji) "že to moc řeším" :)

    Akorát místo kurzu ČNB používám používám do daňového přiznání průměrný kurz za předchozí rok, který vždy v lednu zveřejní stát (teď nevím jestli MF nebo celníci nebo kdo). Z nějakého důvodu mám za to, že tohle je správná cesta, ale ruku do ohně bych za to nedal.
    GEEK
    GEEK --- ---
    BLACKX: ee, jsem normalne osvc grafik. akorat nejsem moc chytrej z toho tax formu na shutterstocku.
    staci, kdyz vezmu tu vydelanou castku a podle kurzu cnb to zahrnu do vydelku?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GEEK: Pokud máš nějaké jiné zaměstnání (třeba jsi letový dispečer, který si po večerech fotí), tak si můžeš bokem ročně vydělat až 30 000 Kč, které nemusíš nijak danit. Tady je to přesněji:

    Nezdanitelné příležitostné příjmy
    http://www.jakpodnikat.cz/prilezitostna-cinnost.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam